Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 3. martā, vienbalsīgi atbalstīja Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai. Par šo priekšlikumu balsoja 83 deputāti.

Parlamentā atbalstītajā paziņojumā Saeima atzīst, ka ir jāizmanto visas iespējas, kas palīdzētu Ukrainai izturēt cīņā par valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes nosargāšanu.

Paziņojumā pausts, ka Saeima atbalsta ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un nākotnē Ukrainas pilntiesīgu dalību ES.

"Šobrīd ir īpaši svarīgi un nepieciešami paust skaidru atbalstu Ukrainas mērķim kļūt par ES dalībvalsti," norādīts Saeimas paziņojumā, vienlaikus aicinot ES iestādes strādāt pie tā, lai Ukrainai iespējami ātri piešķirtu ES kandidātvalsts statusu.

Tāpat parlaments aicina visas ES dalībvalstis atbalstīt Ukrainu tās centienos kļūt par pilntiesīgu ES dalībvalsti un atbalstīt ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai.

Saeima uzskata, ka ES kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai būtu svarīgs ES solidaritātes signāls, apliecinot, ka Ukraina pieder Eiropai, par kuras vērtībām tā šobrīd varonīgi cīnās ar visiem saviem spēkiem.

Parlaments apliecina, ka Latvija ir gatava sniegt Ukrainai plašu atbalstu tās ceļā uz pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 1. martā, atbalstīja nacionālo pozīciju, kas paredz atbalstu Ukrainas dalībai ES un kandidātvalsts statusa piešķiršanu.

Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Vita Tērauda (AP) iepriekš portālam "Delfi" sacīja, ka pirms Ukrainas iestāšanās ES vēl priekšā dažādas sarunas un būtiskas likumdošanas izmaiņas, vienlaikus prognozējot, ka Ukraina dalībvalsts statusa iegūšanai potenciāli varētu būt gatava divu līdz piecu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!