Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Dalasas "Mavericks" galveno treneri Riku Kārlailu un vienības zvaigzni Luku Dončiču saistījušas sarežģītas attiecības, kurās Dončičs nav vairījies apstrīdēt speciālista vietu klubā, medija ESPN raidījumā "The Lowe Post" apsprieda žurnālisti Zaks Lovs un Tims Makmāns.

Ziņots, ka trešdien un ceturtdien tapis zināms par milzīgām un negaidītām izmaiņām Dalasas "Mavericks" organizācijā.

Vispirms klubs paziņoja, ka tas pārtraucis sadarbību ar ģenerālmenedžeri Doniju Nelsonu, kurš vienībā nostrādāja 24 sezonas. Mediji "The Athletic" un ESPN ziņojuši, ka Nelsons zaudējis ietekmi organizācijā kopš tā darbā pieņēma Haralbosu Vulgarisu. Bijušais profesionālais sporta likmju licējs kopš 2018. gada klubā strādā par kvantitatīvu pētījumu un attīstības direktoru. Žurnālistiem zināms, ka viņam ļoti uzticējies kluba īpašnieks Marks Kjūbans.

Savukārt ceturtdien tika vēstīts, ka galvenais treneris Riks Kārlails atkāpies no amata, lai gan viņu ar vienību vēl saistīja līgums uz divām sezonām. Starp Kārlailu un komandas līderi Luku Dončiču valdījusi spriedze, kas uztraukusi "Mavericks" kluba pārstāvjus, ziņoja medija ESPN žurnālists Tims Makmāns.

Raidījumā "The Lowe Post" žurnālists apstiprināja, ka spēlētāji bieži vainojuši Vulgarisu pie Kārlaila pieņemtiem lēmumiem par sastāva rotāciju. Sezonas ievadā, kad tribīnēs vēl netika ielaisti skatītāji, minūtes pārtraukumā labi bijis dzirdams konkrēts pārmetums Kārlailam, ko izteica Luka Dončičs. Tieši Dončičs iepriekš izteicis nepatiku pret Vulgarisu, pirmdien ziņoja "The Athletic".

"Luka bija nikns, kā jau tas mēdz notikt, un uzkliedza Rikam - komandu vadi tu vai Bobs [Vulgariss]? Tas notika visu spēlētāju un trenera asistentu priekšā. To laukumā varēja dzirdēt visi klātesošie. Lukas un Rika attiecības ir... neparedzamas," izteicās Makmāns pāris stundas pirms noplūda ziņas par Kārlaila atkāpšanos.

Abi žurnālisti gan bija vienisprātis, ka Dončičam nevarētu būt pamata izrādīt neapmierinātību par laukumā notiekošo. Slovēnis ar bumbu spēlē ļoti daudz un viņam ir liela teikšana par katru komandas uzbrukumu.

"Lukas pirmajā gadā Riks diezgan ātri saprata, ka kontrolēt Luku nav viņa labākajās un komandas interesēs. Viņš deva viņam pilnvaras. Balstoties uz man zināmo, tā ir sadursme starp personībām. Viņiem nav spēcīgu personīgo attiecību. Varam piekrist, ka Riks Kārlails ir viens no labākajiem treneriem līgā taktikas ziņā. Attiecību veidošanā? Viņš mēdz būt ļoti skarbs," klāstīja Makmāns.

Tas gan nenozīmējot vien to, ka Kārlaila raksturs negatīvi izpaudies tiešā komunikācijā ar Dončiču. Dalasas komandā no 2015. līdz 2019. gadam spēlēja centra pozīcijas basketbolists Salā Mežri, kurš uzskatījis, ka viņš regulāri izpelnās kritiku komandas vārdā. Arīdzan tādām situācijām ir nozīme, uzsvēra Makmāns, kurš atgādināja, ka Mežri ar Dončiču saista attiecības kopš slovēņa jaunības Madrides "Real" sistēmā.

"Domāju, tas, kā Riks izturas pret citiem cilvēkiem, izveidoja aizvainojumu no Lukas puses. Katrs, kurš skatās "Mavericks" spēles, no galvas var nosaukt piemērus, kad Luka spēles vidū apkaunoja Riku. Viņš kliedzis uz viņu par minūtes pārtraukuma nepaņemšanu Milvokos, arī "play-off" spēles vidū," piemērus uzskaita žurnālists.

"Viņš tika nomainīts "Clippers" sērijas pirmajā spēlē piezīmju dēļ un divas minūtes stāvēja pie sānu līnijas, vienkārši kliedzot uz Riku," atgādināja ESPN rakstnieks, kurš uzsvēra, ka abiem ir karstasinīgs raksturs.

"Mavericks" šosezon iekļuva izslēgšanas spēlēs un pirmajā kārtā izšķirošajā spēlē piekāpās Losandželosas "Clippers", jau otro sezonu pēc kārtas zaudējot sāncenšiem, ar kuriem aizvadītas vairākas saspringtas spēles.

Jau kopš preses konferences pēc "Mavericks" un "Clippers" vienību pēdējās spēles Dalasas kluba pārstāvji arī saņēmuši vairākus jautājumus par Porziņģa nākotni komandā. Medijs MVP martā jau ieskicēja situāciju, kuras dēļ basketbolists esošā līguma beigas diez vai sagaidīs Dalasas klubā, kā arī izpētīja trūkumus viņa sadarbībai laukumā ar komandas līderi Luku Dončiču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!