Foto: F64

Rīgas apgabaltiesa piektdien noraidījusi kādreizējā Valts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča prasību par goda un cieņas aizskārumu saistībā ar Saeimas deputāta Ainara Latkovska ( V) un VID vadītājas vietnieka Kaspara Čerņecka izteikumiem, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.


Tiesa noraidījusi Vaskeviča prasību, ar kuru bijusī amatpersona tiesai lūgusi par pienākumu uzlikt Latkovskim atsaukt 2013. gada 30. oktobra mikroblogošanas vietnē "Twitter" izplatīto ziņu. Latkovskis toreiz savā sociālā tīkla kontā rakstījis, ka "ir info, ka KNAB pieķertās Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas esot Vaškeviča cilvēki, kuri turpinājuši pildīt šefa pasūtījumus". Vaškevičs parasījis arī noteikt šīs ziņas atsaukšanas kārtību un piedzīt no Saeimas deputāta morālā kaitējuma kompensāciju 15 000 eiro.

Tāpat tiesa, izskatot lietu, lēmusi noraidīt Vaškeviča prasību par pienākuma uzlikšanu Kasparam Čerņeckim atsaukt 2013. gada 31. oktobrī televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" izplatīto informāciju. Kā skaidrojusi tiesa, toreiz Čerņeckis norādījis, ka Latkovska izteikums "ir info, ka KNAB pieķertās Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas esot Vaškeviča cilvēki, kuri turpinājuši pildīt šefa pasūtījumus" ir patiess. Tāpat raidījumā Čerņeckis norādījis, ka "tas tāds emocionāls apgalvojums, bet, ja man jāizvēlas "jā" vai "nē", tad es piekrītu šim apgalvojumam".

Tāpat tiesa noraidījusi Vaškeviča prasību par morālā kaitējuma 15 000 eiro apmērā piedziņu no VID vadītājas vietnieka.

Spriedumu var pārsūdzēt 30 dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas Augstākās tiesas Civillietu departamentā, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams 30. jūnijā.

Jau ziņots, ka bijušais VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Vladimirs Vaškevičs tiesājas par goda un cieņa aizskārumu. Lietā atbildētāju lomā ir Saeimas deputāts Ainars Latkovskis ( V) un bijušais Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Čerņeckis.

Pirmdien, 15. jūnijā, izskatot lietu sakarā ar Vaškeviča apelācijas sūdzību par Siguldas tiesas spriedumu prasījumā par nepatieso, viņa godu un cieņu aizskārušo ziņu atsaukšanu, Rīgas Apgabaltiesa paņēma piecu dienu pārtraukumu.

2013. gada 30. oktobrī KNAB publicēja preses relīzi, kurā paziņoja par divu Muitas Kriminālpārvaldes darbinieku aizturēšanu aizdomās par kukuļošanu 4000 eiro apmērā. Tajā pašā dienā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Latkovskis savā "Twitter" kontā publicēja sekojošo ierakstu: "ir info, ka KNAB pieķertās Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas esot Vaškeviča cilvēki, kuri turpinājuši pildīt bijušā šefa pasūtījumus".

Nākamajā dienā, atbildot uz "Rīta panorāmas" žurnālistu jautājumiem, Čerņeckis faktiski apstiprināja Latkovska izteicienu, atkal pieminot Vaškeviča vārdu KNAB preses relīzes sakarā, norāda Matisone. Tiek uzsvērts, ka bijušam Muitas Kriminālpārvaldes direktoram Vladimiram Vaškevičam nav nekāda sakara ar minēto amatpersonu aizturēšanu.

2013. gada decembrī tika iesniegts prasījums pret Latkovski un Čerņecki par viņu izplatīto nomelnojošo ziņu atsaukšanu un Vaškeviča morālā kaitējuma kompensāciju, par viņa goda un cieņas aizskaršanu.

Jau ziņots, ka Vaškeviča vārds figurējis vairākās lietās. Pēdējā no tām Ģenerālprokuratūra pērnā gada nogalē nolēma sākt kriminālvajāšanu pret atstādināto FM ierēdni saistībā ar liecinieka piespiešanu dot nepatiesu liecību organizēšanu. Plašākas detaļas prokuratūra pagaidām atturas izpaust.

Prokuratūra iepriekš bija saņēmusi informāciju no Austrijas par atteikšanos Latvijai izdot Vaškeviču. Austrijas tiesas lēmumu ir pārsūdzējusi šīs valsts prokuratūra, kura sadarbojas ar Latvijas prokuratūru. Tādejādi Vaškevičs patlaban atrodas ārpus Latvijas.

Savukārt citā lietā - tā dēvētajā kukuļdošanas lietā, Vaškevičs tika apcietināts 2011.gada ziemā, tomēr vēlāk viņu atbrīvoja pret 60 000 latu (85 372 eiro) drošības naudu.

Vaškeviča advokāti pērn vērsās ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, norādot visus pret bijušo Valsts ieņēmumam dienesta ģenerāldirektora vietnieku Muitas Kriminālpārvaldes direktoru vērstos Latvijas tiesībsargājošo iestāžu pārkāpumus, tostarp prasot atzīt par pretlikumīgu Latvijas tiesas lēmumu par apcietinājuma kā drošības līdzekļa piemērošanu Vaškevičam. ECT sūdzību izskatīšanai nepieņēma.

Pērn februāra beigās Austrijas tiesībsargājošās iestādes, saņemot Latvijā izsniegto Eiropas apcietinājuma orderi, pārvietoja Vaškeviču uz citu slimnīcu, kur viņam tika piemērota apsardze. Advokāts Oskars Rode iepriekš informēja, ka Vaškevičs ir atbrīvots un plāno turpināt ārstēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!