Foto: DELFI

Rādot sabiedrībai piemēru, veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) būtu jāvakcinējas pret Covid-19, otrdien, 12. janvārī, tika rosināts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē.

Sēdes laikā tika izskatīts jautājums par Latvijai izstrādāto vakcinācijas pret Covid-19 plānu un viens no rosinājumiem bija, ka Pavļutam būtu jāvakcinējas pret Covid-19, rādot sabiedrībai piemēru.

Sākumā Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris izteica priekšlikumu, ka, lai vairotu sabiedrībā uzticēšanos vakcīnām, būtu jāvakcinējas ministriem un deputātiem, tādā veidā rādot, ka šai metodei var uzticēties.

Komisijas dalībniece deputāte Evita Zālīte-Grosa (JKP) norādīja, ka tas ir diskutabls jautājums, vai politiķiem būtu jānonāk prioritāri vakcinējamo cilvēku grupā, tādā veidā aizkavējot vakcīnas saņemšanu kādam citam, kam tā būtu nepieciešama vairāk.

Savukārt deputāte Anda Čakša (JV) piedāvāja variantu, ka Pavļutam būtu jāvakcinējas arī no publiskās komunikācijas viedokļa. Viņa ieteica, ka vakcinēties vajadzētu Ministru kabineta locekļiem, bet par pārējiem deputātiem izskatīt nepieciešamību pēc vecuma un riska grupu prizmas.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) norādīja, ka arī par šo jautājumu tiek diskutēts, tomēr tas ir "duāls jautājums".

Dūrītis piebilda, ka esošajā vakcinācijas stratēģijā un plānā pirmajā ceturksnī ir paredzēta "valsts kritisko funkciju veicēju vakcinācija". Viņš norādīja, ka varētu apzināt tos cilvēkus, kas ir kritiski krīzes vadībai un tālākai valsts kritisko funkciju veikšanai, tāpēc šis priekšlikums tiks apdomāts.

Tāpat tika minēta arī slimnīcu vadītāju vakcinēšana, jo tas būtu kā labs piemērs tiem mediķiem, kuri vēl nav pieņēmuši lēmumu.

Šāda situācija ir radusies Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur ir visai zema mediķu vēlme saņemt vakcīnu pret Covid-19. Kā sēdē norādīja slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs, šobrīd ir vakcinējušies aptuveni 10% no ārstniecības personu skaita.

Semjonovs skaidroja, ka no 28. decembra, kad tika uzsākta vakcinācija, ir vakcinējušies 112 slimnīcas darbinieki. Tāpat viņš uzsvēra, ka pie mazās atsaucības varētu būt vainīga plašā dezinformācija, kas izplatās sociālajos tīklos un rada šaubas mediķiem pieņemt lēmumu par vakcinēšanos. Slimnīca dažādos veidos skaidro mediķiem vakcinācijas nepieciešamību, izplata bukletus, iesaista speciālistus un ekspertus, sniedzot atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, tomēr atsaucība tāpat nav palielinājusies.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) norādīja, ka, viņaprāt, iepriekš paustā kritika pret slimnīcu vadītājiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 nebija korekta, jo tas ir veids, kā motivēt darbiniekus, sekojot vadības piemēram.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes locekle Ilze Kreicberga informēja, ka slimnīcas valde jau ir saņēmusi vakcīnu pret Covid-19, tādā veidā arī pārējos kolēģus mudinot vakcinēties.

Jau ziņots, ka pirmdien kopumā Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 1312 cilvēki, pirmoreiz pārsniedzot 1000 vakcinēto dienas laikā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati. Iepriekš lielākais vienā dienā pret Covid-19 vakcinēto skaits bija 9. janvārī, kad vakcīnu saņēma 901 cilvēks.

Pēdējā diennaktī veikti 12 516 Covid-19 testi, reģistrēti 878 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī saņemt ainformācija par 18 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!