Foto: LETA

Rīgas domes (RD) pārstāvji piektdien, uzrunājot pašvaldības izglītības darbiniekus, kritizējuši aktuālos Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumus izglītības sektora reformām, atzīstot tos par sliktiem vai nepārdomātiem.

Rīgas pašvaldības skolu direktoru un pirmskolu vadītāju sanāksmē, kas šodien notika vien divas stundas pirms IZM organizētā semināra galvaspilsētas pedagogiem par aktualitātēm jaunajā mācību gadā, pašvaldības pārstāvji aktīvi norādīja uz IZM iecerēm, kas RD ieskatā radīs negatīvas sekas pilsētā.

RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis norādīja, ka, neskatoties uz saulainajiem laikapstākļiem, pedagogus Rīgā jaunā mācību gada sākumā sagaida izaicinājumi.

"Šodien mūsu jūtas ir dalītas - ne visi notikumi būs iepriecinoši un mūs gaida jauni izaicinājumi," sacīja Helmanis.

Sakot, ka pilsētas izglītības iestāžu vadīju priekšā pirms jaunā mācību gada runā jau astoto reizi, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) kritizēja pedagogu atalgojuma reformu un tās sekas, kā arī norādīja, ka IZM grib īstenot nesaprotamu skolu tīkla optimizācijas procesu.

Savukārt RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane norādīja, ka saistībā ar pedagogu algu reformu izglītībā rudens nebūs viegls.

"Oktobrī sāksies skarba saruna. Ceru, ka izdosies izvairīties no skarbiem toņiem, bet pārliecības, ka visas skolas būs daudz maz pārliecinātas, man nav," sacīja Aldermane.

Komitejas vadītāja uzsvēra, ka viņai nav pieņemami, ka reforma var kādam pasliktināt stāvokli, lai citiem to uzlabotu. Tāpat nevienā reformā nedrīkst būt politiskās pieskaņas, kas reducējas uz skolotāju un bērnu, akcentēja Aldermane, piebilstot, ka "politisko pieskaņu jūtam mēs visi".

Aldermane pievērsās arī priekšlikumam par skolas gaitas sākšanu bērniem jau no sešu gadu vecuma. Viņa, atsaucoties uz pagājušā gadsimta 80.gadu beigu pieredzi, stāstīja par šīs idejas nepārdomātību. Tomēr vienlaikus viņa atzina, ka tas, ka skolēni skolu absolvē vien 19 gados, arī neesot labi.

IZM priekšlikumi, kurus RD pārstāvji pārsvarā atzinuši par sliktiem vai nepārdomātiem, tika papildināti ar pašvaldības piedāvājumiem, kā uzlabot pedagogu un izglītojamo stāvokli, solot gan pašvaldības piemaksas un atlaides sabiedriskajā transportā, gan vēl papildu autobusus izglītības iestādēm. Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GRK) arī apsolīja tuvāko gadu laikā atjaunot pilsētas izglītības iestāžu datorparku.

Plkst.12 Rīgas Valsts tehnikumā sāksies IZM organizēts reģionālais seminārs par aktuālo jaunajā mācību gadā, kurā paredzēts piedalīties arī tiem izglītības darbiniekiem, kuri šorīt apmeklēja RD organizēto pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!