Foto: LETA

Savā un Saeimas vārdā dziļi atvainojos medicīnas nozarē strādājošajiem par pērn pieņemto neizpildāmo lēmumu par mediķu algu pieaugumu. Šā brīža situācijā to nav iespējams izpildīt, sacījusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Savukārt protesta akcijas rīkotāji uzsver: tā kā politiķi joprojām turpina nepildīt likumu, mediķi plāno turpināt protestēt un visā Latvijā rīkos akciju "Nolaid karogu, iededz sveci!".

"Vienlaikus ļoti labi apzināmies, ka veselības nozares finansējums ir nepietiekams, un kopā ar nozari esam gatavi turpināt darbu pie problēmu risinājumiem turpmākajos gados," Mūrniece uzsvērusi ceturtdien Saeimas namā tiekoties ar akcijas "Viena diena bez medicīnas personāla" pārstāvjiem. Viņa skaidrojusi, ka, lai arī Saeimas balsojums par mediķu algu palielināšanas apmēru pirms gada bijis vislabāko nodomu vadīts, tas bijis bez finansiāla seguma un izrādījies pārāk optimistisks. Gan attiecībā uz ekonomisko prognozi, gan valsts budžeta iespējām. Viņa to nosaukusi par "rūgtu mācību parlamentam".

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvērusi, ka veselības nozares finansējums ir un paliek gan Saeimas, gan valdības prioritāte. Nākamā gada budžetā medicīnas nozarei kopumā papildus plānoti 200 miljoni eiro, tostarp 60 miljoni paredzēti tieši atalgojuma paaugstināšanai medicīnā strādājošajiem. "Veidojot budžetu, raudzījāmies, lai tas ir sabalansēts un paredz pieaugumu arī citās nozarēs, jo mūsu pienākums ir pieejamos līdzekļus sadalīt visas sabiedrības interesēs," sacījusi Mūrniece.

Savukārt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) uzsvēris, ka pirmo reizi 20 gadu laikā veselības nozares problēmas ir tik augstu visu atbildīgo amatpersonu dienaskārtībā. Skride solījis, ka komisija no savas puses turpinās strādāt, gan rūpējoties par nozares finansējuma pieaugumu turpmākajos gados, gan sekojot piešķirtās naudas pienācīgam izlietojumam.

Akcijas dalībniekus sarunā pārstāvēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, Latvijas jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis un valdes locekle Ieva Glāzere, kā arī Latvijas Māsu asociācijas valdes locekle Evija Bakša-Zveja. No Saeimas un valdības puses sarunā piedalījās arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP), veselības ministre Ilze Viņķele (AP), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Veselības nozares darbinieku rīkotajā akcijā, pēc tās organizatoru sniegtajiem datiem, pie Saeimas vienlaikus protestējuši aptuveni 4000 veselības aprūpē strādājošo, kā arī studenti un sabiedrības pārstāvji. Akcijas organizatori publiskā paziņojumā norāda, ka tā kā politiķi joprojām turpina nepildīt likumu, mediķi plāno turpināt protestēt un visā Latvijā rīkos akciju "Nolaid karogu, iededz sveci!".

"Politiķiem ir jādzird sabiedrība ne tikai priekšvēlēšanu laikā, bet jo īpaši tad, kad viņi jau ir ievēlēti Saeimā vai kļuvuši par ministriem. Jo tauta deputātus ir ievēlējusi, lai viņi rūpētos par visas valsts prioritātēm un cilvēku interesēm. Tā ir liela atbildība, kas prasa pienācīgu attieksmi un drosmīgu rīcību," uzsvērusi Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Sapulces laikā Saeimas deputātiem un valdībai iesniegta prasība pildīt Veselības aprūpes finansēšanas likumu un nodrošināt veselības aprūpes nozarē strādājošo atalgojuma pieaugumu par 20%, paredzot atbilstošu 2020. gada valsts budžeta finansējumu 120 miljonu eiro apmērā.

Tāpat sapulces dalībnieki pieprasījuši pārskatīt veselības aprūpes nozarei paredzēto finansējumu 2021. gadam un 2022. gadam, nodrošinot Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts cienīgu finansējuma pieaugumu līdz 5% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP). Veselības aprūpes nozares reformu īstenošanā mediķi aicina ievērot Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Pasaules Veselības organizācijas un Pasaules Bankas rekomendācijas, kā arī konsultēties ar nozares profesionālajām organizācijām, uzklausīt pacientu un visas sabiedrības viedokli.

"Veselības nozarē samilzušās problēmas un to atbildīga risināšana varētu kalpot par pagrieziena punktu Latvijas politikā un partiju politiskajā kultūrā. Neatkarīgajā Latvijā ir izaugusi jauna paaudze, kas vairs nav gatava samierināties ar "kā var nesolīt" politiku, tāpēc mēs neesam gatavi kompromisiem un turpināsim iestāties par visu mūsu tiesībām saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi," norādījis Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Rācenis.

Tā kā nozares centieni joprojām nav devuši vēlamo rezultātu, no 8. līdz 13. novembrim visā Latvijā tiks īstenota akcija – "Nolaid karogu, iededz sveci!". Tās ietvaros Latvijas lielākās slimnīcas, ģimenes ārstu prakses un sabiedrībā zināmi cilvēki aizdegs reālas un digitālas sveces, kā arī pusmastā nolaidīs Latvijas karogu.

Akciju "Nolaid karogu, iededz sveci!" rīko LJĀA, LĀB, Latvijas Māsu asociācija (LMa) un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), kā arī atbalsta visas veselības aprūpes profesionālās organizācijas, kā arī ārstniecības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!