Foto: Foto: Latvijas Biatlona federācija
Latvijas komanda ar Sanitu Buliņu, Baibu Bendiku, Anniju Sabuli un Sandru Buliņu sastāvā sestdien Nove Mesto pasaules čempionātā biatlonā ieņēma 15. vietu komandu stafetē, kas Latvijas sieviešu kvarteta ir visu laiku labākais rezultāts 4x6 kilometru stafetē.

Savukārt Latvijas komanda ar Renāru Birkentālu, Edgaru Misi, Aleksandru Patrijuku un Andreju Rastorgujevu sastāvā sestdien Nove Mesto pasaules čempionātā biatlonā ieņēma 16. vietu 4x7,5 kilometru komandu stafetē.

Birkentāls guļus šāva bez kļūdām, bet stāvus bija spiests iztērēt visas trīs rezerves patronas, stafeti Misem nododot 16. vietā 51,2 sekundes aiz līderes Igaunijas, kam pirmajā posmā Rene Zahna iztērēja vienu rezerves patronu stāvus šaušanā, par 0,4 sekundēm apsteidzot Čehiju un par 0,9 sekundēm – Kazahstānu.

Favorītei Norvēģijai pēc šaušanas stāvus soda apli mēroja Sturla Holms Lēgreids, posmu beidzot 12. vietā. Astotais posmu pēc soda apļa stāvus šaušanā beidza francūzis Eriks Pero.

Mise šaušanā guļus iztika bez kļūdām, bet pa diviem soda apļiem nopelnīja Fabjēns Klods Francijai un Kristo Sīmers Igaunijai. Vadību tikmēr ieguva Vācija, apsteidzot Čehiju un Zviedriju.

Šaušanā stāvus Mise sašāva piecus mērķus ar trim rezerves patronām, bet soda apli nopelnīja vācietis Johanness Kīns, bet vēl divus – Sīmers.

Posmu pirmais pabeidza norvēģis Tarjei Bē, apsteidzot čehus un zviedrus, Vācija ieņēma septīto, bet Francija – devīto vietu. Mise stafeti Aleksandram Patrijukam nodeva 17. vietā minūti un 46,6 sekundes aiz Bē.

Patrijuks šaušanā guļus izmantoja visas trīs rezerves patronas, bet šaušanā stāvus viņam nepietika arī ar tām, mērojot divus soda apļus. Viņš stafeti Rastorgujevam nodeva 22.vietā, Juhannesam Tingnēsam Bē zaudējot piecas minūtes un 18,6 sekundes.

Rastorgujevs ļoti ātri sašāva visus piecus mērķus guļus, bet stāvus viņam bija nepieciešamas divas rezerves patronas, finišējot 16.vietā un uzvarētājiem zaudējot četras minūtes un 49,3 sekundes. Latvija bez diviem soda apļiem iztērēja arī 14 rezerves patronas.

Kopš 2011. gada 14. vietas tas Latvijai ir labākais rezultāts šajā disciplīnā.

Pēdējā šaušanā zelta medaļas pazaudēja Norvēģija, kurai trīs soda apļus nopelnīja Vetle Šostads Kristiansens.

Tas ļāva pirmo uzvaru pasaules čempionātos svinēt zviedriem, kuri ar Viktoru Brantu, Jesperu Nelinu, Martinu Ponsiluomu un Sebastianu Sāmuelsonu sastāvā trasi beidza pēc stundas 16 minūtēm un 22,6 sekundēm, sacensībās iztērējot deviņas rezerves patronas.

Otrie ar četriem soda apļiem un 11 rezerves patronām finišēja norvēģi, kuri atpalika 11,8 sekundes, bet vēl sekundi lēnāki ar trim soda apļiem un 13 rezerves patronām bija francūži.

Ceturtie ar soda apli un astoņām rezerves patronām finišēja vācieši, piektie ar astoņām rezerves patronām - ASV biatlonisti, kam tas ir visu laiku labākais sasniegums šajā disciplīnā, bet sestie – ar soda apli un 11 rezerves patronām – itāļi.

Igauņi 24 kvartetu sacensībās finišēja 17., bet lietuvieši – 20.vietā.

Latvijas vīriešu kvartets pērn bija 18.vietā, kas bija komandas labākais rezultāts kopš 2011.gada, bet visu laiku labākie rezultāti meklējami gadsimtu mijā, kad trīs meistarsacīkstēs pēc kārtas stafetē tika izcīnīta piektā, sestā un devītā vieta.

Sanita Buliņa šaušanā guļus iztērēja divas rezerves patronas, bet stāvus šaušanā aizvēra visus piecus mērķus ar piecām patronām, stafeti Bendikai nododot 14.vietā minūti un 26,1 sekundi aiz līderes francūzietes Lū Žanmono.

Pa diviem soda apļiem pirmajā posmā nopelnīja Itālija, Slovākija un ASV.

Bendika otrajā posmā abās šaušanās iztērēja divas rezerves patronas, stafetes maiņas brīdī Latvijai esot 11.vietā minūti un 29,6 sekundes aiz līderes.

Šaušanā francūziete Sofī Šavo abās ugunslīnijās kļūdījās pa reizei, stafeti nododot vien astotajā vietā 45,5 sekundes aiz Igaunijas.

Līdere pēc otrā posma bija Igaunija, kas bija iztērējusi trīs rezerves patronas, par 19,2 sekundēm apsteidzot Norvēģiju, kam otro posmu veica Jūni Arnekleiva, bet par 23,3 sekundēm - Vāciju.

Sabule katrā no šaušanām izmantoja pa rezerves patronai, stafeti Sandrai Buliņai nododot 13.vietā četras minūtes un 19,3 sekundes aiz francūzietes Žistīnes Brezā-Bušē.

Otrās 17,9 sekundes aiz francūzietēm bija zviedrietes, bet trešās - 28,8 sekundes aiz Francijas - igaunietes.

Sandra Buliņa šaušanā guļus nopelnīja divus soda apļus un tika apsteigta par apli, 21 kvarteta konkurencē ierindojoties 15.vietā.

Uzvaru izcīnīja divus soda apļus nopelnījusī un 11 rezerves patronas iztērējusī Francija, kam pēdējo posmu veica Žilija Simona, finišējot pēc stundas 15 minūtēm un 0,8 sekundēm un pirmo reizi kļūstot par pasaules čempionēm šajā disciplīnā.

Savukārt Simonai tā bija ceturtā zelta medaļa Nove Mesto un piektā medaļa piecos startos.

Zviedrija ar vienu soda apli un 12 rezerves patronām ieņēma otro vietu, uzvarētājām zaudējot 38,3 sekundes un atkārtojot savu labāko sasniegumu pasaules čempionātos, trešo reizi finišējot otrajā vietā.

Trešā ar izmantotām deviņām rezerves patronām bija Vācija, kas čempionēm piekāpās minūti un 14,2 sekundes.

Igauniete Johanna Taliherma abās šaušanās izmantoja pa trim rezerves patronām un finišēja ceturtā, Francijai zaudējot minūti un 40,1 sekundi. Līdz šim augstākā vieta igaunietēm bija pagājušajā gadā izcīnītā desmitā vieta.

Piektā finišēja Ukraina, bet sestā – Polija.

Latvijas sieviešu komandai labākais rezultāts pasaules čempionātos līdz šim bija bijušas divas 2008. un 2009.gadā izcīnītās 20. vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!