Foto: LETA

Premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā koalīcijas partija "Jaunā Vienotība" aicina Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) rīkot atkārtotu konkursu uz LTV valdes locekļu amatiem.

"Jaunās Vienotības" Saeimas frakcija trešdien, 3. aprīlī, tikās ar NEPLP priekšsēdētāju Daci Ķezberi, lai uzklausītu padomes pozīciju par kārtību, kādā tika izraudzīti divi jauni LTV valdes locekļi, kā arī par konkursa rezultātiem, kas raisījuši plašu rezonansi kā sabiedrībā kopumā, tā sabiedriskā medija darbinieku un mediju profesionāļu vidē. Jau vēstīts, ka arī Latvijas žurnālistu asociācija cēlusi trauksmi par iespējamiem rīkotā konkursa pārkāpumiem, bet LTV žurnālists Gundars Rēders otrdienas, 2. aprīļa, vakarā viņa vadītā raidījuma "Viens pret vienu" izskaņā nāca klajā ar personīgu aicinājumu NEPLP pārskatīt konkursa par LTV vadību rezultātus, kā arī Saeimai beidzot pieņemt jaunu sabiedrisko mediju likumu.

Arvils Ašeradens, partijas VIENOTĪBA valdes priekšsēdētājs, apvienības "Jaunā Vienotība" valdes loceklis, trešdien sēdes laikā sacīja: "Jautājumu par NEPLP rīkoto LTV valdes locekļu amata konkursu kopumā ir vairāk nekā atbilžu – šaubas raisa ne tik vien konkursa rezultāts, bet arī konkursa norise un atbilstība likuma prasībām, tai skaitā, piemēram, konkursa komisijas sastāvs un prasības pretendentiem attiecībā uz profesionālo pieredzi, uz ko norāda valsts kapitālsabiedrību pārvaldības eksperti. Mēs šobrīd esam situācijā, kad sabiedrība, tai skaitā mediju nozares eksperti, apšauba NEPLP izvēlēto cilvēku profesionālās prasmes vadīt Latvijas Televīziju – ilgtermiņā šādu prasmju trūkums var radīt sabiedriskā medija reputācijas riskus un mazināt sabiedrības uzticēšanos sabiedriskajam medijam."

Savukārt Ainars Latkovskis, partijas Saeimas frakcijas vadītājs uzsvēra, ka NEPLP kā institūcijas, kam jārūpējas par mediju neatkarību un profesionalitāti, vājā argumentācija attiecībā uz konkursā izvēlētajiem LTV jaunajiem valdes locekļiem un viņu profesionālajām kvalitātēm, grauj uzticību sabiedriskajiem medijiem, tādēļ šī situācija raisa bažas un ir vērtējama arī drošības kontekstā.

Tikšanās laikā NEPLP vadītāja Ķezbere, frakcijas sēdē skaidrojot LTV konkursa rezultātus, minēja, ka simtgades Dziesmusvētku organizatore Eva Juhņēviča būtu spēcīga LTV vadītāja, taču nebalsoja par viņu, jo "viņa ir sieviete un tad viņa būtu augšā un 2 vīrieši apakšā." Tā Ķezberes izteikumus pēc sēdes atstāstīja partijas pārstāvis Andrejs Judins. Šādi Ķezberes izteikumi raisījuši asu pretreakciju sociālajos tīklos, kur viņa tiek vainota diskriminācijā.

Latvijas Televīzijai viņa skaidroja, ka nav vēlējusies ar saviem izteikumiem vai apsvērumiem kādu diskriminēt pēc dzimuma. "Nu, es atvainojos, ja kāds ir pārpratis vai sapratis mani, ka es esmu pret sievieti vadošā amatā. Nekādā gadījumā tas tā nav bijis, bet tas, ka mēs izvērtējām sadarbības iespēju starp trim valdes locekļiem, bija pietiekami būtiski," televīzijai pauda NEPLP vadītāja.

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" uzskata, ka sabiedrības interešu vārdā NEPLP būtu nepieciešams izsludināt jaunu konkursu uz LTV valdes locekļu amatiem, nodrošinot, ka konkursa norisē tiek ievēroti labas pārvaldības principi un pretendentu vērtēšanā un atlasē tiek iesaistīti profesionāļi kā valsts uzņēmumu pārvaldībā, tā mediju nozarē.

Iepriekš arī Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicināja izvērtēt padomes darbības likumību LTV valdes locekļu atlasē. Savukārt pati padome no politiskā spēka paustās kritikas norobežojās, kā arī informēja par to starptautiskās institūcijas."Tas ir drauds demokrātijai un mediju neatkarībai, ja sabiedriskās televīzijas vadībā tiek lobēti cilvēki bez pieredzes mediju darbā un ar aizdomām par politisko aizmuguri. Mums ir bažas, ka konkurss nav noticis tiesiski un tā organizēšanā ir pieļauti likumdošanas pārkāpumi," norādīja JKP valdes priekšsēdētājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Jau ziņots, ka NEPLP lēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu. Savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!