Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) neplāno publiskot nekādas darbības vai lēmumus saistībā ar jaunās daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas dopinga skandālu, kas risinājās Pekinas olimpisko spēļu laikā. Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) paudušas sašutumu par šādu soli un sūdzēsies Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Pekinas olimpisko spēļu uzmanības centrā bija daiļslidošanas skandāls, kurā iepīta talantīgā, tobrīd 15 gadus vecā Vaļijeva. Pekinas olimpisko spēļu laikā kļuva zināms, ka pozitīvas bijušas pērnā gada 25. decembrī nodotās analīzes, kurās atrastas aizliegtās vielas trimetazidīna pēdas. Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) sportisti atstādināja uz nenoteiktu laiku no treniņiem un sacensībām, kā to paredz Pasaules antidopinga kodekss, tomēr RUSADA disciplināro lietu komiteja steidzamības kārtā atcēla šo lēmumu un atļāva sportistei piedalīties treniņos un Pekinas olimpiskajās spēlēs. Vēlāk arī CAS atbalstīja šo RUSADA disciplināro lietu komitejas lēmumu un norādīja, ka galvenais iemesls ir ilgā kavēšanās ar analīžu rezultātu paziņošanu.

Pirmo reizi par iespējamo skandālu sporta pasaule uzzināja 8. februārī, kad Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportistiem bija jāsaņem zelta medaļas par uzvaru olimpisko spēļu komandu sacensībās. Lai gan pagājuši gandrīz deviņi mēneši, RUSADA vilcinās ar lēmumu paziņošanu, bet tagad nākusi klajā ar paziņojumu, ka visa informācija – arī lēmums - šajā lietā būs konfidenciāla.

"Lai aizsargātu sportista, KOK komandas biedra, kurš ir aizsargājamā persona, intereses, RUSADA paziņo, ka saskaņā ar Starptautiskā datu apstrādes standarta 4.1.punktu visi ar rezultātu apstrādi saistītie procesi un procedūras, tostarp apsūdzība un galīgais lēmums, ir konfidenciāli. Stingri ievērojot starptautisko un Krievijas antidopinga standartu principus, kā arī ņemot vērā lietas būtību un apstākļus, RUSADA neplāno paziņot sēdes datumu, lēmumu vai citas detaļas daiļslidotāja lietā par KOK komandas locekli," teikts RUSADA paziņojumā.

"Lai gan RUSADA nostāja ir klusēt līdz galīgā sprieduma pasludināšanai, WADA un SOK var pārsūdzēt rezultātu. Caurskatāmības ziņā pievienojamies WADA un lūdzam RUSADA publiskot datus, lai visiem būtu lielāka ticība par procesiem," "Marca" citē Bahu.

Līdzīgu pozīciju sociālajos tīklos paudis WADA prezidents Vitolds Banka. "WADA ir satraukta par Kamilas Valijevas lietas vilcināšanu un līdz ar to oficiāli brīdina RUSADA, ka, ja lieta netiks ātri atrisināta, (WADA) izmantos savas tiesības vērsties tieši Sporta arbitrāžas tiesā."

Pēc Vaļijevas skandāla sākuma burtiski katru dienu atklājās arvien vairāk faktu saistībā ar sportistes pozitīvajām analīzēm. Vaļijevas pārstāvji notikušo saistīja ar sportistes vectētiņa zālēm, kuras nejauši nonākušas sportistes organismā. Vēlāk gan aģentūra "Associated Press" ziņoja, ka Vaļijeva lietojusi divus atļautus medikamentus, kas veicina sirdsdarbību, tādēļ arī vēl vienas sirds darbību stimulējošas vielas - trimetazidīna - atrašana sportistes organismā varētu nebūt nejaušība.

Ņemot vērā RUSADA vilcināšanos, šobrīd joprojām nav pasniegtas Pekinas olimpisko spēļu medaļas komandu sacensību uzvarētājiem, jo tajās startēja Vaļijeva, palīdzot KOK tikt pie zelta. Olimpisko spēļu laikā otrās un trešās vietas ieguvēji – attiecīgi ASV un Japānas daiļslidotāji – pagaidām kā apbalvojumu saņēma olimpiskās lāpas, bet KOK sportisti netika apbalvoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!