Foto: LETA

Prokurors Uldis Cinkmanis sola pārsūdzēt bakalaura grāda anulēšanu un norāda, ka iesniegumus Latvijas Universitātei (LU) rakstījis bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds (attēlā), kuram viņš savulaik uzrādījis apsūdzību, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto".

Tikmēr Sprūds "De Facto" apgalvo – neesot svarīgi, kurš tieši norādījis uz plaģiātu. Viņš pauda sašutumu, ka Cinkmanis ir saglabājis maģistra grādu un līdz ar to arī prokurora amatu.

LU Juridiskā fakultāte lēma anulēt Cinkmaņa bakalaura grādu, vienlaikus saglabājot maģistra diplomu. Šo komisijas lēmumu apstiprināja LU Juridiskās fakultātes dome. Līdz aprīļa vidum Cinkmanis to var apstrīdēt rektoram, ko viņš grasās darīt, jo neatzīst ne to, ka būtu pieļāvis plaģiātu, ne šādas pārbaudes veikšanas likumību un procedūru.

Prokurors šonedēļ publiski atvainojies sabiedrībai par savu uzvedību pasākumā, kas notika pērnajā rudenī Rēzeknes koncertzālē "Gors". Jau vēstīts, ka prokurors Cinkmanis pasākumā izmantojis necenzētu, kā arī seksuālo orientāciju aizskarošu leksiku.

Intervijā "De Facto" Cinkmanis norāda, ka nožēlo savu uzvedību koncerta laikā, tomēr pauž aizdomas, ka dažu mēnešu garumā tiražētās publikācijas medijos par to ir saistītas ar vēlmi apzināti diskreditēt viņa profesionālo darbību.

"Ja tā filmēšana pati nenotika, teiksim, attiecīgo personu uzdevumā, tad, šiem ierakstiem nonākot pie šīm personām, tālākās gan publikācijas, gan intereses uzturēšana masu medijos, manuprāt, pietiekami skaidri norāda to, ka pret mani tiek vērstas kaut kādas konkrētas darbības, lai mani diskreditētu, lai parādītu manu kaut kāda veida neobjektivitāti, neprofesionālismu. Tādā veidā es domāju, arī tālāk ietekmētu šī procesa izskatīšanu," LTV teica prokurors.

Ar to Cinkmanis domā "Trasta komercbankas" likvidācijas krimināllietu, kurā starp vairākiem apsūdzētajiem redzamākais ir bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds. Cinkmanis šai lietā cēla apsūdzību, taču tiesas procesā vairs nepiedalās. Tiesa apmierināja Sprūda aizstāvības pieteikto noraidījumu Cinkmanim, jo starp prokuroru un apsūdzēto esot personisks konflikts. Pēc Sprūda iesniegumiem Cinkmanis tika disciplināri sodīts par kāda liecinieka personas datu izsniegšanu apsūdzētājiem līdz ar lietas materiāliem.

Pēc prokurora teiktā, tieši Sprūds LU lūdza izvērtēt iespējamo plaģiātu Cinkmaņa maģistra darbā – jau pēc tam, kad tika nolemts vērtēt prokurora bakalaura darbu.

Sprūds sarunā ar "De Facto" retoriski vaicāja – kāda nozīme esot tam, kurš tieši ir norādījis uz plaģiātu. Tomēr viņš nenoliedz, ka ne jau cīņa par akadēmisko godīgumu motivēja viņa iesniegumus. Sprūda ieskatā, Juridiskā fakultāte tagad esot apliecinājusi prokurora Cinkmaņa negodprātību, no kā varot izdarīt tālākus secinājumus. "Es domāju, ka arī manā krimināllietā mēs lietas izskatīšanas gaitā konstatēsim gan liecinieku nelikumīgu ietekmēšanu, gan dokumentu viltošanas faktus, gan mēs konstatēsim arī nepatiesu tulkojumu lietās," teica Sprūds.

"De Facto" arī norāda: tā kā maģistra grāds Cinkmanim anulēts nav, viņš var turpināt strādāt par prokuroru. Sprūds ir pārliecināts, ka plaģiāts maģistra darbā esot bijis, par ko liecinot arī nesen veikta tulkojuma ekspertīze. Taču komisija to neesot cītīgi izvērtējusi, jo esot ņēmusi vērā Cinkmaņa tagadējo amatu, sašutis ir bijušais maksātnespējas administrators: "Nu, manuprāt, tas ir pilnīgi nepieļaujami. Tad ko – sanāk, ja cilvēks strādā privātajā sektorā, tad pret viņu bargāk, bet ja valsts sektorā un ir pārstāvējis valsts intereses, faktiski – prettiesiski realizējis valsts varu – tad pret viņu ir saudzīgāks režīms?"

Tikmēr LU Juridiskā fakultāte ceturtdien atkārtoti uzsvēra, ka maģistra diploma anulēšanai neesot tiesiska pamata. Tomēr Prokuroru atestācijas komisija vēl vērtēs to, vai pēc bakalaura diploma anulēšanas un secinājuma par konstatēto plaģiātu – ja tas paliks spēkā – Cinkmanis joprojām atbilst Prokuratūras likumā noteiktajām prasībām, proti, vai viņam ir nevainojama reputācija, vēsta LTV raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!