Foto: Eiropas Parlaments

Latvijā vajadzētu ne tikai atvērt savu vakcīnu pret Covid-19 ražotni, bet darīt to ar finansiālu atbalstu no Briseles, tādu nostāju paudis Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs, uzstājoties EP plenārsesijā par 2022. gada budžeta pamatnostādnēm.

Šīs plenārsēdes laikā EP apstiprinās budžeta pamatnostādnes 2022. gadam, kurās, EP deputāta ieskatā, būs spēcīgs, progresīvs kodols, kas tiks koncentrēts uz sociālajiem un zaļajiem jautājumiem.

Ušakovs atzīmēja, ka vakcinācijas līmenis Eiropas Savienībā (ES) katastrofāli atpaliek no ASV un Lielbritānijas. Viņš norādīja, ka pēc pašreizējā vakcinācijas līmeņa 99% no Lielbritānijas pieaugušajiem iedzīvotājiem tiks vakcinēti līdz vasaras beigām, savukārt Latvijā pašreizējā tempā līdz vasaras beigām vakcinēti būs tikai 11% pieaugušo.

"Krīzes vai epidēmijas laikā mēs nevaram paļauties uz brīvo vakcīnu tirgu. Tas nedarbojas! Eiropai būtu jāsniedz tiešs finansiāls atbalsts būtisku veselības aprūpes produktu, tostarp Covid-19 vakcīnas, pētniecībai un ražošanai ES valstīs," pauda EP deputāts.

Tāpat viņš norādīja, ka, definējot 2022. gada budžeta pamatprincipus, jāņem vērā pašreizējās krīzes mācības. Pēc Ušakova domām, spēcīgākā aizsardzība un vismodernākās sociālās sistēmas nepietiek, lai aizsargātu mūsu labklājību vai drošību. Viņš uzsvēra, ka uzticama veselības aprūpes sistēma ir mūsu jaunais izaicinājums.

"Brīvais tirgus, kas ir izkropļots ar lielām farmācijas korporācijām, ne vienmēr strādā krīzes laikā. Mums ir jāievieš un jāīsteno Eiropas mēroga pieeja un tiešs finansiāls atbalsts zinātniskiem pētījumiem un būtisks atbalsts medicīnas preču ražošanai, tostarp vakcīnām pret Covid-19. (..) Eiropai ir nepieciešamas tiesības veikt kontroli pār ražošanu un izplatīšanu ārkārtas situācijās," uzsvēra politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!