Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pirmdien, 21. janvārī, atkārtotai izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegs Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, portālu "Delfi" informēja ministrija.

VARAM skaidroja, ka otrdien, 15. janvārī, notikušajā starpministriju sanāksmē nolemts precizēto likumprojektu iesniegt atkārtotai izskatīšanai valdībā.

Sanāksmē pilnveidoto likumprojektu atbalstīja Tieslietu ministrija, Valsts kanceleja un Pārresoru koordinācijas centrs. Savukārt pret Rīgas domes atlaišanu iestājās Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Lielo pilsētu asociācija. Tādējādi sanāksmē neizdevās panākt vienošanos par likumprojekta redakciju.

Valsts kancelejā norāda, ka tā nav saskaņojusi VARAM virzīto tiesību aktu un joprojām uztur savus iebildumus, norādot uz nepieciešamību no juridiskās puses rūpīgi izvērtēt lēmuma pamatotību, izsvērt samērīgumu, riskus utt.

Vēstīts, ka pērn pašvaldību lietu ministrs Kaspars Gerhards (NA) valdībā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā pārmet mēra Nila Ušakova (S) vadītajai pašvaldībai nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu, nepotismu un citus pārkāpumus.

Pret Gerharda plānu iestājās Zaļo un zemnieku savienība, kas likumprojektā nesaskatīja juridisku pamatojumu Rīgas domes atlaišanai. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) valdības sēdē otrdien, 18. decembrī, noraidīja Gerharda ieceri iekļaut likumprojektu Ministru kabineta dienaskārtībā. Premjers arīdzan uzdeva Gerhardam likumprojektu saskaņot ar vairākām institūcijām.

Ušakovs likumprojektu nosaucis par Nacionālās apvienības šovu, pārmetot Gerhardam nekonsekvenci. Proti, sestdienas rītā ministrs žurnālistiem stāstīja, ka neredz pamatu atlaist Rīgas domi. Taču, kad viņa partija kongresā izlēma par šāda likumprojekta virzīšanu, Gerhards retoriku mainīja un nedēļas nogalē likumprojektu uzrakstīja.

Nacionālās apvienības kongress 15. decembrī notika pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" korupcijas skandāla laikā. Ierosinājumu atlaist domi izteica bijušais pašvaldību lietu ministrs Einārs Cilinskis (NA), norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!