Foto: LETA

Labklājības ministrija (LM) izstrādā Covid-19 epidemioloģiskās drošības vadlīnijas, bet par to īstenošanu atbild citi, runājot par epidemioloģisko situāciju Latvijas sociālās aprūpes iestādēs, šorīt LTV "Rīta panorāmā" atzīmēja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), kuras virzienā pēdējās nedēļās vērsti pārmetumi par Covid-19 plašu izplatīšanos pansionātos.

Ministre uzsvēra, ka LM atbild par sociālā pakalpojuma kvalitāti, regulāri atjauno epidemioloģiskās drošības vadlīnijas un sociālās aprūpes centrus informē par jauninājumiem, savukārt par drošības pasākumu ievērošanu atbild katras iestādes vadītājs, bet prasību ievērošanu uzrauga Veselības inspekcija (VI).

"Darām visu, kas maksimāli ir iespējams," ir pārliecināta politiķe.

Viņa uzsvēra, ka pēc LM pieprasījuma pansionātu darbinieku Covid-19 testēšanā varēs izmantot ātros testus, kuri tagad tiks iepirkti. Iecerēts iedibināt sistēmu, ka katrs sociālās aprūpes iestādes darbinieks pirms darba tiktu testēts ar ātro testu, kas gan nav 100% precīzi, tomēr varētu sniegt papildus drošību, lai pansionātos netiek ievazāta Covid-19 infekcija.

Taujāta, kāpēc šādi testi netika uzsākti agrāk, Petraviča apgalvoja, ka nav bijis Veselības ministrijas ekspertu atbalsta, kuri pauduši nostāju, ka šie testi nav pārāk precīzi un ir dārgi, tāpēc darbiniekiem būtu jāizmanto laboratoriskās pārbaudes, kas savukārt ir krietni lēnāks process.

Petraviča atzina, ka ir bijuši gadījumi, kad testētāji netiek ielaisti pansionātos - šāda informācija esot par dažām pašvaldību, nevis valsts iestādēm. Politiķe atzīmēja, ka janvāra beigās no VI ir gaidāms plašāks izvērtējums par stāvokli sociālās aprūpes iestādēs.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo lietu un darba lietu komisija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kurā aicina izveidot darba grupu Covid-19 situācijas izpētei sociālās aprūpes centros. Deputāti šonedēļ skatīja jautājumu par situāciju SAC Covid-19 pandēmijas apstākļos, taču neguva pārliecību par to, ka patlaban tiktu realizēts veiksmīgākais rīcības plāns, lai pasargātu valsts un pašvaldību SAC iemītniekus no inficēšanās ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!