Foto: EBBATILDA & SANELA, Publicitātes foto
Tekstilizstrādājumi ir lielisks veids, kā interjeram piešķirt dzīvīgumu un par pieņemamu cenu atsvaidzināt jebkuru telpu. Un runa nav tikai par izskatu – tekstilizstrādājumiem ir būtiska nozīme, lai mājoklis būtu mājīgs, silts un personisks. Interjera dizainers dalās ar padomiem, kā pavasarīgi atsvaidzināt mājokli, pateicoties risinājumiem, kuru izmaksas ir līdz 15 eiro vērtībā.

"Mājokļa aksesuāru un tekstilizstrādājumu – aizkaru, spilvenu pārvalku vai gultas veļas – nomaiņa ir vienkāršs veids, kā atsvaidzināt telpas izskatu. Izvēlies spilvenu pārvalkus pasteļtoņos, telpā izvieto vāzes un plakātus saderīgās krāsās un, protams, ienes savā mājoklī dabu ar zaļiem augiem vai ziediem – istaba smaržos pēc pavasara, kas jau tuvojas," saka IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Tekstilizstrādājumi un aksesuāri ir izmaksu ziņā pieejams veids, kas palīdzēs īstenot pārvērtības mājoklī pirms pavasara ierašanās. Turklāt daudzus risinājumus IKEA tagad iespējams iegādāties par jaunu, zemāku cenu. Lai nodrošinātu pieejamību pēc iespējas vairāk cilvēkiem, IKEA no februāra samazinājis cenas vairāk nekā 1000 interjera preču.

Nelielas izmaiņas rada būtisku efektu

Tekstilizstrādājumi ļauj mums izpaust savu individualitāti un iekārtot mājokli atbilstoši mūsu būtībai. Taču papildus izskatam tekstilizstrādājumi ir arī praktiski. Aizkari savalda rīta sauli, sega uz dīvāna ļauj tajā ieritināties vēsos vakaros, un paklājs var pat palīdzēt, lai mājās saglabātu siltumu vai vizuāli nodalītu dažādas telpas. Arī spilvenu vai pat dīvāna pārvalku nomaiņa piešķirs mājoklim jaunu izskatu.

"Tekstūru un rakstu miksēšana var radīt vēl efektīgāku iespaidu. Kombinē gludu tekstilu ar raupju, vieglu ar smagu – dažādu tekstilizstrādājumu izmantošana rada izteiksmīgumu. Spilveni, pledi, aizkari un paklāji var nemanāmi saspēlēties, radot komforta un stila simfoniju. Tomēr krāsām ir jābūt saderīgām vai jāpapildina vienai otru, lai radītu harmonisku izskatu," norāda interjera dizainers Darius Rimkus.

Foto: PARKGRÖE, Publicitātes foto

Viņš aicina pievērst uzmanību telpas interjerā dominējošajai krāsai. Vieglāk, ja galvenā ir pasteļtoņu krāsa – tad to iespējams saskaņot ar spilgtiem un krāsainiem spilvenu pārvalkiem (PARKGRÖE par 3,99 eiro) un citiem aksesuāriem, un viegli tos nomainīt vairākas reizes gadā līdz ar gadalaikiem. Šādi dekora elementi var būt arī noslēdzošais akcents dzīvojamā istabā, kurā dominē zemes toņi. Savukārt gaišā dzīvojamā istabā izvēlies aksesuārus pasteļtoņos, piemēram, THORGUN pledu krēmbaltā krāsā (2,99 eiro).

Foto: BRUKSVARA, Publicitātes foto

Interjera dizainers pievērš uzmanību arī aizkariem, kas var būt svarīgs telpas aksesuārs. "Tiklīdz nomainīsi aizkarus, dzīvojamā istaba var izskatīties kā jauna. Turklāt tie var būt arī ļoti funkcionāli. Piemēram, biezie aizkari (BRUKSVARA par 7,99 eiro) neļaus āra gaismai iekļūt telpā. Savukārt dienas aizkari (TERESIA par 9,99 eiro) ļauj dienas gaismai iekļūt telpā, vienlaikus nodrošinot privātumu un mājīgumu. Tos iespējams kombinēt arī ar biezākiem telpu aptumšojošiem aizkariem," stāsta interjera dizainers.

Viņaprāt, ir svarīgi, lai aizkaru krāsas saskanētu ar pārējo interjeru. Ja vēlies efektīvi saskaņot interjera krāsas, prātīgi sākt ar fiksētiem elementiem, piemēram, grīdas seguma krāsu. Pēc tam vari pāriet pie materiāliem ar plašāku izvēli, piemēram, aizkariem. Ja vēlies interjerā radīt kontrastu, izvēlies gaišu un tumšu krāsu kombināciju vai krāsas, kas krāsu aplī atrodas pretī viena otrai. Piemēram, vari radīt skaistus kontrastus, savienojot tumšus aizkarus ar baltu sienu, košas krāsas aizkarus ar pelēku sienu vai gaišus aizkarus ar tumšu sienu.

Nelieli aksesuāri virtuves atjaunināšanai

Ja virtuve ir savienota ar dzīvojamo istabu, saskaņo virtuves tekstilizstrādājumus ar tiem, kas atrodas dzīvojamā istabā. Šādā veidā tavs mājoklis izskatīsies harmoniskāks un mājīgāks.

"Pat ja domā, ka tavā virtuvē nav tekstilizstrādājumu, vari izvēlēties saskanīgu virtuves cimdu (piemēram, TORVFLY par 2,99 eiro), virtuves dvieļus, saskanīgu galdautu vai galda salvetes, lai radītu harmonisku telpu. Arī papīra salvešu tonis var veicināt vienota tēla radīšanu telpā, tāpat kā saskanīgi EBBATILDA spilvenu pārvalki (no 2,99 eiro)," saka Rimkus.

Viņš norāda, ka nav nepieciešams iegādāties visus virtuves piederumus uzreiz. Iespējams, pietiks atjaunināt tos, kurus izmanto visbiežāk, vai tos, kas atrodas redzamākajās vietās, piemēram, pakarināti uz stangas ar pakaramajiem.

Relaksācijas oāze guļamistabā

Ja neesi pārliecināts, ar ko sākt savas guļamistabas atsvaidzināšanu, interjera dizainers iesaka sākt ar gultas veļu. Gultas veļa var liecināt par to, kas mēs esam un kas mums patīk. Krāsas, raksti, dizains un pat audums stāsta par personīgo gaumi.

Foto: NATTSVÄRMARE, Publicitātes foto

"Istaba izskatīsies jauna, vienkārši nomainot gultas veļu pret citu krāsu vai rakstu, saskaņojot aizkarus un spilvenus. Piemēram, ja vēlies guļamistabā radīt svaigāku noskaņu, to iespējams viegli panākt, izvēloties gultas veļu svaigā pavasara krāsā (piemēram, NATTSVÄRMARE cena sākas no 9,99 eiro) vai ar ziedu rakstiem," skaidro Rimkus.

Plānojot atjauninājumus guļamistabā, var ievērot to pašu noteikumu – izvēlies vienu galveno akcentu, ap kuru tad variēt un saskaņot visu pārējo. Piemēram, ja gultas veļa ir gaiša un rakstaina, tad spilveniem un paklājiem jābūt pasteļtoņos vai vienkrāsainiem.

Ar mērķi veicināt labāku ikdienas dzīvi daudziem cilvēkiem, IKEA no 2024. gada februāra samazinājis cenas vairāk nekā 1000 preču. Cenas tiks samazinātas ievērojamai mājokļa mēbeļu klāsta daļai, aptverot simtiem preču dažādās kategorijās – sākot no tādām ikoniskām mēbelēm kā dīvāni, atpūtas krēsli, dažādi uzglabāšanas risinājumi un beidzot ar interjera priekšmetiem. Piemēram, cena kastei DRONA samazināta no 3,99 eiro līdz 2,99 eiro, plauktam KALLAX – no 44,99 eiro līdz 39,99 eiro, kumodei ar atvilktnēm MALM – no 59,99 eiro līdz 49,99 eiro, rakstāmgaldam MICKE – no 99 eiro līdz 79 eiro. Tie, kas vasaras sezonai sāk gatavoties laikus, atradīs NÄMMARÖ kolekcijas preces par zemāku cenu. Cenas tiks samazinātas arī dažādiem guļamistabas tekstilizstrādājumiem, piemēram, siltajai segai SMÅSPORRE, kā arī rāmim TROFAST un daudziem citiem mājas interjera risinājumiem.

IKEA preces par jaunu, zemāku cenu meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!