Foto: Gata Pabērza kolāža

Sakrita tā, ka aizvadītajā nedēļā digitālais žurnāls MVP tā pavairāk operēja ar skaitļiem. Tie kalpoja kā objektīvākais atskaites punkts Latvijas vieglatlētikas regresa konstatēšanā, uzskatāmi izskaidroja Rodiona Kuruca šās sezonas migrāciju par NBA klubiem, kā arī pamatoja dažu labu Armanda Pučes spriedumu ko celt, kam celt un par cik celt Latvijas sportā. Bet, nu – ne tas vien mūsu apcirkņos.

Visi uz priekšu, mēs – atpakaļ... Skaitļi, kas neglaimo Latvijas vieglatlētikai

Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Inventāra un ekipējuma kvalitāte, medicīna un uztura zinātne, treniņmetodika un tehnoloģijas mērījumu veikšanai – profesionālā sporta pasaulē viss straujiem soļiem iet uz priekšu, ko steidz izmantot arī vieglatlēti visā pasaulē. Andra Staģa skaitļi un Egīla Jurisona burti ieskicē bēdīgu ainu, kas rāda – Latvijas vieglatlētikā rezultāti tikmēr pat ne stagnē, bet kāpjas atpakaļ. Pēc īpašas metodes izsverot vērtīgākos starp daudzajiem Latvijas rekordiem, izrādās, ka iepriekšējā desmitgadē tapis tikai viens no Top-20. Vērtīga analīze par tendencēm un to cēloņiem.

Lasīt vairāk

'Nebija gatavi lielām uzvarām...' Pirmais izlases ārzemju treneris atceras Latvijas basketbolu

Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Nenads Trajkovičs ir treneris, kas ieveda Latvijas basketbola izlasi 2009. gada Eiropas finālturnīrā un tad tika atlaists. Jokainis, viltvārdis, Biedriņa aģentūras ieliktenis – tolaik runāja visādi, taču lai vai kā – viņš bija vēsturē pirmais ārzemnieks, kuram tika uzticēti mūsu nacionālās komandas groži. MVP uzmeklēja 60 gadus veco serbu treneri šodien, lūkojot pēc neitrāla skata un ceļamaizes jaunajam izlases barvedim no Itālijas.

Lasīt vairāk

Armands Puče: Spļaušanas tehnika

Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

"Tas ir spļāviens sejā", viņdien paziņoja Latvijas paralimpiešu vadītāja, konstatējot faktu par naudas piešķiršanu komandu sporta spēļu halles celtniecībai Barona ielā. Mēģinot saprast, kas, kam un kā – sejā, akā vai pret vēju – patiesībā spļauj, Armands Puče uzrakstīja komentāru, kurā nevairās skart ļoti jutīgas stīgas. "Gribasspēks un mērķtiecība ir vājākie no vārdiem, kas raksturo šo sabiedrības daļu. Bet tas, ka invalīdiem ir savas olimpiskās spēles, drīzāk ir kapitālisma sociālās atbildības liekulības purvs..."

Lasīt vairāk

Pirms pāris nedēļām NHL sašūpoja pamatīgs tiesnešu skandāls – atgādinot, ka soģi, kas sev uzticētās pilnvaras izmanto apzināti ļaunprātīgi vai vienkārši pagalam neprasmīgi, profesionālajā sportā vienmēr bijuši un būs. Un reizēm tas izšķīris pasaules nozīmīgāko sporta trofeju likteni... Par to Ingrīdas Upītes pagājušās nedēļas rakstā, savukārt nedēļu noslēdza Reiņa Lāča skrupuloza ekskursija par NBA biznesa gaiteņiem, kas ļauj saprast īpatnējo ceļu, kas Latvijas basketbola uzbrucēju Rodionu Kurucu patlaban novedis Milvoki "Bucks" komandā. Latvietis pēkšņi kļuvis par NBA čempiona titula pretendentu, taču trūkst skaidrības – ar viņu šajā procesā rēķinās kā ar palīgu, vai tomēr kā "ražošanas pārpalikumu".

Kas gaidāms "MVP"

Šonedēļ uz dziļāku sarunu sēdināsim pie galda jauno Latvijas basketbola izlases treneri Luku Banki, izrunāsim gan priecīgās, gan sāpīgās tēmas arī ar viņa priekšgājēju šajā postenī Robertu Štelmaheru, lūkosim izprast, cik patiess vai tomēr mītisks ir atkal popularitāti guvušais jēdziens "Latvijas hokeja vārtsargu skola", izstāstīsim vēsturisku stāstu par Kevina Gārneta attiecībām ar Minesotas klubu (jo mums pašiem ir Kristaps Porziņģis un viņa karjeras situācijas...), kā arī apzināsim Ziemeļamerikas profesionālajās sporta spēļu līgās bēdīgi populāro "tankošanās" kultūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!