Foto: stock.xchng

Koalīcijas partijas nav spējušas pieņemt vienotu lēmumu par Augstākās izglītības padomes (AIP) kandidātiem, un visu izšķirs ceturtdienas balsojums Saeimā, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes pavēstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Nacionālā apvienība (NA) nesaskata būtiskus pierādāmus faktus, kāpēc esošie AIP locekļi nedrīkstētu tikt ievēlēti atkārtoti, sacīja partijas pārstāvis Gaidis Bērziņš. Līdzīgu viedokli par "Vienotības" pozīciju pauda arī premjers Dombrovskis, lai gan viņš pieļāva, ka daži deputāti varētu balsot atšķirīgi.

Savukārt Reformu partija (RP) stingri paliek pie savas nostājas, ka pašreizējo AIP vadītāju Jāni Vētru un Latvijas Studentu apvienības izvirzīto Edvardu Ratnieku nevar atbalstīt.

RP pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka partijai aizvien ir diezgan nopietni pārmetumi esošajai AIP "par pēdējo gadu darbību vai drīzāk bezdarbību". "Bet koalīcijas partneri te nesaskata nekādas problēmas un, neskatoties uz iebildumiem, ir gatavi pārvēlēt AIP esošajā sastāvā," teica RP pārstāvis.

Balsojums par katru AIP kandidātu atsevišķi Saeimā paredzēts ceturtdien.

Jau vēstīts, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti pagājušonedēļ atbalstīja visus uz AIP virzītos kandidātus. Tiesa, vismazāk deputātu nobalsoja par Latvijas Studentu apvienības prezidentu Edvardu Ratnieku, viņš kopā saņēma sešas no 11 komisijas deputātu balsīm. Otru zemāko atbalstu saņēma līdzšinējais padomes vadītājs Jānis Vētra, kura virzīšanu atkārtoti atbalstīja astoņi deputāti.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pauda nožēlu par šo lēmumu, norādot, ka tas apliecina – komisija pārmaiņas augstākajā izglītībā atbalsta tikai vārdos, nevis darbos. Viņaprāt, reformas nav iespējamas, ja Augstākās izglītības padomē ir tie paši cilvēki, kas tajā bijuši jau kopš 2008.gada.

Jaunajam sastāvam Latvijas Zinātņu akadēmija virza Juri Ekmani, Latvijas Mākslas augstskolu asociācija – Andri Teikmani, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija – Initu Tamani, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera izvirzījusi Aigaru Rostovski, Latvijas Koledžu asociācija izvirzījusi Jāni Rozenblatu, Latvijas Rektoru padome – Jāni Vētru, Augstskolu profesoru asociācija – Tatjanu Volkovu, Latvijas Darba devēju konfederācija – Vilni Rantiņu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība – Ilzi Trapencieri, Latvijas Studentu apvienība – Edvardu Ratnieku, Privāto augstskolu asociācija ‒ Juri Zaķi.

Iepriekš Ķīlis aicināja nevirzīt apstiprināšanai AIP tos, kas jau iepriekš strādājuši padomē. No 11 izvirzītajiem kandidātiem pieci strādā esošās AIP sastāvā – Jānis Vētra, Aigars Rostovskis, Jānis Rozenblats, Juris Ekmanis un Edvards Ratnieks.

Esošās AIP pilnvaras beidzas 22.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!