Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita dzīvesbiedre ārste ginekoloģe Andra Levite ceturtdien, 14. janvārī, līdz ar citiem darba kolēģiem vakcinēta pret Covid-19, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta prezidenta kanceleja.

Levite uzsvērusi, ka vakcinējusies, jo izjūt atbildību pret savām pacientēm, pret saviem līdzcilvēkiem un pret savu veselību.

Iepriekš sabiedrībā jau raisījušās diskusijas par to, ka sabiedrībā zināmiem cilvēkiem būtu nepieciešams rādīt piemēru un vakcinēties, lai tādējādi skubinātu un iedrošinātu to darīt arī citiem.

Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Savukārt īsā intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" Levite norādīja, ka vakcīnu saņēmusi no rīta un kopš tā laika jūtas labi. Viņa mudināja vakcinācijas jautājumos uzticēties medicīnas ekspertiem, kuri gadiem ilgi nodarbojas ar šiem jautājumiem, kuri ir pētījuši infekcijas pirms Covid-19 un kuri to darīs pēc Covid-19, un kuriem ir sakari ar pētniecības institūtiem visā pasaulē.

Tāpat prezidenta kundze atgādināja, ka viņas paaudzes cilvēki ir potēti pret bakām, ko arī izraisa vīruss un parasti tā ir letāla slimība, bet tieši vakcinēšana palīdzēja šo slimību izskaust. Līdzīga situācija ir ar poliomielītu. Levite uzsvēra, ka abas šīs slimības šodienas medicīnas studenti mācas medicīnas vēstures mācībās. Viņa pauda cerību, ka Covid-19 pandēmija arī kaut kad piederēs pie medicīnas vēstures.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!