Foto: LETA

Rīgas domes deputātu bloks "Kods Rīgai" vērsies pie koalīcijas partneriem, lai pieņemtu lēmumu par Krievijas vēstniecības dāvinātā Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu līdz 2023. gada 4. maijam, portālu "Delfi" informēja deputāta bloka pārstāvis Kaspars Adijāns.

Deputāti uzskata, ka demontāža "apturētu sabiedrības šķelšanos un tālāku šī jautājuma eskalāciju".

Rīgas vicemēre Lindas Ozola kopā ar bloka kolēģiem lūgusi šo jautājumu iekļaut 25. aprīļa Rīgas domes koalīcijas sadarbības padomes sēdē, atklātā vēstulē par to informējot arī visus koalīcijas deputātus.

"Kods Rīgai" jau iepriekš aktualizēja jautājumu par "nelegāli novietotā krievu imperiālisma simbola – Puškina pieminekļa demontāžu".

Deputātu bloks norāda uz vairākiem aspektiem, kādēļ iestājas par Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu. Krievijas vēstniecība Aleksandra Puškina pieminekli izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu, jo savos darbos Puškins slavināja Krievijas varu un atbalstīja to, skaidro deputātu blokā. Turklāt, rakstnieks savas dzīves laikā nekad nav apmeklējis Rīgu un neesot izrādījis īpašu interesi par to.

Maskavas domes dāvinātais piemineklis ticis uzstādīts nelikumīgi. To 2009. gada 22. augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes – konkrēti, ar bijušā, tolaik jaunievēlētā, mēra Nila Ušakova (S) – atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta.

Vēlāk, 2013. gada aprīlī ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to deputātu ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

Tāpat deputātu bloks uzskata, ka "šobrīd vērā ņemami pieaudzis arī sabiedrības spiediens pieņemt lēmumu un rīkoties līdzīgi, kā ar Okupācijas pieminekļa gāšanu Uzvaras parkā 2022. gada 25. augustā".

Publiskās atmiņas centra eksperti Rīgas domes pašvaldību jau vairākkārtīgi aicinājuši pieņemt lēmumu par vairāku, tostarp arī Puškina pieminekļa demontāžu. Tāpat sabiedrības iniciatīvas platformā "manabalss.lv" joprojām ir pieejams aicinājums parakstīties par Puškina pieminekļa nojaukšanu.

"Kods Rīgai" ieskatā patlaban drošības riski nav mazinājušies un joprojām saglabājas augsti, ar pieaugošu tendenci attīstīties pilsētvidē, tāpēc "koalīcijai būtu nekavējoties jālemj par nelegāli uzstādītā pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, lai izslēgtu jebkādu iespēju to izmantot par 9. maija "varoņu" slavināšanas vietu, papildus vēršot uzmanību uz potenciālo sabiedrības konfrontācijas risku un krievu pasaules sludināšanu pieminekļa atrašanās vietā Kronvalda parkā".

"Kods Rīgai" deputāts Māris Mičerevskis, kurš šo jautājumu rosinājis un atbalstījis arī Rīgas Pieminekļu padomē, skaidro, ka šobrīd "tiekam nepārtraukti testēti no agresīvā kaimiņa puses, cik patstāvīgi esam un vai mums ir spēja iztaisnot savu muguru un pasargāt Latviju un Rīgu no lienošās krieviskošanas politikas, vai nav". Līdzīgi arī Ozola aicina apzināties, cik lielu postu Latvijai nodarījusi Krievijas impērijas un Padomju Savienības vara".

"Kods Rīgai" ietilpst trīs deputāti un Rīgas vicemēre.

Kā ziņots, diskusijas par Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu uzplaiksnīja jau šī gada marta sākumā.

Rīgas domes Pieminekļu padome, kas ir konsultatīva struktūra, gada sākumā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu. To vidū parādoties tādiem sabiedrībā plaši zināmiem autoriem kā Andrejam Upītim, Aleksandram Puškinam un Annai Saksei, plašu rezonansi lēmums izpelnījās sociālajos tīklos, turklāt neizpalika arī opozīcijas politisko spēku reakcijas.

Marta sākumā par šo tematu sociālajos tīklos izteicās arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, mierinot, ka lemšana vēl tikai priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!