Foto: AP/Scanpix/LETA

Tomskas viesnīcā "Xander", kur 2020. gada augustā apmetās Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, divas dienas pirms viņa saindēšanas ar ķīmisko vielu "Novičok", pilnībā nomainīta visa apsardze, atsaucoties uz politiķa līdzgaitnieci Mariju Pevčihu, ziņo portāls "The Insider".

Viesnīcā nomainīti visi apsargi un drošības komanda, darbiniekiem tas izskatījies kā jaunas apsardzes kompānijas noalgošana. "Bet mēs tagad saprotam, ka tā nebija jauna kompānija, bet gan FDD. Viņi nevis vienkārši izzaga kameru ierakstus, bet tur sistēma jau sākotnēji tika izveidota tā, ka šie ieraksti nebūtu pieejami viesnīcas personālam," teica Pevčiha.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Savukārt pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Pašam Navaļnijam izdevās sazvanīt vienu no žurnālistu identificētajiem indēšanas dalībniekiem.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!