Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Latvijā, kas aizņemta ar savu balsošanu, Itālijas vārds pēdējos mēnešos nav bieži cilāts, taču citviet Eiropā troksnis par iespējamo iznākumu, iespējams, kontinenta skaistākās zemes parlamenta vēlēšanās ir bijis liels. Vācu žurnāls "Stern", uz vāka novietojis centriski labējās partijas "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") līderes Džordžijas Meloni portretu, uz bildes uzdrukāja: "Bīstamākā sieviete Eiropā." Apakšvirsrakstā nedēļraksts biedēja, ka "postfašiste Džordžija Meloni var uzvarēt vēlēšanās Itālijā ar Putina draugu palīdzību. Arī mēs izjutīsim ārkārtējas sekas". Tikmēr pašu mājās kreisi centriskās ievirzes avīze "La Stampa" satraucās, ka Itālija kļūtu par pirmo dalībvalsti un Eiropas Savienības dibinātāju, kuru vadītu politisks veidojums ar degošu fašisma liesmu tā simbolā. "Tā būs ekstrēmākā valdības galva kopš diktatora Musolīni," pauda ievadraksts.

Sabiedriskās domas aptaujas, kurās "Itālijas brāļi" pastāvīgi turējās popularitātes virsotnē, izrādījušās precīzas. Balsošanas rezultāti apstiprina, ka centriski labējiem ir vairākums abās parlamenta palātās. Svētdienas vēlēšanās Itālija ir pagriezusies pa labi. Meloni partija varētu veidot valdošo koalīciju kopā ar tās konservatīvā bloka partnerēm – galēji labējo bijušā iekšlietu ministra Mateo Salvīni partiju "Līga" un bijušā premjera Silvio Berluskoni vadīto "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"). Itālijai tas nozīmēs vislabējāko valdību kopš Otrā pasaules kara un pirmo sievieti premjerministri.

Kreiso zaudējums un labējo uzvara nu ir noticis fakts. Bet vai tas nozīmē, ka gadsimtu pēc tam, kad 1922. gadā varu sagrāba Benito Musolīni, Itālijā varētu atgriezties fašisms? Starptautiskajai sabiedrībai adresētā video Meloni uzstājīgi apgalvo, ka "Itālijas labējie ir nodevuši fašismu vēsturei". Viņa saka, ka noraida fašistu partijas režīmu, demokrātijas apspiešanu un antisemītiskus likumus. Jā, viņas partijas priekšvēlēšanu mītiņos esot redzēti daži, kam patīk izstiept roku fašistu sveicienā, tomēr Meloni atbalstītāju lielākā daļa nealkst pēc autokrātijas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!