Foto: PantherMedia/Scanpix

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi rīkojuma projektu par atklāta konkursa izsludināšanu uz Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka amatu, solot mēnešalgu 8400 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Minētais rīkojuma projekts vēl jāskata Ministru kabinetā un tikai pēc tam tas tiks izsludināts.

FID bez ievēlēta priekšnieka strādā kopš pagājušā gada 1. jūnija. Iestādi vada priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis.

Iepriekš FID vadīja Ilze Znotiņa, kura amatā stājās 2018. gada 1. jūnijā. Tuvojoties viņas pilnvaru termiņa beigām, valdība lēma izsludināt atklātu konkursu uz iestādes vadītāja amatu, kurā uzvarēja Znotiņa. Pērn 31. maijā valdība atbalstīja viņas atkārtotu apstiprināšanu amatā, bet galavārds bija jāsaka Saeimai, kas 16. jūnijā Znotiņas kandidatūru noraidīja.

Nu valdība plāno lemt par FID vadītāja amata konkursa izsludināšanu. Kā norāda IeM, par iestādes priekšnieku var būt persona, kas ir uzkrājusi amatam atbilstošu darba pieredzi un pieredzi vadošā amatā.

Atlases sludinājumā paredzēts noteikt, ka pretendentam jāatbilst prasībām, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, kā arī pretendents nepiedalās politisko partiju vai to apvienību darbībā. Pretendentam jābūt ar nevainojamu reputāciju.

Tāpat pretendentam jābūt ar augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību un jurista vai ekonomista kvalifikāciju vai kvalifikāciju finanšu vadībā.

Pretendentam ir jābūt ne mazāk kā triju gadu pieredzei organizācijas vadītāja vai citā vadošā amatā, kā arī izpratnei par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu. Vienlaikus nolikums prasīs pretendentam zināt divu svešvalodu zināšanās, no kurām vienai jābūt angļu valoda, jo šīs valodas prasmes ir būtiskas amata pienākumu veikšanā.

Pretendentam tiek solīts atbildīgs un sarežģīts darbs, kam raksturīgs plašs mērogs, liels darba apjoms un patstāvīga lēmumu pieņemšana. Tāpat FID vadītājam ir iespēja pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī.

FID vadītāja mēnešalga solīta 8400 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas, kā arī paredzētas sociālās garantijas, veselības apdrošināšanu, motivējoša bonusu sistēma atbilstoši sasniegtajiem darba rezultātiem.

FID vadītāja amata pretendentu atlasi veiks komisija, ko vadīs Valsts kancelejas direktors, savukārt komisijas sastāvā plānots iekļaut ģenerālprokuroru vai viņa deleģētu pārstāvi, iekšlietu ministru vai viņa deleģētu pārstāvi, finanšu ministru vai viņa deleģētu pārstāvi, Satversmes aizsardzības biroja direktoru un Valsts drošības dienesta priekšnieku. Ar padomdevēja tiesībām pretendentu atlasē varēs piedalīties ne vairāk kā trīs Finanšu sektora attīstības padomes deleģēti pārstāvji.

Plānots, ka ka FID amata kandidātu atlase norisināsies trīs kārtās. Pirmajā kārtā komisija izvērtēs pretendentu atbilstību noteiktajām prasībām. Otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas uzdotajiem jautājumiem un izklāstīs savu redzējumu par FID prioritātēm un attīstību. Savukārt konkursa trešajā kārtā tika pārbaudītas pretendentu vadības kompetences: pārmaiņu vadīšana, lēmumu pieņemšana, stratēģiskais redzējums, komandas vadīšana, rezultātu sasniegšana. Vadības kompetenču novērtēšanu veiks divi Valsts kancelejas piesaistīti neatkarīgi personāla atlases eksperti.

FID ir neatkarīga, Ministru kabineta pārraudzībā esoša vadošā iestāde noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā, un tās mērķis ir novērst iespēju izmantot Latvijas finanšu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma un proliferācijas finansēšanai.

FID pamatuzdevums ir apkopot un analizēt finanšu datus, saņemtos ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem, lai iegūto informāciju nodotu Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas lietu izmeklēšanai.

FID darbību regulē Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likums, kā arī citi nacionālie normatīvie akti, Eiropas direktīvas un starptautiskie standarti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!