Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Milvoku "Bucks" uzbrucējs Jannis Adetokunbo vienojies ar vienību par līgumsaistību pagarināšanu, sociālajā vietnē "Twitter" paziņoja pats basketbolists.

Adetokunbo piekritis "supermaksimālajam" līguma pagarinājumam ["supermax extension"], par ko viņš piecu sezonu laikā tiks atalgots ar 228,2 miljoniem ASV dolāru, ziņo žurnālists Šamss Čaranija. Tas kļuvis par lielāko līgumu NBA vēsturē, uzsver Čaranija.

Līgums stāsies spēkā pēc 2020./2021. gada sezonas, uz kuru Grieķijas izlases basketbolistam ir vēl vienošanās ar Milvoku komandu. Savukārt pirms 2025./2026. gada sezonas Adetokunbo varēs atteikties no līguma pēdējā gada, kļūstot par brīvo aģentu.

"Šīs ir manas mājas un mana pilsēta," raksta Adetokunbo. "Esmu svētīts, ka nākamos piecus gadus varēšu būt daļa no "Bucks" komandas. Laiks tos lietderīgi izmantot. Šovs turpinās."

Adetokunbo pirmās septiņas karjeras sezonas aizvadījis Milvoku komandā, pēdējos divos gados pēc kārtas izpelnoties līgas vērtīgākā spēlētāja apbalvojumu. Tā kā "Bucks" pagājušajā sezonā izstājās Austrumu konferences pusfināla kārtā un basketbolists nākamgad kļūtu par neierobežoti brīvo aģentu, pirms 2020./2021. gada sezonas bija liela ažiotāža, vai uzbrucējs vēlas turpināt karjeru Milvokos.

"Supermaksimālo" līgumu klubs var noslēgt līdz NBA sezonas sākumam, tā kā Adetokunbo vienošanos panācis sešas dienas pirms termiņa beigām. Šādam līguma pagarinājumam var pretendēt basketbolisti, kuri pavadījuši septiņas sezonas ar savu pašreizējo vienību. Spēlētājam jābūt attiecīgās komandas drafta izvēlei vai jau aizmainītam uz šo komandu sava pirmgadnieka līguma laikā.

Basketbolistam jāatbilst arī kādam no kritērijiem, kuri norāda uz viņa kvalitāti. Adetokunbo gadījumā viņš līgumu, piemēram, izpelnījās kā spēlētājs, kurš pēdējo trīs gadu laikā kaut vienreiz bijis atzīts par NBA vērtīgāko spēlētāju.

Panāktā vienošanās ietekmē arī citu komandu nākotni. Ziemeļamerikas mediji iepriekš norādījuši, ka Toronto "Raptors", Maiami "Heat" un Dalasas "Mavericks" vienības līgumus slēguši, saglabājot iespēju 2021. gada vasarā vienoties ar Adetokunbo. Tieši Kristapa Porziņģa pārstāvētā "Mavericks" komanda šādi būtu varējusi piesaistīt vienībai trešo zvaigzni.

Grieķijas basketbolists četras reizes piedalījies Visu zvaigžņu spēlē, kā arī četras reizes bijis NBA sezonas simboliskajās izlasēs. Pagājušajā sezonā viņš uzrādīja jaunus karjeras labākos rādītājus, vidēji mačā gūstot 29,5 punktus un savācot 13,6 atlēkušās bumbas.

Milvoku "Bucks" komanda novembra izskaņā jau papildināja sastāvu pirms 2020./2021. gada sezonas. Tā aizmainīja Ēriku Bledso, Džordžu Hilu un četras pirmās kārtas drafta izvēles, no Ņūorleānas "Pelicans" komandas iegūstot Drū Holideju. Taču izgāzās "Bucks" mēģinājums vairāku komandu darījumā iegūt Bogdanu Bogdanoviču no Sakramento "Kings" vienības, lai gan šo maiņu jau paspēja izziņot mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!