Foto: Attēls no video

Ukrainas armijas rezerves pulkvedis, militārais eksperts Oļegs Ždanovs kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ik dienu gan dažādos medijos, gan savā “YouTube” kanālā stāsta par aktuālajiem notikumiem frontē un ārpus tās, kā arī demonstrē apskaužamu erudīciju, atbildot uz skatītāju jautājumiem par dažādām militārām tēmām. Intervijā portālam “Delfi” Ždanovs aicina Latvijas iedzīvotājus neuztraukties, bet vienlaikus tomēr būt gataviem karam ar Krieviju. Kā svarīgāko lietu, kas Latvijai būtu jāīsteno, lai veiksmīgi varētu aizstāvēties pret agresoru, ukraiņu pulkvedis nosauc nevis modernas ieroču sistēmas, bet gan sabiedrības saliedētību, lai X stundā pašu cilvēki pēkšņi nesāktu šaut mugurā.

Kādā kara stadijā šobrīd esam, raugoties gan no Ukrainas, gan Krievijas pozīcijām?

Šobrīd mēs esam nonākuši pie pozīciju jeb ierakumu kara. Frontes līnijā Ukrainā patlaban ir paritātes stāvoklis. Krievijas Federācijas spēki vairs nespēj uzbrukt, bet mēs vēl nespējam sākt aktīvus pretuzbrukumus.

Kurai pusei šāds pozīciju karš ir vairāk izdevīgs?

Diemžēl tas ir izdevīgāks Krievijai. Kāpēc tā? Jo Krievijai ir iespēja tagad izmantot kaujas aktivitāšu tempa kritumu, lai formētu jaunas rezerves vienības. Ukrainas spēki savukārt ir gaidīšanas režīmā. Mēs gaidām, kad saņemsim jaunus ieroču sūtījumus. Mums šī laika vilkšana ir nepatīkama, savukārt krievi, tieši pretēji, to var izmantot “lietderīgi”.

Cik ilgi, jūsuprāt, vilksies šis pozīciju karš?

Šis jautājums nav jāuzdod Kijivai. Tas ir jautājums Vašingtonai. Ukrainas situācija šobrīd ir tieši tāda pati kā Lielbritānijas 1940. gadā, kad britu premjers Vinstons Čērčils teica – dodiet mums ieročus, pārējo mēs izdarīsim paši. Mēs varam teikt to pašu. Mēs esam gatavi karot, bet dodiet mums ieročus, un tad mēs iesim pretuzbrukumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!