Foto: FIBA
"Delfi" lasītāji uzskata, ka, ja Latvijas basketbolisti Pasaules kausā izcīnīs medaļas, politiķiem valstī vajadzētu izsludināt brīvdienu, liecina portāla veiktā aptauja.

Kopumā aptaujā tika saņemtas 5979 balsis.

3400 aptaujāto jeb 57% uz jautājumu "Ja basketbolisti izcīnīs medaļas, vai politiķiem vajadzētu izsludināt brīvdienu?" atbildēja ar "Jā", 2102 jeb 35% ar "Nē", 284 jeb 5% norādīja "Grūti pateikt", bet 193 jeb 3% nav viedokļa šajā jautājumā.

Jāatgādina, ka Latvijas iedzīvotāji maijā tika palutināti ar vienu pēkšņi uz galvas nokritušu brīvdienu par godu mūsu hokejistu sasniegumam pasaules čempionātā.

Augusta beigās "Delfi" Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam vaicāja, kas būtu jāizdara Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausā, lai valstī tiktu izsludināta brīvdiena par godu viņiem. Politiķis nosauca četrus aspektus, lai šāda brīvdiena tik tiešām būtu reāla.

Smiltēns tiek uzskatīts par "vainīgo" hokeja bronzas brīvdienai – lēmums par 29. maiju kā brīvdienu tika pieņemts mirkli pirms pusnakts, un no rīta daudzi modās ar patīkamu pārsteigumu, bet tikpat daudzi ar neizpratni par šāda lēmuma pēkšņumu.

Kā skaidroja Smiltēns, hokeja gadījumā apstākļi nebija tik daudz saistīti ar pašu hokeju, bet gan ar "sabiedrības vienotības un kopīgu sen nepieredzētu sabiedrības pašapziņas kāpumu". Līdzīga argumentācija būtu arī basketbola brīvdienas gadījumā.

Saeimas spīkers nosauca vairākas komponentes, kam jāizpildās, lai šāda brīvdiena tik tiešām reāli tiktu noteikta. Pirmais punkts: "Nācijas emocionālajam pacēlumam jābūt visas valsts mērogā vismaz līdzīgā apmērā kā maijā," portālam "Delfi" sacīja Smiltēns.

Otrais punkts: tāpat kā tas bija maijā ar hokeju, arī šajā gadījumā būtu jābūt aicinājumam no visām Saeimas frakcijām. Punkts numur trīs: valdības vadītājam jāatbalsta solis. Visbeidzot ceturtais aspekts: arī Valsts prezidentam šis solis jāatbalsta.

Kā vēstīts, Latvijas izlase svētdien sasniedza Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālu, grupu turnīra otrās kārtas izšķirošajā spēlē ar 104:84 (22:20, 23:22, 36:21, 23:21) pieveicot Brazīliju. Ceturtdaļfinālā Latvijas basketbolistus sagaida duelis ar Vāciju, kas šajā turnīrā uzvarējusi visās piecās spēlēs.

Latvijas izlases spēles sākums trešdien pulksten 11.30. "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Aptaujā portālā "Delfi" bija iespējams piedalīties no 1. līdz 5. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!