Foto: Reuters/Scanpix

Latvijai par bēgļiem būs krietni jāpiemaksā, intervijā laikrakstam „Diena” otrdien bažas pauž ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

Viņa vērtējumā, pašreizējais piedāvājums kvotu aprēķinā ir nesaprotams un nepieņemams. "Eiropas ierēdņi vai institūcijas, kas to aprēķināja, protams, nevar iedziļināties katras dalībvalsts situācijā, bet fakts ir tāds, ka šis milzīgais apjoms būs Latvijai nepanesams. Pat ja mēs atrastu vairākas tukšas skolas vai citas ēkas, kur tīri fiziski Latvijā šos 730 cilvēkus gadā varētu izvietot, mums praktiski nav nekāda plāna, kā viņus integrēt. Un nevaram to atļauties arī finansiāli," atzīst Mežs.

Viņš norāda, ka 6000 eiro, ko par katru uzņemamo personu sola Eiropa, varbūt izklausās liela summa, bet jārēķinās, ka Latvijai iekšlietu sistēmā būs jāpieņem ļoti daudz papildu darbinieku, kas izskatīs bēgļu lietas, novērtēs, vai katrai konkrētajai personai pienākas bēgļa vai alternatīvais statuss.

Līdz ar to kāda trešdaļa vai pat puse šīs summas aizies administratīvajiem izdevumiem. "Ja atlikušo sadalām uz divpadsmit mēnešiem, tie ir apmēram 300 eiro mēnesī, kas atliek visu izmaksu ar šo cilvēku uzturēšanu segšanai," atzīmē Mežs.

Tāpat viņš intervijā norāda, ka būtu patīkami pārsteigts, ja vairums no bēgļiem būtu gatavi uzreiz iesaistīties darba tirgū.

"Diemžēl esmu spiests būt ļoti piesardzīgs, ņemot vērā pieredzi ar bēgļiem, kurus Latvija nelielā skaitā jau ir uzņēmusi katru gadu - tie gan nav kvotas bēgļi, bet tādi, kas paši ieradušies Latvijā. Diemžēl vairums jau esošo bēgļu nav spējīgi iekļauties darba tirgū un paši sevi apgādāt arī pēc gada vai diviem. Neredzu iemeslu, kāpēc saskaņā ar kvotām iebraukušie būtu citādi. Tāpēc es ar lielu piesardzību un bažām skatos uz to, no kā šie vairāk nekā 700 cilvēki iztiks, kad šie 6000 eiro būs izbeigušies. Viņi būs jāuztur Latvijas valsts budžetam - nodokļu maksātājiem. Vai mēs esam tam gatavi, ņemot vērā, cik grūti mums iet ar skolotāju algām un visu pārējo," norāda Mežs.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija ir pieņēmusi pirmos priekšlikumus visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, norādot, ka Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi. Kā liecina EK paziņojums, Latvijai no Itālijas būtu jāuzņem 310 bēgļi, bet no Grieķijas - 207. Tāpat Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm.

Latvija varētu uzņemt ap 50 bēgļiem, bet mūsu valsts problēma ir, ka nav integrācijas politikas, šādu valsts pozīciju Latvija paredzējusi paust Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!