Foto: Saeimas administrācija

Izveidots lēmumprojekts par soda piemērošanu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) 20% apmērā no mēnešalgas par Saeimas sēdes neattaisnotu kavējumu. Saeimas Prezidijs gan par šo lēmumprojektu nav lēmis.

Attiecīgais dokuments sākotnēji bija iekļauts Saeimas Prezidija 28.aprīļa sēdes darba kārtībā. Tomēr jautājums tika izņemts no darba kārtības, jo sēdē klāt nebija visi Prezidija locekļi.

Iepriekš Prezidijs nolēma neattaisnot Mūrnieces 3.aprīlī notikušās sēdes kavējumu. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli deputāts, kas neierodas Saeimas sēdē bez svarīga iemesla, maksā par katru sēdi sodu 20% apmērā no mēnešalgas.

Vaicāta, vai šo faktu dēļ lēmuma pieņemšana par sodu Mūrniecei ir neizbēgama, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (RP) norādīja, ka nevar komentēt jautājumu, kurš nav izskatīts. Kad šis jautājums tiks skatīts, klātesošajiem būs iespēja uzzināt arī Saeimas Juridiskā biroja pozīciju, norādīja politiķe.

Kā ziņots, Mūrniece (VL-TB/LNNK) Saeimas Prezidijs pieņemto lēmumu par Saeimas sēdes kavējuma neattaisnošanu komisijas būtiskas sēdes ieilgšanas dēļ uztver ar humoru. Viņa norāda, ka šādā veidā ir radīts precedents.

Iepriekš iesniegumā Saeimas Prezidijam Mūrniece lūdza attaisnot Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, kā arī citu deputātu reģistrācijas kavējumu Saeimas sēdē. Kavējumi radās saistībā ar to, ka ieilga komisijas ārkārtas sēde, kura sākās plkst.12.30 un bija veltīta nacionālā kanāla TV3 izslēgšanai no "Lattelecom" kabeļtelevīzijas paketēm. Saeimas sēde atsākās plkst.13.30.

Mūrniece norāda, ka tas, iespējams, ir pirmais gadījums, kad šādos apstākļos netiek attaisnots tas, ka deputāts ir nokavējis Saeimas sēdi komisijas nozīmīgas sēdes dēļ. Likumdošanas komisijas parasti cenšas noslēgt sēdi tā, lai deputāti pagūtu ierasties uz Saeimas sēdes sākumu, un ne vienmēr tas ir izdevies, tomēr šādi dažu minūšu kavējumi līdz šim neesot atzīti par neattaisnotiem.

Jau ziņots, Saeimas Prezidijs 23.aprīlī par neierašanos uz 3.aprīļa parlamenta sēdi attaisnoja visus kavētājus, izņemot Mūrnieci.

Ieilgstot debatēm par Saeimas Kārtības rulli, 3.aprīlī parlamenta sēdē sāka trūkt kvoruma, tāpēc Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) nolēma sēdi slēgt.

Āboltiņa Prezidija sēdē sacīja, ka katram deputātam ir jāapzinās, ka viņa uzdevums ir piedalīties parlamenta sēdē. Ja tiek rīkotas komisijas sēdes, tad tās nedrīkst traucēt Saeimas sēdes norisi, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs (SC) norādīja uz Mūrnieces slikto darbu un nekorekto rīcību, jo viņai kā komisijas priekšsēdētājai komisijas sēde bija jāorganizē tā, lai tā netraucētu Saeimas sēdes norisei.

Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) oponēja, norādot, ka arī gadījumā, ja ir vēlēšanās politiski izrēķināties ar Mūrnieci, jāņem vērā, ka komisija ir tā, kura ievēl komisijas priekšsēdētāju un lemj par komisijas darba organizēšanas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!