DELFI projektā 'Stiprini stipros' saziedoti 78 tūkstoši eiro, palīdzību saņems vairākas ģimenes
Decembra izskaņā noslēgusies Latvijas vadošā medija DELFI īstenotā atbalsta projekta "Stiprini stipros" ziedošanas akcija. Šis bija trešais gads, kad DELFI iepazīstināja ar stiprām ģimenēm, kurās dzīvo pastāvīgi aprūpējams tuvinieks, šogad īpašu uzmanību pievēršot aprūpes mājās pakalpojuma nozīmīgumam. 2020. gadā nepilna mēneša laikā saziedoti 78 855,81 eiro, kas ļaus palīdzēt gan visiem projekta stāstu varoņiem, gan arī citām ģimenēm.
Sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" atbalsta projekta "Stiprini stipros" ietvaros 2020. gadā iepazīstinājām ar pieciem dzīvesstāstiem.

Stāstos satikāmies ar Jekaterinu, kura muguras muskuļu atrofijas dēļ ir piekalta ratiņkrēslam, un viņa spēj kustināt tikai kreisās rokas pirkstus. Sarežģītās transportēšanas dēļ viņa nekad nav piedzīvojusi zelta rudeni Siguldā vai redzējusi Ventas rumbu. Dvīņubrāļiem Elvim un Raivo jau kopš dzimšanas ir smagas veselības problēmas, un viņi pilnībā ir atkarīgi no citu cilvēku aprūpes. Priekšlaicīgi pasaulē nākušajiem brāļiem ir bērnu cerebrālā trieka un spastiska tetraparēze, Elvim dažreiz ir arī epilepsijas lēkmes. Šobrīd puišiem ir 22 gadi, bet ir skaidrs, ka arī 30 un 40 gadu vecumā viņi būs atkarīgi no citiem cilvēkiem.

Tatjanas 34 gadus vecā meita Ļenočka mūžam būs bērns, jo viņas attīstība apstājusies četru gadu līmenī. Viņai noteikta diagnoze "bērnu cerebrālā trieka un prāta un runas attīstības traucējumi smagā formā". Jau 18 gadus gultai piekalts ir Reinis Runcis, kura dzīvi kājām gaisā sagrieza kāds brauciens automašīnā pa apledojušu ceļu. Šobrīd Reinis pilnībā atkarīgs no mammas un aprūpētāju palīdzības. Savukārt Solvitas un Aivara mīlasstāstu papostījusi smaga, neārstējama slimība – multiplā skleroze. Jau divus gadus Solvita ir pilnībā guloša un atkarīga no vīra aprūpes.

Šobrīd "Ziedot.lv" ir saņēmuši 70 palīdzības lūgumus no līdzcilvēkiem savu smagi slimo tuvinieku aprūpei un pieskatīšanai, DELFI izstāstīja piecu ģimeņu skaudros stāstus. Noslēdzot "Stiprini stipros" trešā posma aktīvo ziedojumu vākšanu, ir izdevies savākt līdzekļus, lai visu piecu stāstu varoņi 2021. gadā varētu samaksāt par aprūpētāja pakalpojumiem, tam nepieciešami 29 844 eiro.

Pārējā summa – 49 011,81 eiro – ļaus palīdzēt arī vairākām citām ģimenēm, norāda "Ziedot.lv" pārstāvji. Konkrētu saziedotās summas sadalījumu vēlāk varēs aplūkot "Ziedot.lv" mājaslapā projekta atskaites sadaļā.


Mēs, DELFI komanda, sakām lielu paldies ikvienam ziedotājam un projekta atbalstītājam un atgādinām – palīdzēt cilvēkiem, kas saskārušies ar smagu slimību, nelaimes gadījuma sekām vai vecuma nespēku, var jebkurā brīdī, ziedojot šeit.
"Tiem, kam maratons nekad nebeidzas, svarīga līdzcilvēku sapratne un atbalsts. DELFI komanda stāstus izstāstīja tik cieņpilni un patiesi, ka tie uzrunāja un atvēra sirdis. Saziedotā summa parāda, ka Latvijas iedzīvotājiem nav vienalga. "Stiprini stipros" palīdz sabiedrībai kļūt līdzcietīgākai, humānākai un solidārākai. Un tas ir tikpat svarīgi, cik palīdzēt aprūpētāju apmaksai."
- "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta
Mūsu mērķis ir ne tikai palīdzēt praktiski. Kā Latvijā vadošais medijs mēs ticam un iestājamies par iekļaujošu sabiedrību visiem un katram. Tādēļ turpināsim rakstīt par to, ar kādiem izaicinājumiem saskaras aprūpētāji, pētīsim, ko sola minimālais sociālo pakalpojumu "grozs", kā aprūpi mājās ietekmē Covid-19 un kā atšķiras aprūpes mājās pakalpojums dažādās pašvaldībās.

Lielu paldies sakām ikvienam, kurš lasīja "Stiprini stipros" varoņu stāstus, skatījās īpaši šim projektam veidotos raidījumus par aprūpes pakalpojuma pieejamību un palīdzības saņemšanas kārtību, kā arī dalījās ar šo saturu, ļaujot šiem stāstiem izskanēt skaļi un jaudīgi.

Vislielāko paldies mēs sakām mūsu stāstu varoņiem – cilvēkiem, kuri mums uzticējās! Ikviens no jums un jūs visi kopā esat milzīgs spēks, un mēs esam lepni, ka jūsu uzticība, drosme, enerģija un cīņasspars ļauj mums kopīgiem spēkiem aktualizēt tēmas, kas nedrīkst atstāt vienaldzīgu.

"Ģimenes, kurās ir smagi slims un diennakts režīmā aprūpējams cilvēks, nevar gaidīt, kad ierēdņi lēnu garu pārspriedīs, vai un kāds atbalsts viņiem nepieciešams. To jāsaņem tagad, principā jau vakar tas bija nepieciešams."
- Žurnāliste Aija Rutka
"Nav laika gaidīt – nedz rītdienu, nedz nākamo vai aiznākamo gadu. Ģimenes, kurās ir smagi slims un diennakts režīmā aprūpējams cilvēks, nevar gaidīt, kad ierēdņi lēnu garu pārspriedīs, vai un kāds atbalsts viņiem nepieciešams. Tas jāsaņem tagad, patiesībā jau vakar tas bija nepieciešams," stāsta žurnāliste Aija Rutka, kura devās ciemos pie Dauģu un Lūkinu ģimenēm. "Citādi aprūpējams var kļūt arī šķietami stiprais. Arī viņi ir uz izdegšanas robežas. Tāpēc arī stāstām šos skaudros stāstus, lai mudinātu aizdomāties par ikdienu, pret kuru apdrošināšanas polises nav nevienam. Riska zonā atrodas gan tas dažbrīd vīzdegunīgais ierēdnis, gan ikviens cits sabiedrības loceklis. Būt līdzās, atbalstīt un parādīt iecietību – lūk, dāvana, ko pasniegt smagi slimo cilvēku ģimenēm!"
"Pat ja mēs savāktu visu pasaules naudu vai pārliecinātu likumdevējus palielināt atbalstu aprūpētāju apmaksai, nepieciešamība pēc savstarpējas iejūtības, sapratnes un gatavības padot roku nemazināsies."
- Reklāmas aģentūras "VUCA Communications" pārstāvji
"Šis ir jau otrais gads, kad "VUCA" palīdz ar akcijas "Stiprini stipros" komunikāciju. Vienmēr gribas, lai jau ar pirmo piegājienu visas problēmas tiktu atrisinātas un visi sāktu dzīvot laimīgi," uzskata radošais direktors Oskars Klauze. "Taču te tas tā nestrādā. Pat ja mēs savāktu visu pasaules naudu vai pārliecinātu likumdevējus palielināt atbalstu aprūpētāju apmaksai, nepieciešamība pēc savstarpējas iejūtības, sapratnes un gatavības padot roku nemazināsies. Mums visiem ir atšķirīgi likteņi un, lai arī kas ar mums atgadītos, neviens no mums nav pelnījis palikt atstāts novārtā vai izstumts no redzamības, lai netraucētu vispārējo komforta ilūziju," uzsver Oskars.

"Projekts "Stiprini stipros" ir par spēju sarunāties, ieklausīties to cilvēku stāstos, kuriem ir nepieciešami līdzcilvēki, kuri pasniedz roku, lai spertu soli uz priekšu. Kopā mēs varam izdarīt vairāk, nekā bieži vien mums šķiet. Arī "Radio Skonto", "Radio TEV" un "Radio Skonto Plus" no sirds priecājas, ka var būt neliela daļa no tiem, kuri palīdz šos stāstus saklausīt un vērst cilvēku uzmanību uz to, cik daudz šiem stiprajiem cilvēkiem nozīmē tas, ka mēs viņus redzam, dzirdam un stiprinām arī ikdienā," priecājas "Radio TEV" ētera personība Elizabete Puče.
"Projekts "Stiprini stipros" ir par spēju sarunāties, ieklausīties to cilvēku stāstos, kuriem ir nepieciešami līdzcilvēki, kuri padod roku, lai spertu soli uz augšu."
- "Radio TEV" ētera personība Elizabete Puče
"Mēs esam lepni atkal atbalstīt "Stiprini Stipros" projektu. Tā ir patiesa gandarījuma sajūta, kad varam likt lietā savus resursus un prasmes digitālajā reklāmā, palīdzot piesaistīt finansējumu tiem, kuriem tas ir nepieciešams visvairāk. Novēlam vislabāko projektā iesaistītajām ģimenēm un esam pateicīgi visiem, kuri ziedoja," pauž "Httpool" direktors Arnis Ozols.
"Esam gandarīti būt daļa no šī unikālā projekta, kas izgaismo patiesi spēcīgus un aizrautīgus mūsu sabiedrības locekļus, kas, neskatoties uz sarežģītajiem dzīves apstākļiem, spēj būt par piemēru un iedvesmot ikvienu no mums.
- "Maxima Latvija" mārketinga departamenta direktore Gundega Laugale
"2020. gads ir pierādījis, cik svarīgi ārkārtas apstākļos būt vēl vienotākiem, sniegt atbalstu saviem tuvākajiem un tiem, kuriem šis atbalsts ir divtik svarīgs un nepieciešams," norāda "Maxima Latvija" pārstāve Gundega Laugale. "Esam gandarīti būt daļa no šī unikālā "Stiprini stipros" projekta, kas izgaismo patiesi spēcīgus un aizrautīgus mūsu sabiedrības locekļus, kas, neskatoties uz sarežģītajiem dzīves apstākļiem, spēj būt par piemēru un iedvesmot ikvienu no mums. Prieks, ka rūpēs par sabiedrības labklājību iesaistās tik daudzi. Viena no mūsu prioritātēm ir sniegt atbalstu Latvijas sabiedrībai, tādēļ aktīvi iesaistāmies sabiedriskajā dzīvē, lai soli pa solim vairotu ikviena iedzīvotāja labklājību. Pateicamies visiem domubiedriem un šī projekta atbalstītājiem – kopīgiem spēkiem esam pavirzījušies soli vēl tuvāk labākai ikdienai tiem, kuriem tas ir tik ļoti nepieciešams," saka mārketinga departamenta direktore Gundega Laugale.

Mēs ticam, ka mums kopā ir pietiekami daudz spēka, lai palīdzētu arī turpmāk – pamanot, atbalstot, novērtējot. Tāpēc aicinām un atgādinām – stiprini stipros!

Mēs sakām lielu paldies:
    • Solvitai un Aivaram Lūkiniem, Tatjanai Poļitovai un Jeļenai Poļitovai, Reinim Runcim, Jekaterinai Lebedevai un Allai Averjanovai, Mārai Butlerei un Dauģu ģimenei – Elvim, Raivo un mammai Ingūnai par uzticēšanos;
    • labdarības organizācijai "Ziedot.lv" par sadarbību;
    • "VUCA Communications" par radošo ideju un komunikācijas risinājumu;
    • mazumtirdzniecības tīklam "Maxima" par informatīvo atbalstu;
    • "Radio Skonto" par informatīvo atbalstu;
    • "Radio Tev" par informatīvo atbalstu;
    • "Radio Skonto Plus" par informatīvo atbalstu;
    • "Httpool" par reklāmu sociālajos medijos;
    • "RIGATV 24" par informatīvo atbalstu;
    • Gustavam Terzenam, Zandai Zariņai-Rešetinai, Ievai Irbinai un Armandam Simsonam par dalību videoklipā
    un ikvienam, kurš atbalstīja projektu ar savu izpratni un rīcību. Mums kopā ir pietiekami daudz spēka, lai palīdzētu!