Foto: LETA

Pirmdien, 9. augustā, pulksten 17 Saeimas Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija uz sēdi aicinājusi Valsts robežsardzes priekšnieku ģenerāli Gunti Pujātu, lai pārrunātu situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kā arī to, kādā veida parlamentārais atbalsts būtu nepieciešams robežsardzei, cīnoties ar nelegālajiem imigrantiem, portālu "Delfi" informēja frakcijā.

Frakcijas izplatītajā preses paziņojumā norādīts, ka Baltkrievijas noziedzīgais režīms izmanto nelegālos migrantus kā hibrīdkara ieroci pret Lietuvu un Latviju.

"Tikšanās laikā ir jārada risinājums, lai pēc iespējas ātrāk Latvijas-Baltkrievijas robeža tiktu nostiprināta, un netiktu pieļauta Baltkrievijas agresiju pret mūsu valsti," uzsver partijā.

Savukārt frakcijas priekšsēdētājs Juris Jurašs norādījis, ka Lietuvas izvēlētā taktika cīņai ar nelegālo imigrāciju ir devusi augļus. Viņš norāda, ka Latvijai jāizmanto un nepieciešamības gadījumā operatīvi jāmaina regulējums, lai Lietuvas pielietotās metodes var izmantot arī Latvijā.

Turpretim Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns atzīmējis, ka sarunā plānots apspriest veidus kā reaģēt un nodrošināt, lai pāri robežai neviens nevarētu tikt.

"Ja tie cilvēki tiek vienkārši aizturēti, netiek fiziski aizkavēti un šķērso robežu no Baltkrievijas puses, tas var radīt mums lielas problēmas," citēts Rancāns.

Jau vēstīts, ka, lai aizsargātu Latvijas un Eiropas Savienības ārējo robežu pret nelegālās migrācijas ieroča pielietošanu, iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) rosina izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Pēdējo trīs dienu laikā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas konstatēti 160 likumpārkāpēji, tostarp 86 no tiem pirmdien.

Iepriekš Kariņš (JV) un Golubeva paziņoja, ka Latvija plāno pasteidzināt Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi un piesaistīt papildu armijas spēkus tās drošībai.

Ja Valsts robežsardze nolemtu nākt ar rosinājumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, tad arī Golubeva ar šādu rosinājumu būtu gatava vērsties valdībā.

Jau vēstīts, ka Golubeva ar 10 soļu rīcības plānu pagājušajā nedēļā iepazīstināja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!