Foto: LETA

Ceturtdien, 13.novembrī, Drošības policija (DP) uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar "Facebook' lietotāju grupas "Latvijas Padomju Sociālistiskā republika" izplatīto attēlu, kurā par sērgu nodēvēta sarkanbaltsarkanas krāsas karodziņu nēsāšana laika posmā no 11.novembra līdz 18.novembrim.

Izvērtējot šo attēlu, tika konstatēts, ka tas norādu uz iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu - nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī valsts simbolu zaimošanu. To ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm, portāls "Delfi" uzzināja Drošības policijā. 

DP šobrīd veic pārbaudi arī par citiem līdzīga rakstura gadījumiem. 

Likums par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Par valsts simbola zaimošanu likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī ar naudas sodu.

DP portālam "Delfi" atturējās komentēt iespējamo šīs lietotāju grupas saistību ar organizācija "Darba balss".

Savukārt sašutušie aculiecinieki portālam "Delfi" pauda izbrīnu un neizpratni ne tikai par konkrētā attēla izplatīšanu, bet arī par šīs "Facebook" lapas saturu, norādot, ka tajā tiek zaimota Latvija, tās svētki, iedzīvotāji, politiķi.

"Vai tas ir normāli? protams, interneta vide mūsdienās tiek uzskatīta par kopējo tualeti, un katrs var izteikt savu viedokli, taču šāda klaja ņirgāšanās un valsts pazemošana, man šķiet klaji nepieņemama. Vai tiešām atbildīgajām instancēm nebūtu vairāk jāpaseko līdzi šādām "aktivitātēm"? Ja jau varam Liepājā sākt izmeklēšanu par to, kādēļ Latvijas karogs atrodas atkritumu tvertnē, tad šis noteikti ir tas gadījums, kad ir jāmeklē dziļāk un jāsoda vainīgie," portālam "Delfi" rakstīja sašutušie aculiecinieki.

Jau vēstīts, ka nedēļas sākumā sociālo tīklu lietotājos sašutumu izraisīja attēls krievu valodā, uz kura bija rakstīts: "Nēsātāji, atcerieties par personīgo higiēnu! Sērgas izplatība no 11. līdz 18.novembrim!"


Neoficiāli tika pieļauts, ka plakāta izveidotājs un izplatītājs varētu būt kāds pagaidām neidentificēts grupējums ar nosaukumu "Sociālistiskā jaunatne", kā arī ar partiju "Par dzimto valodu!" saistīti cilvēki.

Pēc sašutušu sociālo tīklu lietotāju protestiem saite uz šo attēlu tika izņemta no sociālā tīkla "Facebook".

Īpašu sašutumu izraisījis fakts, ka to vidū, kuri pielikuši attēlam atzīmi "patīk" jeb "like", ir Rīgas 40. vidusskolas skolotāja Tatjana Arseņjeva. Pati skolotāja gan saka, ka tā esot bijusi tikai kļūda un neesot sapratusi attēla jēgu.

"Es patiešām neatceros šo bildi. Man, šķiet, ka es varēju padomāt, ka tā ir par Ebolas vīrusu vai kaut ko citu," norādīja Rīgas 40. vidusskolas skolotāja Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma".

Arī Rīgas 40. vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva norādīja, ka no šīs skolotājas nekad neesot dzirdējusi neko pretvalstisku: "Skolotāja Tatjana Arseņjeva ir izrotājusi savu kabinetu ar auseklīšiem, ar Lāčplēša zīmēm. Skolotājs ir visu darījis. Vai skolotājs, kuram tas ir pretīgi, kaut ko tādu darītu? Es nevarētu piespiest viņu to darīt!"

Pārbaudi par skolotājas Arseņjevas rīcību sācis Izglītības un kvalitātes valsts dienests.

Zināms, ka novembris Latvijā tiek atzīmēts kā patriotu mēnesis. Laikā no Lāčplēša dienas līdz Latvijas valsts dibināšanas dienai 18. novembrī daudzi iedzīvotāji pie apģērba piestiprina sarkanbaltsarkanās lentītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!