Foto: Publicitātes foto

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja Ministru kabineta priekšlikumu valsts naftas produktu rezervju izveidei 2022. gada budžetā paredzēt papildu 2,98 miljonus eiro.

Saeimas komisija pirmdien turpināja izskatīt ar 2022. gada budžetu saistītus jautājumus, starp kuriem viens bija Ministru kabineta priekšlikums par papildus līdzekļu nepieciešamību naftas rezervju uzkrāšanai 2022. gadā.

Enerģētikas likums paredz, ka valstī tiek organizēts iepirkums naftas produktu rezervju izveidei. Ekonomikas ministrija (EM) informēja, ka naftas produktu rezervju uzturēšanai 2022. gadā tika paredzēts finansējums 26 304 526 eiro apmērā, tomēr izmaksas ir augušas līdz 29 286 840 eiro, tādējādi ministrija nākamā gada budžetā prasīja papildus 2 982 314 eiro.

Finanšu ministrijas pārstāve Jolanta Plūme skaidroja, ka šāda izmaksu pieauguma pamatā ir patlaban vērojamais naftas cenu pieaugumus. Tajā pašā laikā viņa atzina, ka šis ir fiskāli neitrāls priekšlikums.

Opozīcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis vēlējās zināt, kāpēc šāds iepirkums ir jāveic tieši tagad, kad naftas cenas ir vēsturiski augstākās. EM valsts sekretārs Edmunds Valantis atkārtoja pausto, ka, lai arī naftas produktu uzturēšanas izmaksas ir augušas, tomēr šī līdzekļu pārdale ir fiskāli neitrāla. Viņš norādīja, ka Latvijā pakāpeniski mainīs līdzšinējo pieeju naftas rezervju uzglabāšanā, proti, lielākā daļa jeb vairāk nekā 80% rezervju tiks glabātas Latvijā, tādējādi par Latvija saņems lielākus nodokļu ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!