Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija ir jāizveido pēc iespējas operatīvāk un tai ir jāsadarbojas arī ar Polijas parlamentu, uzskata no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) 12.Saeimā ievēlētais deputāts Arturs Kaimiņš.

Lai padarītu komisijas darbu efektīvu, tai obligāti būtu jāsadarbojas ar Polijas parlamentu, ņemot vērā tā pieredzi ar Katiņas lietu un Polijā sagruvušo noliktavu, sacīja Kaimiņš. Jāsadarbojas arī ar Polijas bijušo premjerministru Donaldu Tusku, kurš "tagad strādās Eiropas Savienības līmenī".

Taujāts, kā izmeklēšanas komisijas izveidei iegūs 34 deputātu parakstus, 12.Saeimā ievēlētais deputāts norādīja, ka to varētu parakstīt parlamentārieši no dažādiem politiskajiem spēkiem un galvenais jautājums šajā gadījumā būtu katra cilvēka sirdsapziņa. Zolitūdes lieta ir "nodragājusi Saeimas prestižu, un parlamentam vispār nav uzticības", uzsvēra jaunais politiķis.

Kaimiņš novērojis, ka pirms vēlēšanām bijis klusums, bet pēc tām Zolitūdes lietā notikusi kustība un "pēkšņi ir saprasts, kuri ir vainīgie".

Vaicāts par to, ka iepriekšējo izmeklēšanas komisiju ietekme bijusi maza un kur šoreiz būs atšķirība, Kaimiņš atbildēja: "Paskatīsimies. Domāju, ja klusiņām čiepst zem segas, tad ietekmes nav. Tas ir atkarīgs no attieksmes." Politiķis norādīja, ka viņu ir ievēlējuši vairāk nekā 17 000 cilvēku, lai paustu šo pilsoņu intereses, un, ja viņu nedzirdēs, tad ir jāmaina sistēma.

12.Saeimā ievēlētais deputāts vēl nezina, vai pats gribēs vadīt izmeklēšanas komisiju, un šajā gadījumā izšķiroša būs potenciālo vadītāja amata kandidātu kompetence.

Divas citas Kaimiņa prioritātes ir likuma par lobēšanu pieņemšana un varas decentralizācijas īstenošana.

Jau vēstīts, ka 12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, ZZS - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 17 vietas. Mārtiņa Bondara vadītā LRA Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet Sudrabas vadītā NSL - septiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!