Foto: Publicitātes foto
Rīgas domē iesniegts lēmumprojekts, kas paredz organizēt skiču konkursu Neatkarības laukuma turpmākās attīstības koncepcijai, portālu "Delfi" informēja "Latvijas attīstībai" frakcijas referente Ieva Graudiņa-Šutko.

Lēmumprojektu sagatavoja un iesniedza deputāts Viesturs Zeps (LA). Deputāta plāns paredz uzdot Pilsētas attīstības departamentam līdz šā gada 1. septembrim sagatavot un izsludināt Neatkarības laukuma Rīgā attīstības skiču konkursu, kas uzsvērtu Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas un atjaunošanas nozīmi.

Lēmumprojekts arīdzan paredz izveidot konkursa darbu vērtēšanas komisiju, kurā iekļautu Pieminekļu padomes pārstāvi, Pilsētas arhitektu biroja pārstāvi, pilsētvides plānošanas speciālistus, mākslas nozares ekspertus, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjus un "4. maija Deklarācijas kluba" pārstāvi.

Zeps paguvis nosūtīt vēstuli Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītājam Oļegam Burovam (GKR), prasot nekavējoties Neatkarības laukumā uzstādīt nosaukuma zīmi un skaidrojošo plāksni. Šo vēstuli deputāts nosūtīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, jo uzskatīja, ka pašvaldība nav izpildījusi likumu, kas paredzēja minēto plākšņu uzstādīšanu.

Ziņots, ka Rīgas domes Pieminekļu padome jau 2018. gada decembrī aicināja pašvaldību izstrādāt Neatkarības laukuma attīstības koncepciju. Līdz šim padome jaunus lēmumus par Neatkarības laukumu nav pieņēmusi.

Tāpat portāls "Delfi" vēstīja, ka Jēkaba laukumu pērnā gada oktobrī Saeima lēma pārsaukt par Neatkarības laukumu. Šādas iniciatīvas autore ir biedrība "4. maija Deklarācijas klubs", kas sākotnēji centās ideju virzīt Rīgas domē, bet pretimnākšanu nesagaidīja.

Plašāku rezonansi Neatkarības laukums ieguva, kad izskanēja ziņas par plāniem laukumā novietot mākslinieka Aigara Bikšes skulptūru – zeltītu pensionāri.

Bikšes skulptūra iecerēta kā veltījums Latvijas vecākās paaudzes pilsoņiem, atainojot viņus kā varoņus ar stāju un gandarījumu par savā mūžā paveikto. Bikše, projektējot skulptūru, balstījies uz sievišķīgiem arhetipiem, iedvesmojoties no, piemēram, eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Lielbritānijas karalienes Elizabetes II.

Pret šādu ieceri iebilda "4. maija Deklarācijas kluba" biedri. Pagaidām Rīgas domē nav pieņemts lēmums par to, kādu skulptūru novietos laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!