Viens no aizvadītās nedēļas apspriestākajiem jautājumiem, protams, bija Covid-19. Šoreiz vairāk pievērsāmies aktualitātēm par vakcināciju. Tāpat "Delfi plus" saviem lasītājiem stāstīja par citiem šobrīd aktuāliem jautājumiem, piemēram, labākā apkures katla izvēli mājoklim, Alekseja Navaļnija atgriešanos Krievijā, neaizmirstot sagādāt interesantu lasāmvielu arī sporta un vēstures cienītājiem.

Kāpēc cilvēki nelabprāt vakcinējas un kāpēc ar aizsardzības pret Covid-19 iegūšanu nesteidzas pat daļa mediķu? Atbildes uz šiem jautājumiem kopā ar medicīnas speciālistiem meklēja žurnālistes Lolita Lūse un Laura Dzērve. Savukārt žurnālists Andris Kārkluvalks "Delfi plus" lasītājus iepazīstināja ar Dānijas pieredzi. Tieši šīs valsts kampaņa tiek uzskatīta par labāko Eiropas Savienībā.

Šonedēļ saviem lasītājiem daudz stāstījām arī par sadzīviskām aktualitātēm. Apkures jautājums ir viens no tādiem. Žurnāliste Vita Daukste-Goba salīdzināja dažādas apkures iekārtas, to cenas, izmaksas un drošību, palīdzot izdarīt izvēli tiem, kas plāno veikt uzlabojumus savā mājoklī. Savukārt žurnāliste Kristina Hudenko rēķināja, cik vienā nedēļā izmaksā veselīgs uzturs tipiskai Latvijas ģimenei.

Neizpalika arī raksti zinātnes un vēstures cienītājiem. Piemēram, žurnālists Viesturs Radovics ļāva ielūkoties patiesi ekskluzīvās vēstures liecībās – iepriekš neredzētos dokumentos par padomju okupāciju.

“Delfi plus” tuvākajā laikā pievērsīsies jautājumiem, kas skar “Rail Baltic” būvniecību, Covid-19 ietekmei uz mirstību Latvijā, kā arī stāstīsim par kādu ļoti senu muižu, kas lemta nojaukšanai. "Delfi plus" dzīvesstils nākamnedēļ lasītājiem pastāstīs, ko savos potenciālajos darbiniekos cer atrast populārākie darba devēji Latvijā, mēģināsim saprast, kas slepkavām liek nogalināt, kā arī piedāvāsim iepazīties ar pozitīvām un iedvesmojošām personībām.

Lūk, daži no aizvadītās nedēļas nozīmīgākajiem rakstiem.

Navaļnijs pret Putinu – vai sākusies beidzamā kauja?

Foto: EPA/Scanpix/LETA


Pat atrodoties izmeklēšanas izolatorā, Aleksejs Navaļnijs turpina izdarīt triecienus cīņā ar Vladimiru Putinu. Likmes ir augstākas nekā jebkad, uzskata Tatjana Felgenhauere.

Lasīt vairāk

Kādēļ daļa mediķu nevakcinējas? Atbild Kariņa, Raiska, Aizsilniece un citi

Foto: F64


Mediķu atsaucība vakcinācijai pret Covid-19 bijusi krasi atšķirīga: Stradiņa slimnīcā šīs nedēļas vidū bija vakcinējusies vairāk nekā puse darbinieku, bet Daugavpils reģionālajā slimnīcā darba nedēļas beigās – mazāk nekā 15% mediķu, lai gan varēja būt krietni vairāk. Sociālajos tīklos un medijos izskanējuši dažādi ieteikumi, kā paaugstināt mediķu vakcinēšanās intensitāti, arī mudinājums vakcinēties politiķiem.

Lasīt vairāk

Liepājā remontdarbu laikā atrod unikālus dokumentus par padomju okupāciju 1940. gadā

Foto: DELFI


Aizvadītā gada nogalē Liepājā, kādā no centra mājām veicot remontdarbus, starpstāvu pārsegumā tika atrasts liels daudzums dokumentu, kurus tur, iespējams, 1941. gadā atstājusi kāda Sarkanās armijas vienība. Pēc dokumentiem var redzēt, kā vēl pirms Latvijas okupācijas 1940. gadā un arī pēc tās Liepājā saimniekoja padomju armijas vienība, kas Baltijas jūras piekrastē gatavojās būvēt krasta aizsardzības baterijas.

Lasīt vairāk

Apkures iekārtu labirintos: kādu izvēlēties savai mājai

Foto: Shutterstock


Par apkures iekārtas nomaiņu nereti sākam domāt ziemā, kad saprotam – esošais risinājums savu funkciju nepilda gana labi. Ziemā, protams, būtu neprāts to mainīt, bet tagad ir īstais laiks, lai izpētītu piedāvājumu un arī sāktu krāt naudu, jo apkures sistēmas nomaiņa nav lēts prieks. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties apkures iekārtu un kādi ir to plusi un mīnusi, skaidrojam rakstā tālāk.

Lasīt vairāk

Mežaparka Lielā estrāde drīz jānodod ekspluatācijā; apsaimniekotājs joprojām nezināms

Foto: Rīgas dome


Mežaparka Lielās estrādes ēka jānodod ekspluatācijā jūnijā, un pašreizējā apsaimniekotāja vietā jāatrod cits – SIA "Rīgas meži" šo funkciju vairs neuzticēs. Par to, ka estrādei nav atrasts saimnieks, izskan skarbi savstarpējie aizrādījumi. Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP) iepriekšējam domes sasaukumam pārmet "objektveidīgu domāšanu": investēt miljonus objektos, nedomājot, kā tos arī piepildīt ar saturu. Savukārt deputāts, bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) spriež, ka pašreizējai lēmējvarai kultūra acīmredzot īpaši neinteresē – pagājušas jau 100 šī domes sasaukuma dienas, bet saimnieka estrādei joprojām nav.

Lasīt vairāk

Cik maksā veselīgi pabarot tipisku Latvijas ģimeni?


Veselīgs dzīvesveids ir nonācis sabiedrības interešu priekšplānā, to aizrautīgi reklamē zvaigznes un sociālo tīklu influenceri: eko, bio, vegānisks, bez rauga, bez laktozes, bez glutēna... Tas viss rada sajūtu, ka parastam cilvēkam veselīgs uzturs nav pa kabatai, tomēr ēst veselīgi var gan ļoti lēti, gan ļoti dārgi. Jebkurā gadījumā, ēdot veselīgāk, iespējams aiztaupīt sev ārstu apmeklējumus un līdz ar to arī papildu izmaksas.

Lasīt vairāk

Futbola virslīgā uz Noasa šķirsta iepeld jauns armēņu klubs. Kas ir 'Noa Jūrmala'?

Foto: Kolāža DELFI


Ilgu laiku cirkulējušās runas par armēņu ienākšanu Latvijas futbolā apstiprinājās šajā nedēļā, kad parādījās informācija par jauna kluba izveidi – "Noa Jūrmala". Lai gan "jauns" šajā gadījumā ir ne visai precīzs apzīmējums, jaunumi saistās ar potenciālo "Optibet" Latvijas virslīgas jaunpienācēju Daugavpils "Lokomotiv". Kāpēc potenciālo? Tāpēc, ka virslīgas klubu akreditācija ir tikai sākusies un komandas dalība jaunajā sezonā spēcīgāko klubu saimē vēl nav apstiprināta, turklāt komandai akreditācijas laikā jau radušās problēmas.

Lasīt vairāk

Viņķelei patika, Pavļuts noņems: šobrīd valstī apspriestākās gleznas aizkulises


Šā gada 7. janvārī veselības ministra pienākumus sāka pildīt Daniels Pavļuts (A/P!). Nākamajā dienā notika viņa pirmā preses konference, kuru Pavļuts sāka ar vārdiem "šodien bijusi visai spraiga pirmā diena amatā…" Un ministram pār plecu lūkojās kāds līdz šim nenoskaidrots un visai spokains tēls, sajūsminot un vienlaikus biedējot konferences skatītājus. Kas tas bija?

Lasīt vairāk

Izēdīšu burku brīnumlīdzekļa un būšu skaists un muskuļots?


It kā jau visi zina: lai koriģētu svaru, nepieciešams ieviest izmaiņas dzīvesveidā – pievērsties pilnvērtīgam un sabalansētam uzturam un nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Taču cilvēks pēc dabas ir slinks un viņam vajag ātru rezultātu. Un, kā jau zinām, – ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums, kas svara koriģēšanas gadījumā ir dažādi ''brīnumlīdzekļi'', kas sola dažnedažādus efektus, sākot ar svara zaudēšanu un beidzot ar muskuļu masas audzēšanu.

Lasīt vairāk

Dagnes dzīvokļa remonta stāsts: visdārgāk maksāja pašas kļūdas

Foto: Privātais arhīvs


"Nevajag stilīgās centra ēkas. Cilvēki bieži vien neapzinās, ka arī padomju laiku māju dzīvokļus var uztaisīt skaistus un vizuāli pievilcīgus," teic Dagne Puncule, kura lielu daļu pēdējo divu gadu brīvā laika pavadījusi starp špakteļlāpstām un krāsu bundžām. Viņa nav jomas profesionāle, taču entuziaste gan, tāpēc krāsošanas, vaskošanas un citus darbiņus uzņēmusies darīt pati. Tas savukārt nozīmēja biežu kļūdīšanos...

Lasīt vairāk

Grūtāks par slimību bija mammas pārdzīvojums. Locītavu postītājs – artrīts

Foto: Shutterstock


Atvērt durvis, saklāt gultu, sēdēt autobusā – tās visas ir pavisam vienkāršas darbības, pie kurām pat ikdienā īsti nepiedomājam, tomēr ir cilvēki, kuriem pat tik niecīgas kustības var radīt lielas mokas un sāpes. Artrīts ir hroniska saslimšana, kuras rašanās iemesli vēl joprojām nav zināmi, un, pretēji valdošajam mītam, tas skar arī jauniešus un pat bērnus, ne tikai vecākus pieaugušos.

Lasīt vairāk

Covid-19: Kāpēc dāņu vakcinēšanas kampaņa ir labākā Eiropas Savienībā

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Vakcinēšana nav sprinta disciplīna. Tomēr dažas valstis cīņā par jaunā koronavīrusa ierobežošanu līdz šim izrādījušās veiksmīgākas par citām. Dānija ir viena no tām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!