Foto: Zane Bitere/LETA

Patlaban nav bažu par gāzes krājumu izsīkšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, tomēr Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (JKP) rosina veidot obligātus gāzes krājumus.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka komisija trešdien, 16. februārī, sprieda par aktuālo situāciju gāzes tirgū Latvijā un obligātajām dabasgāzes drošības rezervēm.

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji deputātus informēja, ka patlaban no Inčukalna dabasgāzes krātuves tiek izņemts mazāks gāzes apjoms nekā sākotnēji plānots, un nav pamata bažām par krājumu izsīkšanu šajā apkures sezonā.

No EM sniegtās informācijas izriet, ka Inčukalna dabasgāzes krātuvē šobrīd rezervei uzglabāti 315 000 megavatstundu gāzes, kas paredzēta aizsargātajiem lietotājiem, un 2,4 teravatstundas gāzes tehniskajai rezervei. Krātuves maksimālā ietilpība ir no 22 līdz 24 teravatstundām.

"Tehniskā kapacitāte ir pietiekama, lai spētu nodrošināt nepieciešamās stratēģiskās rezerves," deputātus informēja nozares pārstāvji.

Tomēr komisijas deputāti uzsvēra, ka nav garantiju, ka vasarā Inčukalna gāzes glabātuvē tiks iesūknēts viss nākamajai apkures sezonai nepieciešamais dabasgāzes apjoms, jo Eiropa joprojām lielā mērā ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm. Gāzes piegādes nepieciešams dažādot ar Eiropas gāzes sistēmām un plašāk izmantot starpsavienojumus starp Lietuvu un Latviju, akcentēja deputāti.

Feldmans pauda, ka Latvijas enerģētiskās drošības veicināšanai ir svarīgi glabāt stratēģiskās gāzes rezerves, un pienākumam veidot šādas rezerves jābūt nostiprinātam ar likumu.

"Ņemot vērā izaicinājumu pilno ģeopolitisko situāciju reģionā, nedrīkstam kavēties ar lēmumu pieņemšanu, jo dabasgāzes piegādes var tikt izmantotas kā Krievijas politisks instruments spiedienam uz Rietumvalstīm, tostarp Latviju," pauda Feldmans.

Viņš atzina, ka tuvākajā laikā komisija kopā ar atbildīgās ministrijas un nozares pārstāvjiem spriedīs par nepieciešamajām likuma izmaiņām saistībā ar gāzes stratēģisko rezervju izveidi.

Jautājums par gāzes rezervju veidošanu tika pārrunāts arī pirmdien, 14. februārī, notikušajā koalīcijas sadarbības sanāksmē. Pēc tās izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece informēja par sevis pārstāvētā politiskā spēka Jaunās konservatīvās partijas priekšlikumu veikt grozījumus Enerģētikas likumā, palielinot Latvijā uzglabājamās gāzes rezerves apjomu. Muižniece atzina, ka priekšlikums koalīcijā nav guvis "tūlītēju atbalstu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!