Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 2. jūnijā, noraidīja atsevišķu opozīcijas deputātu virzītu priekšlikumu aizliegt LGBT kopienas pasākumu "Riga Pride", to pamatojot ar "sabiedrības veselības" apsvērumiem.

Priekšlikumu bija izstrādājuši deputāti Ramona Petraviča (Neatkarīgie), Maris Možvillo (Neatkarīgie), Ieva Krapāne (Neatkarīgie), Kaspars Ģirģens, Ēriks Pucens, Aldis Gobzems (Neatkarīgie), Jūlija Stepaņenko, Karina Sprūde, Inguna Rībena un Ralfs Nemiro (Neatkarīgie).

Saeima noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikuma izskatīšanu nākamajā parlamenta sēdē, kā arī atbalstu neguva priekšlikums nodot šo priekšlikumu izvērtēt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Petraviča, kura 14. Saeimas vēlēšanās izraudzīta par uzņēmēja Aināra Šlesera vadītās partijas "Latvija pirmajā vietā" labklājības ministres amata kandidāti, Saeimas sēdē uzsvēra, ka valdība un Veselības ministrija Covid-19 pandēmijas laikā teica, ka ir jāieklausās zinātnieku viedoklī un jādomā par sabiedrības veselību.

"Ņemot vērā pērtiķu baku izplatību, aicinu ministru kabinetu izvērtēt riskus un nepieciešamības gadījumā aizliegt Rīgas praida rīkošanu. Pērtiķu gripas apdraudējums nav vienāds visās sabiedrības grupās," stāstīja deputāte un citēja Slimību profilakses un kontroles centra eksperta Jurija Perevoščikova iepriekš medijiem teikto, ka lielākā daļa no saslimušajiem ar pērtiķu bakām ir gados jauni vīrieši, kuri paši apliecinājuši, ka pirms inficēšanās viņiem bijis sakars ar citiem vīrišiem.

"Šis nav izdomājums. Skaidri redzams, ka pērtiķu bakas tur, kur ir vislielākais geju īpatsvars. Praids manifestē homoseksualitāti. Paredzams, ka uz Rīgas praidu ieradīsies viesi no ārvalstīm un nav pamata domāt, ka pērtiķu bakas šeit neatnāk," sacīja Petraviča.

Tiesībsargs Juris Jansons iepriekš norādja, ka Saeimas deputātu pausti naidīga satura izteikumi veicina neiecietību un sabiedrības aizspriedumus pret konkrētu cilvēku grupu. Viņš aicina Saeimu neakceptēt šo diskriminējošo iniciatīvu un vērsties pret sociālā naida kurināšanu sabiedrībā.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvis Kaspars Zālītis atteicās komentēt deputātu aicinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!