Foto: LETA

Otrdien, 1. martā, notika Ordeņu kapitula ārkārtas sēde, kurā tika lemts par augstākā Latvijas valsts apbalvojuma Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu Latvijas pilsonim kopš 2016. gada un miljardierim Pjotram Avenam, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Preses paziņojumā citēta Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte, kas uzsvērusi, ka ar Triju Zvaigžņu ordeni, kas ir valsts augstākais apbalvojums, apbalvo par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā.

Viņa norāda, ka Latvijas nacionālajās interesēs ir miers un drošība Eiropā. Krievijas karš pret Ukrainu ir starptautisko tiesību pārkāpums, noziegums pret ukraiņu tautu.

"Pjotrs Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai un nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni," skaidroja Ēlerte.

Ordeņu kapitula lēmums pieņemts saskaņā ar Valsts apbalvojumu likuma 48. panta pirmās daļas 2. punktu, kurā noteikts, ka valsts apbalvojumu var atņemt, ja persona ir izdarījusi apkaunojošu nodarījumu, kas nebija zināms Ordeņu kapitulam apbalvojuma piešķiršanas laikā un kas nav savienojams ar apbalvotas personas statusu.

Triju Zvaigžņu ordenis Avenam tika piešķirts 2012. gadā par darbību viņa izveidotajā labdarības fondā "Paaudze".

Šajā pašā Ordeņu kapitula sēdē tika lemts piešķirt Viestura ordeni Ukrainas prezidentam Volodimiram Zeļenskim.

Kopš Krievijas uzsāktā iebrukuma Ukrainā Avens vairākkārt nokļuvis Latvijas mediju uzmanībā. Proti, ASV prezidenta publicētajā sankciju sarakstā bija iekļauta Krievijas "Alfa-Bank", kuras līdzīpašnieks bija Avens. Tiesa, Avens šo amatu atstāja otrdien.

Tāpat, lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš nesaskatīja pārkāpumus veidā kā Avens ieguva Latvijas pilsonību, Saeimas deputāts Juris Jurašs (K) ir vērsies pie Ģenerālprokurora, lūdzot atkārtoti izvērtēt Avena pilsonības iegūšanas apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!