Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ir gatava rosināt parakstu vākšanu 11.Saeimas pirmstermiņa atlaišanai gadījumā, ja parlaments neatbalstīs arodbiedrības jautājumā par minimālās algas un nodokļu atvieglojumu celšanu nākamgad, intervijā Latvijas Radio pauda LBAS vadītājs Pēteris Krīgers.

Viņš atzīmēja, ka LBAS pirms mēneša Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē atbalstījusi minimālās mēnešalgas saglabāšanu nākamgad esošajā 200 latu apmērā, bet pie nosacījuma, ka 2013.gada valsts budžeta izstrādē tiks vērtēta iespēja paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu.

Taču valdība bez sarunām jau tagad ir pateikusi, ka ir pārdomājusi un ka ar IIN neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām nākamgad tomēr necels. "Saprotam, ka šādas diskusijas [budžeta izstrādē] vairs nebūs – valdību vairs neinteresē ne demogrāfija, ne ēnu ekonomikas apkarošana," pikti noteica Krīgers.

Viņš arī pauda pārliecību, ka LBAS vienmēr mēģinājusi panākt kompromisus, taču valdībai daudzos gadījumos pietrūkst konsekvence, "tā nedaudz mānās un nepilda savus solījumus". Piemēram, vēl šā gada maijā pēc koalīcijas sanāksmes "lepni" paziņots, ka ar IIN neapliekamais minimums ir jāpalielina no pašreizējiem 45 latiem līdz 60 latiem mēnesī.

LBAS līderis akcentēja, ka arodbiedrības prasīs nākamgad celt minimālo mēnešalgu līdz 240 latiem, kā arī paaugstināt neapliekamo minimumu "līdz 60, 90 vai pat 100 latiem". Ja valdība nepiekritīs šīm LBAS prasībām, tās tiks iesniegtas valdības darba devējai – Saeimai.

"Varbūt Valsts prezidents var iejaukties [..] Ja tas [panākt savu prasību izpildi] neizdosies, tad tas būs pēdējais solis – rosināt Saeimas atlaišanu," klāstīja LBAS līderis.

Viņaprāt, šāda protesta forma - iedzīvotāju parakstu vākšana referenduma rosināšanai par Saeimas atlaišanu - ir "latvietim pieņemamākā". Nākamā, pēc Krīgera vārdiem, ir "sakravāt koferus un aizbraukt no valsts". "Viss ir Saeimas deputātu rokās - vai viņi turpinās blefot [..]," akcentēja LBAS vadītājs. 

Jau vēstīts, ka valdība lēma 2013.gadā minimālo algu saglabāt līdzšinējā 200 latu apmērā. Ņemot vērā ierobežotās finanšu iespējas, valdība pagājušajā nedēļā vienojās arī pagaidām nevirzīt vairākas nodokļu sloga atvieglošanas iniciatīvas, piemēram, paaugstināt neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Patlaban neapliekamais minimums ir 45 lati mēnesī. Finanšu ministrija vēl šā gada pavasarī prezentētais piedāvājums to paredzēja trīs gadu laikā palielināt līdz 90 latiem, bet atvieglojumu par apgādājamiem no 70 latiem 2014.gadā paaugstināt līdz 75 latiem un 2015.gadā - līdz 90 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!