Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) pēc Eiropas Savienības (ES) tieslietu ministru diskusijām par Krievijas paveiktajiem kara noziegumiem, cilvēktiesību pārkāpumiem un genocīdu uzdevis Tieslietu ministrijai (TM) izstrādāt speciālu likumu par īpašumu "Maskavas nams", "Jantarnij Bereg" un "Belorusija" atsavināšanu.

Speciālais likums TM ekspertiem jāizstrādā līdz 17. jūnijam, proti, līdz Krievijas okupantu ienākšanas Rīgā gadadienai, liecina ministra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Paredzēts, ka šos īpašumus Latvija izmantos Ukrainas bēgļu izmitināšanai, cietušo rehabilitācijai un informācijas centra vajadzībām.

"Abas valstis ir tieši atbildīgas par kriminālnoziegumu pastrādāšanu un genocīdu, kā to norādījusi arī Saeima savā paziņojumā un Eiropadome savos secinājumos. Latvijā jau pastāv tiesiskais mehānisms, kura ietvarā ir iespējams konfiscēt mantu kriminālprocesa ietvaros," raksta Bordāns.

"Lai likumdevējs skaidri izteiktu savu gribu un atrisinātu juridiskās nianses, nepieciešams īpašs likums, tādējādi novēršot jebkādus šķēršļus un interpretācijas attiecībā uz šo Krievijai un Baltkrievijai piederošo īpašumu atsavināšanu valsts un sabiedrības vajadzībām," viņš norāda.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā melnajā sarakstā iepriekš tika iekļauti Baltkrievijas valsts struktūrai piederošās Jūrmalas sanatorijas "Belorusija" un Krievijas valsts struktūrai piederošā sanatorija "Jantarnij bereg" jeb "Dzintarkrasts" vadītāji.

Tāpat jau 6. aprīlī tiesām nosūtīta informācija par šīm Baltkrievijas un Krievijas valsts struktūrām piederošām sanatorijām "Belorusija" un "Jantarnij bereg" Jūrmalā, lai iesaldētu to finanšu aktīvus. Tāpat nolemts iesaldēt arī "Maskavas nama" aktīvus.

Valsts drošības dienestā (VDD) iepriekš apstiprināja, ka Krievijas pilsonis Viktors Daņilohs un Baltkrievijas pilsonis Aleksandrs Gruzdovs jau ilgstoši atradās VDD redzeslokā saistībā ar darbībām, kas ir atbilstošas Krievijas interesēm un var radīt apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai.

VDD norāda, ka atbilstoši VDD iegūtajai informācijai sanatorija "Jantarnij bereg" ilgstoši darbojās ne tikai kā ārstnieciska iestāde, bet arī atbalsta punkts Krievijas ietekmes pasākumiem, kas vērsti uz pozitīva Krievijas tēla veidošanu, ekonomisko interešu lobēšanu, Kremlim izdevīgas vēstures interpretācijas izplatīšanu un tā saukto Krievijas "tautiešu" politikas popularizēšanu Latvijā.

Savukārt Gruzdova līdzšinējās aktivitātes norādīja uz simpātijām gan pret Baltkrievijas, gan Krievijas valdošo režīmu. Tāpat sanatorijas "Belorusija" telpas iepriekš tikušas izmantotas dažādiem Krievijas humanitārās ietekmes pasākumiem, kas vērsti uz Kremļa propagandas vēstījumu izplatīšanu.

Papildus VDD atgādina, ka uz abām sanatorijām attiecas Eiropas Savienības noteiktās sankcijas, līdz ar to nav pieļaujama nekādu finanšu vai saimniecisko resursu nodošana to rīcībā.

Sanatorija "Belorusija" pieder Baltkrievijai Prezidenta lietu pārvaldes personā un līdz ar to faktiskais kontrolētājs ir sankcionētais prezidents Aleksandrs Lukašenko. "Sanatorija "Belorusija"" ir reģistrēta kā nodibinājums un bez Gruzdova amatpersonas ir arī Baltkrievijas pilsones Margarita Ļevčenko un Helēna Ļebedeva.

Sanatorija "Jantarnij bereg" ir Krievijas prezidenta lietu pārvaldes Federālās budžeta valsts iestādes "Bērnu medicīniskais centrs" filiāle. Vienīgā amatpersona ir Daņilohs.

Savukārt "Maskavas nams", kas atrodas Rīgā, Marijas ielā 7, iepriekš pozicionēts kā kultūras un biznesa centrs. Iestādes izveidi un uzturēšanu finansējusi Maskavas mērija. Projekta ierosinātāji 2001. gadā bija tā laika Maskavas mērs Jurijs Lužkovs un toreizējais Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Udaļcovs. Nama svinīgā atklāšana notika 2004.gada maijā.

"Maskavas namā" iepriekš rīkotas izrādes, kinoseansi un citi kultūras pasākumi, kas pārsvarā orientēti uz krievu valodā runājošu publiku.

Pašlaik Latvijā sankciju dēļ iesaldēto, ar Krievijas personām saistīto nekustamo īpašumu vērtība pārsniedz 100 miljonus eiro, tomēr ir sagaidāms, ka iesaldēto īpašumu vērtība varētu pieaugt, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem pauda tieslietu ministrs.

"Maskavas nama" vadītājs Eduards Cehovals sacīja, ka aktīvi tika iesaldēti tikai tāpēc, ka nauda centram tika sūtīta ar Krievijas privātās bankas "Alfa Bank" starpniecību. Šīs bankas līdzīpašnieki ir Eiropas Savienības sankcijām pakļautie Krievijas miljardieri Pjotrs Avens un Mihails Fridmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!