Foto: LETA

Aizsākoties Ukrainas atbalsta nedēļai, otrdien, 14. februārī, virs Saeimas nama balkona līdzās Latvijas karogam tika pacelts Ukrainas karogs, tādā veidā paužot solidaritāti ar Ukrainas tautu. Tikmēr Latvijas amatpersonas paziņojumā aicina visus Latvijas iedzīvotājus 24. februārī pulksten 9 uz mirkli pārtraukt ikdienas gaitas un vienoties klusuma brīdī, pieminot un godinot Ukrainas tautas upurus.

Ukrainas karogu, simboliski atklājot akciju "Gaismu Ukrainai!", otrdien pacēla šīs akcijas iniciatori Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) un Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, kā arī "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta. Vienlaikus no otrdienas vakara Saeimas nams simboliski tiks izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

Saeimas priekšsēdētājs skaidro, ka Krievijas uzbrukumi aizvien ir mērķēti uz civilo infrastruktūru, īpaši elektroapgādi. Līdz ar to elektrības pieejamība Ukrainā ir ierobežota, un tādēļ viens no veidiem, kā atbalstīt Ukrainu, ir ziedot enerģijas un gaismas avotus, kas palīdzētu ietaupīt trūkstošos resursus un nepārslogot elektrības piegādes sistēmu.

Pirms gada, lai paustu atbalstu Ukrainas suverenitātei un integrācijai Eiropā, pie Rīgas domes tika pacelti Ukrainas karogi. Šobrīd jau ir teju pagājis gads, Ukrainas tauta aizvien cīnās un tai joprojām nepieciešams atbalsts, norāda Smiltēns.

Ukrainas vēstnieks Latvijā atzīmē, ka Latvija jau ir sniegusi Ukrainai militāru atbalstu, kas ir pielīdzināms 40 procentiem valsts militāra gada budžeta. "Latvijas tauta dara visu iespējamo, lai atbalstītu Ukrainas tautu, pilsētu un ciematu civiliedzīvotājus, kuri katru dienu cieš no krievu raķešu apšaudēm," piebilst vēstnieks, norādot, ka Ukrainas uzvarai nepieciešams viss, sakot ar ieročiem un munīciju, un beidzot ar pārtiku un ģeneratoriem.

"Energoinfrastruktūras iznīcināšana ir karadarbības veids, ar kura palīdzību teroristiska valsts vēlas pakļaut Ukrainu un tās tautu. Aicinu mūsu latviešu draugus atbalstīt Ukrainas tautu, ziedojot LED lampiņas, akumulatoru lukturus, portatīvas stacijas un citas energotaupīšanas iekārtas, kas palīdzēs samazināt elektrības patēriņu Ukrainā un dos Ukrainas tautai papildu spēkus."

Ukrainas atbalsta nedēļa visā Latvijā norisināsies no 14. līdz 24. februārim. Tās laikā ikviens aicināts piedalīties akcijā "Gaismu Ukrainai!" un ziedot Ukrainas cilvēkiem gaismas avotus – LED spuldzes, uzlādējamos LED lukturus, portatīvās akumulatoru baterijas un pārnēsājamās uzlādes stacijas vai arī ziedot līdzekļus to iegādei.

Karoga svinīgā pacelšana notika otrdien, 14. februārī, pulksten 17.30, kad tika aizsākta arī parlamenta ēkas izgaismošana. Aicinot palīdzēt izgaismot Ukrainu un godinot ukraiņu tautas varonīgo cīņu pret agresoru, Saeimas nams dienas tumšajā laikā, katru rītu un vakaru, līdz 26. februārim būs izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

Aicina ieturēt klusuma brīdi

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētājs Smiltēns, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs (JV) kopīgā paziņojumā aicina 24. februārī pulksten 9 uz mirkli vienoties klusuma brīdī.

Paziņojumā skaidrots, ka kopš 2014. gada Krievija uzbrūk Ukrainas zemei un neatkarībai, savukārt 2022. gada 24. februārī Krievijas bruņotie spēki aizsāka brutālu pilna mēroga militāru agresiju, kas turpinās nu jau gadu.

"Tūkstošiem cilvēku, kas bija dzīvojuši vienkāršu, ikdienišķu dzīvi – sievas un vīri, brāļi un māsas, vecāki un bērni, – ir gājuši bojā šajā Krievijas bezjēdzīgi sāktajā karā. Vēl tūkstošiem ir deportēti uz agresora teritoriju. Vairākiem miljoniem ukraiņu dzīves ir sagrautas, dodoties bēgļu gaitās, lai meklētu patvērumu no Krievijas iebrucēju zvērībām," vēstīts paziņojumā.

Pašaizliedzīgā cīņa par savas zemes un arī citu brīvību un neatkarību Ukrainā aizvien turpinās. "Viņi ir spējuši noturēties pret milzīgu pārspēku, apstādinot agresora virzību uz priekšu, un ir arī spējuši dot spēcīgus pretsitienus. Tomēr Ukraina par to maksā baisu, asiņainu cenu, zaudējot savus izcilākos dēlus un meitas."

Tiem, kas cīnās par savu valsti, vienmēr būs vairāk apņēmības un spēka nekā tiem, kas iebrūk svešā zemē. Tie, kas cīnās par savu bērnu tiesībām dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī, gūs virsroku, pausts paziņojumā.

Iespējas ziedot akcijas "Gaismu Ukrainai!" laikā

Ikviens tiek aicināts piedalīties akcijā "Gaismu Ukrainai!", ziedojot Ukrainas cilvēkiem gaismas avotus – LED spuldzes, uzlādējamus LED lukturus, portatīvās akumulatoru baterijas un pārnēsājamās uzlādes stacijas.

Ziedojumus uz Rīgu iespējams nogādāt bez maksas ar īpašu "Omniva" pakomātu akcijas kodu. Portālā "Ziedot.lv" iespējams arī ziedot finanšu līdzekļus, lai par tiem varētu iegādāties enerģiju taupošās LED spuldzes un gaismekļus.

Akcijā "Gaisma Ukrainā" var iesaistīties arī kolektīvi, piemēram, skolās, darbavietās, koros un ģimenēs. Saziedoto nepieciešams iepakot kartona kastē un norādīt personu vai kolektīvu, kurš ziedojis. Sadarbībā ar "Omniva", Ukrainas atbalsta nedēļā ir iespēja ziedojumu no visas Latvijas nogādāt uz Rīgu bezmaksas ar "Omniva" pakomātu starpniecību.

Lai to izdarītu, akcijas kodu nepieciešams pieteikt vietnē "omnivaakcija.lv". Ziedojumus saņems "Ziedot.lv" un sagatavos nosūtīšanai uz Ukrainu, Čerņihivas apgabalu. Ziedot iespējams arī naudas līdzekļus, par kuriem iegādāties energoefektīvas iekārtas.

Uzņēmumi, kuri vēlas ziedot lielāku apjomu, tiek aicināti sazināties ar fondu "Ziedot.lv", rakstot uz e-pastu "ziedot@ziedot.lv".

Akcijai "Gaismu Ukrainai" līdzekļus vākt plāno arī koncertā 25. februārī no pulksten 12 laukumā pie Rīgas Kongresu nama, kur Latvijas mūziķi otro gadu veltīs priekšnesumus Ukrainas atbalstam koncertā "Ukrainas brīvībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!