Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ceturtdien, 25. augustā, būvnieki demontēja pieminekļa Uzvaras parkā centrālo obelisku. Tas tika "nogāzts ar kalšanas metodi". Darbi tika sākti agrā rītā un piemineklis sabruka ap pulksten 16:40. To bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Piemineklis tika nogāzts ar kalšanas metodi. Netika izmantotas ne sprāgstvielas, ne ķēdes.

Bija paredzēts, ka betons tiks pārskaldīts, bet iekšā esošie stieņi tiks pārkniebti.

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 12.30 tika slēgta visa veida kustība pieminekļa apkārtnē. Kustība pilnībā bloķēta, kā arī ieradusies viena Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) automašīna.

Foto: DELFI

Pašlaik grūti prognozēt brīdi, kad tiks nogāzts padomju piemineklis Pārdaugavā, aģentūrai LETA teica pilsētas izpilddirektors Jānis Lange. Izpilddirektors neilgi pirms pulksten 15 apmeklēja slēgto teritoriju, kurā notiek pieminekļa demontāža, novēroja portāls "Delfi".

Lange aģentūrai LETA teica, ka prognozēt brīdi, kurā objekts tiks nogāzts, nevar. Tas var notikt gan tuvākajā laikā, gan var prasīt nedaudz ilgāku laiku. Taču viņš uzsvēra, ka piemineklis tiks nogāzts šodien un līdz rītdienai nepaliks.


Pēc pulksten 10 notikuma vietā nebija redzami protestētāji vai citi interesenti. Žurnālisti teritorijā pie pieminekļa tika ielaisti ap pulksten 10.40. Ap pulksten 12.30 arī mediju pārstāvjiem tika lūgts šo teritoriju atstāt un pārcelties uz drošāku vietu tālāk no nojaucamā pieminekļa.

Policisti klātesošajiem laiku pa laikam pārbaudīja dokumentus. Tāpat redzams, ka Uzvaras parkā patrulē policisti uz zirgiem.

Notiekošo uzrauga liels daudzums kārtības sargu, tostarp mobilā video novērošanas mašīna, kas daudzkārt izmantota protestu uzraudzībā. Gatavojoties obeliska demontāžai, karogu mastos nolaisti Latvijas un Ukrainas karogi, kas tur bija pacelti kopš pavasara. Gar pieminekli braucošie automašīnu vadītāji ik pa brīdim atver mašīnu logus un izsauc saukļus, piemēram, "atā".

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 12 pie degvielas uzpildes stacijas "Virši" abās ielas pusēs sapulcējušies vairāki desmiti cilvēku – aptuveni 20 līdz 30 katrā ielas pusē. Policija mudināja cilvēkus nestāvēt uz ceļa braucamās daļas. Vairums sanākušo sastājās rindā pie Slokas ielas 10. tramvaja pieturas.

Cilvēki pulcējās arī Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā. Sanākušo skaits aizvien turpināja pieaugt – vairums no viņiem savā starpā sarunājās latviski. Nav novērojami nekādi konflikti atnākušo vidū, lielākā daļa notiekošo vēro ar pozitīvām emocijām.

Pieaugot vērotāju skaitam Uzvaras bulvāra labajā ielas pusē, blakus 10. tramvaja pieturai Slokas iela, policija pievērš vairāk uzmanības šai teritorijas daļai, dežurējot un arī laiku pa laikam aicinot nestāvēt pārāk tuvu ceļa braucamajai daļai.

Jau vēstīts, ka šīs nedēļas laikā pieminekļa kompleksā demontēti skulptūru ansambļi, kā arī pilnībā norobežota piekļuve piemineklim.

Demontāžas process arī izraisīja protestus, kuros policija aizturēja kopumā 27 cilvēkus.

13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu. Objekta oficiālais nosaukums ir piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro.

No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inženierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!