Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) nepārstāvošie Jūrmalas domes deputāti pašvaldības priekšsēdētāja amatam, visticamāk, varētu atbalstīt partijas "Vienotība" kandidāti Ivetu Blauu, taču partija "Saskaņa" par iespējām atbalstīt kādu no kandidātiem vēl lemšot.

Jūrmalas domē ZZS pārstāv no priekšsēdētāja amata iepriekš gāztais Gatis Truksnis, priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe un Anita Adijāne, Irēna Kausiniece, Jānis Lediņš, Ligita Maziņa un Dace Riņķe, partiju "Saskaņa" pārstāv Boriss Doņņikovs, Karina Siņkēviča un Larisa Loskutova, partiju "Vienotība" - Blaua un Juris Visockis, politisko spēku "Tev, Jūrmalai" - Arnis Ābelītis un Mārtiņš Stulpiņš. Domē ir arī viena nacionālās apvienības deputāte - Gunta Liepiņa.

Partijas "Tev, Jūrmalai" deputāts Stulpiņš sacīja, ka viņš domes vadītāja amatam atbalstītu Blauu. Viņaprāt, nesen atstādinātā Gata Trukšņa atkārtota virzīšana šim amatam no ZZS puses būtu "liela muļķība un stulbums". Stulpiņš gan nav pārliecināts, vai domes opozīcijai varētu izdoties nodrošināt Trukšņa nenonākšanu šajā amatā. "Politika ir tāda lieta, ka nekad nevar saprast, no kuras puses kāds mugurā iedurs dunci," tēlaini par ZZS iespēju Truksnim atkārtoti nodrošināt pašvaldības vadītāja krēslu izteicās Stulpiņš.

Tikmēr partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Jūrmalas nodaļas valde pieņēmusi lēmumu atbalstīt "Vienotības" Jūrmalas nodaļas izvirzīto kandidāti Blauu.

VL-TB/LNNK Jūrmalas nodaļā norādīja, ka "pat gadījumā, ja ZZS neatbalsta Blauas kandidatūru un paliek mazākumā pašvaldības vadībā, partija uzskata, ka opozīcijā palikušajiem deputātiem vajadzētu atbalstīt jūrmalniekiem būtisku jautājumu risināšanu atbilstoši iesniegtajiem partiju ieteikumiem un koordinācija sadarbībā starp partiju pārstāvjiem būtu jāuzņemas Blauai".

Savukārt "Saskaņas" pārstāvis Jūrmalas domē Doņņikovs sacīja, ka jautājumam par to, kuru no kandidātiem pašvaldības priekšsēža amatam atbalstīt, būtu jābūt izlemtam parijas valdē, un līdz šim tas neesot noticis. Vienlaikus Doņņikovs pauda, ka partijas pārstāvji nav arī saņēmuši pārējo pašvaldībā pārstāvēto partiju aicinājumus vai informāciju atbalstīt kādu no virzītajiem kandidātiem. "Tikko saņemsim aicinājumu, reaģēsim ļoti ātri," solīja Doņņikovs.

Viņš gan lika saprast, ka savu kandidātu "Saskaņa" Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatam nevirzīs. "Jābūt reālistiski noskaņotiem. Ir jābūt balstītiem uz stabilu koalīciju, bet tam neredzu tagad iespēju," pauda Doņņikovs.

Taujāts, kā viņš personīgi vērtē to, ka ZZS pašvaldības mēra amatam varētu virzīt Truksni, Doņņikovs atbildēja: "Domāju, ka atbilde jums ir skaidra."

Kā ziņots, ZZS Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatam varētu virzīt nesen no mēra krēsla gāzto Truksni. Tikmēr partija "Vienotība" Jūrmalas domes priekšsēdētāja amatam ir izvirzījusi domes deputāti Blauu.

Truksnis, kurš ir aizdomās turētais kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, 13. oktobra domes ārkārtas sēdē tika atcelts no amata.

Balsojumā par neuzticības izteikšanu Truksnim viņš no amata tika gāzts ar astoņām balsīm "par" un sešām "pret". Par viņa atbrīvošanu no mēra amata balsoja "Saskaņas", "Vienotības" un partijas "Tev, Jūrmalai" deputāti, kā arī vienīgā domes nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāte. Pret mēra gāšanu no amata bija visi seši ZZA deputāti, bet pats Truksnis balsojumā nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!