Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde sieviešu valstsvienības galvenā trenera amatā apstiprinājusi Gundaru Vētru, kura kandidatūru šim amatam iepriekš atbalstījusi LBS Treneru komisija, ziņots LBS mājaslapā.

Līgums starp Vētru un LBS noslēgts uz 2023. gada Eiropas čempionāta ciklu. Pirmais oficiālais pārbaudījums būs kvalifikācijas turnīrs, kas startēs 2021. gada novembrī.

"Iespēja vadīt Latvijas valstsvienību ir pagodinājums, iespēja un jauna pieredze," izsakās Vētra. "Priecājos, ka saņēmu šādu piedāvājumu un varu to pieņemt. Īpaši tādēļ, ka lielāko daļu valstsvienības spēlētāju labi pazīstu jau kopš viņas trenējās un spēlēja kopā ar manām meitām."

Gundars Vētra kopš 2017. gada trenē Polijas klubu Gdiņas "Arka", otro sezonu pēc kārtas startējot arī augstākajā starptautiskajā Eiropas turnīrā FIBA Eirolīgā. Šosezon klubs izcīnījis gan Polijas čempiontitulu, gan triumfēja Polijas kausā.

"Turpināšu strādāt arī Gdiņas klubā, ar kuru tikko pagarinājumu līgumu. Mani pienākumi Latvijas valstsvienībā ir saskaņoti ar "Arka Gdynia" vadītājiem, kuriem patīk, ka viņu darbinieks ir novērtēts," skaidro treneris.

Ziņots, ka Treneru komisija izskatīja arī citus kandidātus uz amatu. Starp viņiem bija Ainars Zvirgzdiņš, Mārtiņš Gulbis un Mārtiņš Zībarts, zināms portālam "Delfi". Divi no viņiem varētu kļūt par Vētras asistentiem izlasē, bet vēl šai pozīcijai Vētra nolūkojis "Latvijas Universitāte" galveno treneri Matīsu Rožlapu.

"Esmu piedāvājis valstsvienības darbā iesaistīties treneriem Ainaram Zvirgzdiņam, Mārtiņam Zībartam un Matīsam Rožlapam, kuri piekrituši nākt talkā."

"Tuvākie darbi – komunikācija ar spēlētājām. Paredzams, ka jūnijā nodrošināsim individuālo treniņu iespējas basketbolistēm, kuras vēlēsies tās izmantot. Jūlija otrajā pusē rīkosim treniņnometni un divas pārbaudes spēles. Ieliksim pamatus komandas taktikai, lai novembra sabraukumā darbs nebūtu jāsāk no baltas lapas. Pirmais mērķis – kvalificēties 2023. gada Eiropas čempionāta finālturnīram," klāsta Vētra.

Gundars Vētra jau laikus kļuva par galveno kandidātu uz Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenā trenera amatu. Arīdzan teju visi Treneru komisijas pārstāvji Vētru atzina par treneri, ar kuru pirmo būtu jācenšas vienoties par darba attiecībām, marta nogalē ziņoja portāls "Delfi".

Vētra pēc titulētas spēlētāja karjeras, kuras laikā viņš kļuva par pirmo latvieti Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), pārsvarā vadījis tieši sieviešu basketbola komandas. Treneris ar Jekaterinburgas UGMK vienību trīs reizes triumfējis spēcīgajā Krievijas čempionātā, kā arī trīsreiz izcīnījis FIBA Eirolīgas bronzas godalgas, ko vēlāk viņš arī paveica, vadot Kurskas "Dinamo" komandu.

Gundars Vētra Latvijā nav strādājis kopš 2011./2012. gada sezonas, kad bijušais basketbolists vadīja basketbola klubu "Ventspils". Taču jau pirms 2021. gada Eiropas čempionāta cikla tā brīža izlases ģenerālmenedžere Gunta Baško trenera amatam izvirzīja trīs kandidatūras – Mārtiņu Gulbi, Artūru Visocki-Rubeni un Gundaru Vētru. Vētra arī 2009. gadā pretendēja uz vīriešu izlases galvenā trenera amatu, bet līdz šim ar Latvijas pieaugušo valstsvienībām nav strādājis.

Tiesa, 2010. gadā Vētra bija konsultants Latvijas U-20 sieviešu izlases galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam, kura vadībā vienība izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā. Šajā panākumā piedalījās arī pašreizējās izlases basketbolistes Anete Šteinberga, Ieva Pulvere, Karlīne Pilābere un Kristīne Vītola. Ar citām 1990. gadā dzimušām basketbolistēm U-16, U-18 un U-20 čempionātos spēlēja arī Vētras meita Laura Vētra.

Līdzšinējā izlases galvenā trenera Mārtiņa Gulbja vadībā valstsvienībai līdz vietai 2021. gada finālturnīrā pietrūka viens punkts. Tā pēdējā spēlē ar 78:57 sagrāva Vācijas izlasi, bet ceļazīmi uz čempionātu vēlāk notiekošā mača pēdējā uzbrukumā izrāva Grieķijas izlase. Valstsvienībai nekvalificējoties čempionātam, līgumā bija paredzēts punkts par sadarbības pārtraukšanu, portālam "Delfi" iepriekš atzinis Gulbis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!