Foto: LETA

Partijai "KPV LV", tās veidojošajam kodolam un biedriem nav nekāda sakara ar uzņēmumu "Memory Water" - to pirmdien paziņoja KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens.

"Ir nepatiess ir TV3 raidījuma "Nekā Personīga" izskanējošais apgalvojums par partijas it kā iespējamo saistību ar šo uzņēmumu, kā rezultātā tas būtu saņēmis priekšrocības sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanā. Uzņēmuma priekšvēlēšanu aktivitātes bija saistītas ar cilvēkiem, kas šobrīd vairs nav partijā, turklāt ceļi šķīrās pēc vēlēšanām atšķirīgo uzskatu dēļ. Līdz ar to maldīgs ir pieņēmums, ka uzņēmums jebkādā veidā ir saistīts ar partiju vai partijas cilvēkiem", paziņojumā presei informē Pucens.

Savukārt labklājības ministre Ramona Petraviča gatavojas rosināt Labklājības ministriju pārskatīt piešķiršanas noteikumus sociālā uzņēmuma statusa saņemšanai, nosakot daudz stingrākus kritērijus: "Šis gadījums pierāda to, ka ir nepieciešams mainīt statusa piešķiršanas nosacījumus, lai nākotnē samazinātu riskus, ka tas tiek izmantots negodprātīgi un ne sabiedrības interesēs. Sociālais uzņēmuma likums tika radīts ar mērķi palīdzēt integrēt sabiedrībā un darba vidē personas ar invaliditāti, un tā tam arī jāpaliek."

Par atbilstību sociālā uzņēmuma statusam lemj ministrijas ierēdņu veidota komisija, ko vada Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece. Ministre nav iesaistīta šajā procesā, norāda "KPV LV". Sākotnējo komisijas lēmumu nepiešķirt statusu pēc "Memory Water" sūdzības saņemšanas pārskatīja valsts sekretārs, kurš vadījās pēc juridiskiem un tiesiskiem apsvērumiem. Savukārt par granta finansējuma piešķiršanu lemj finanšu institūcija "Altum" – Labklājības ministrija nepiešķir finanšu atbalstu, bet tikai piešķir sociālā uzņēmuma statusu, uzsver partija.

Jau ziņots, ka pretrunīgu slavu iemantojusī firma "Memory water", pretēji ekspertu viedoklim, Labklājības ministrija tomēr piešķīrusi sociālā uzņēmuma statusu. Par to svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Finanšu institūcijā "Altum" ir pieejami 12 miljoni Eiropas naudas, uz kuriem var pretendēt sociālie uzņēmumi. Tie nav kredīti, bet granti un saņemtā nauda nav jāatdod. 133 000 eiro pirms pusotra gada ieguva firma "Memory water", kas slavu ieguvis ne vien ar to, ka savam ūdenim piedēvē brīnumainas, neiespējamas īpašības, bet arī ar partijas "KPV LV" atbalstīšanu pirms Saeimas vēlēšanām, par ko uzņēmumu sodīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!