Foto: AFP/Scanpix

Jaunie drošības izaicinājumi ir skaidri apliecinājuši, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jāstiprina spējas pret hibrīddraudiem, un sagaidām, ka arī Eiropadome uzsvērs nepieciešamību mobilizēt ES instrumentus, kas palīdzētu tiem labāk pretoties, aģentūrai LETA uzsvēra Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V).

Kalniņa-Lukaševica arī norādīja, ka Eiropadomes laikā paredzēts aicināt ES Augsto pārstāvi Federiku Mogerīni gada laikā sagatavot atjaunotu ES ārpolitikas un drošības politikas stratēģiju, kas ņems vērā izmaiņas drošības situācijā Eiropā un pasaulē.

Šodien Briselē, diskusijā ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem par gatavošanos Eiropadomei, kas notiks 25. un 26.jūnijā, parlamentārā sekretāre atzinīgi novērtēja ES Augstās pārstāves ārpolitikas un drošības politikas jomā Mogerīni vadībā sagatavoto rīcības plānu par ES stratēģisko komunikāciju: "Šis ir svarīgs solis, lai stiprinātu ES spējas pretoties dezinformācijas kampaņām."

Parlamentārieši debatēs īpašu uzmanību pievērsa arī tādiem gaidāmajiem Eiropadomes darba kārtības jautājumiem kā ES migrācijas politika un ekonomiskā situācija Grieķijā. Kalniņa-Lukaševica šajā sakarā atzīmēja, ka saskaņā ar starptautisko aizdevēju sākotnējo vērtējumu jaunie Grieķijas valdības priekšlikumi ir pozitīvs solis pareizajā virzienā un šobrīd ir svarīgi nekavēties ar rīcību. Parlamentārā sekretāre arī uzsvēra, ka premjerministrs Aleksis Ciprs un starptautiskie aizdevēji strādā, lai trešdienas vakarā notiekošajā Eirogrupas sanāksmē būtu iespējams noslēgt darbu pie Grieķijas reformu plāna elementiem.

Eiropas Parlaments ik mēnesi papildus četru dienu plenārsēdēm Strasbūrā sanāk uz vienas dienas sēdi Briselē. Šī bija pēdējā reize, kad Latvijas prezidentūra piedalījās EP plenārsēdē, pārstāvot ES Padomi. Jūlijā ES Padomes prezidentūras pienākumus no Latvijas pārņem Luksemburga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!