Foto: Unsplash

Kuram gan nepatīk izmēģināt daudzu ieteiktus virtuves trikus un viltības? Un kā būtu ar avokado, kas saglabājas svaigs veselu mēnesi? Tas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) iestājas pret plašu popularitāti iemantojušo "TikTok" un "Facebook" trendu, kurā veselus vai sagrieztus avokado glabā ūdenī, lai tie ilgāk paliktu svaigi. Kāpēc?

Vienā no videoklipiem lietotājs uz nakti uzglabāja pusi avokado traukā ar ūdeni, nākamajā dienā izņēma to, lai konstatētu, ka tas joprojām ir gatavs un zaļš. Cits lietotājs uzglabāja nesagrieztu avokado ledusskapī ūdens traukā un pēc divu nedēļu mērcēšanas atklāja pilnīgi zaļu augli. Šis video ātri vien kļuva populārs, savācot vairāk nekā sešus miljonus skatījumu, ziņo "Newsweek".

Un, lūk, arī "Facebook" ieraksts, kurā tiek demonstrēts šis "triks". Daži šīs metodes izmēģinātāji ziņo, ka tā darbojas līdz pat divām nedēļām, savukārt citi atzīmē, ka pat pēc četrām nedēļām ir baudījuši šķietami ideālu avokado.

Varētu šķist, ka zinātniskais pamatojums ir ticams. Avokado brūnē, kad tiek pakļauti skābekļa iedarbībai, un tas notiek oksidēšanās procesā. Tātad – avokado mīkstumam saskaroties ar gaisu, notiek ķīmiska reakcija un veidojas melanīns. Tas pats notiek ar āboliem un kartupeļiem. Attiecībā uz brūnumu nav nekā slikta, kas varētu apdraudēt veselību, tie vienkārši neizskatās labi.

Trika ieteicēji norāda, ka, glabājot avokado ūdenī, ir iespējams palēnināt oksidācijas procesu un ilgāk saglabāt augļus nogatavojušos un zaļus. Bet patiesībā šī prakse nav pamatota, un FDA brīdina, ka tai var būt nopietna ietekme uz veselību.

Kādi ir riski veselībai, uzglabājot avokado ūdenī?

Lai gan ūdens var palīdzēt saglabāt avokado svaigumu un garšu, tas var arī pakļaut ikvienu pārtikas izraisītām slimībām.

Galvenās bažas rada risks, ka uz avokado ārpuses (mizas) palikušie patogēni, piemēram, salmonellas un Listeria monocytogenes, var potenciāli vairoties uzglabāšanas laikā, kad augļi ir iegremdēti ūdenī.

Iepriekš FDA veiktie pētījumi liecina, ka 17% importēto un vietējo avokado uz miziņas bija konstatētas Listeria monocytogenes pēdas, bet 1% avokado bija pozitīvs salmonellas tests. Listērijas nereti dēvē par "ledusskapja baktērijām", jo tās ļoti "ērti" jūtas kā ledusskapī, tā saldētavā. Tāpat tās spēj izdzīvot arī vakuuma iepakojumā, kur spēj arī augt. Listerioze ir ļoti bīstama senioriem, kā arī grūtniecēm, kuras ir 20 līdz 30 reizes uzņēmīgākas pret šo infekciju. Tāpat riska grupa ir arī tie iedzīvotāji, kuriem ir novājināta imūnsistēma.

Tādas baktērijas kā listērijas un salmonellas ir dzīvas radības. Tām ir vajadzīga pareizā temperatūra, barība un, pats galvenais, ūdens, lai tās augtu. Kad sagriezts avokado tiek iegremdēts ūdenī, tiek radīta ideāla vide patogēnu savairošanai. Pat ja pirms iegremdēšanas avokado nav sagriezti, joprojām vari būt pakļauts riskam. Veseli, nomazgāti avokado joprojām var būt ar baktērijām, kas laika gaitā var nokļūt ēdamajā augļa daļā.

Foto: Unsplash

Kā droši uzglabāt avokado?

Pirms produktu izmantošanas FDA iesaka noskalot avokado zem tekoša ūdens un notīrīt tos ar birstīti, lai no tiem noņemtu netīrumus un/vai baktērijas. Tālākais solis – nosusināt ar tīru dvieli un ļaut tiem nožūt. Pēc tam uzglabāt tos istabas temperatūrā, līdz tie ir nogatavojušies.

Kad avokado ir sagriezts, uz tā uzspied nedaudz citrona vai laima sulas, ja neplāno uzreiz izmantot visu augli. Tas palīdzēs tos ilgāk saglabāt svaigus, jo citronskābe var palēnināt oksidēšanās procesu. Turklāt – tiks uzlabota arī garša.

Avokado šķēlīšu uzglabāšana saldētavā ir vēl viens ērts veids, kā novērst baktēriju augšanu. Sasaldējot pārtiku, tiks iznīcinātas visas pārtikā esošās baktērijas (taču paturi prātā, ka šīs baktērijas var turpināt vairoties, tiklīdz pārtika atkusīs).

Ņem vērā, ka ledus kristāli var nedaudz mainīt avokado struktūru, tāpēc šo triku ir vislabāk izmantot ar tiem avokado, ko pēcāk izmantosi smūtiju pagatavošanai, piemēram, mango–avokado brokastu smūtijam.

Jau reiz rakstījām, ka portāla "Reviewed" speciālisti nolēma lauzt mītus, pārbaudot piecus populārākos avokado "aizsardzības" veidus, lai noskaidrotu, kurš no tiem ir visefektīvākais:

  • pirmā avokado pusīte tika ieziesta ar eļļu un ietīta pārtikas plēvē;
  • otrā – "sapārota" ar sīpola šķēli un ietīta pārtikas plēvē;
  • trešā – iegremdēta vēsā ūdenī, kas ieliets "zip-lock" maisiņā;
  • ceturtā – pārziesta ar citronu sulu un ietīta pārtikas plēvē
  • piektā – ietīta pārtikas plēvē, iepriekš neizņemot kauliņu.


Visi eksperimenta "trusīši" tika ievietoti ledusskapī uz vienu nakti. Nākamajā dienā avokado pusītes tika izņemtas no ledusskapja, lai izdarītu secinājumus.

Par vislabāko avokado "jaunības" saglabāšanas metodi "Reviewed" komanda atzina kauliņa neizņemšanu, jo tieši šādi uzglabātā avokado pusīte pa nakti nebija zaudējusi ne labo izskatu, ne garšas īpašības. Arī sīpola šķēles metode tika atzīta par visai iedarbīgu, tiesa gan, ne bez nevēlamām blaknēm – avokado auglis bija pievilcies ar sīpola aromātu. Savukārt eļļa, kaut palīdzēja saglabāt augļa izskatu pievilcīgu, pa nakti bija padarījusi avokado ēdamo daļu pārlieku mīkstu, bet citrona un ūdens metožu uzrādītie rezultāti tika atzīti par lieku laika šķiešanu.

Iedvesmojies no šīm "Tasty.lv" avokado receptēm brokastīm, pusdienām un vakariņām, lai nekad vairs neriskētu izšķērdēt lielisku avokado, jo šis auglis padara katru ēdienu daudz īpašāku.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Today" un portāla "Everyday Health".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!