Foto: "Virtuve diviem"

Valsts svētku dienā, gluži tāpat kā ar citiem gadskārtu godiem, allaž aktualizējas pīrāgu jautājums. Tāpēc no "pūra lādes" izvilkām un izķidājām rakstu, kurā reiz trīs pieredzes bagātas latviešu saimniece atklāja izcilas speķa pīrāgu mīklas un pildījuma noslēpumus. Šoreiz padalīsimies ar pildījumu iespējām! Lai gardi svētki!

Pievieno rīvētu sieru ar zaļumiem vai sautētus kāpostus

Beverīnas novada "Vīnkalnu" saimniece, televīzijas šova "Īstās latvju saimnieces" uzvarētāja un latvisko gudrību pazinēja Zanda Žentiņa savulaik "Tasty" lasītājiem stāstīja: "Mums speķa pīrādziņi šķiet tik pierasti, ka īsti tos nenovērtējam, taču tiem visā pasaulē nav analogu."

Latvisks pīrāgs ir gatavots no rauga mīklas, tam jābūt 5–13 cm lielam, un klasiskais pildījums ir sīki sagriezts speķis ar sīpolu.
Zanda Žentiņa

Savu sakāmo viņa papildināja: "Pīrāgus var gatavot arī saldus un pildīt ar biezpienu vai āboliem. Pīrādziņš tiek pārsmērēts ar olu, lai pēc izcepšanas būtu dzeltenbrūns un spīdīgs."

Darbīgā saimniece atklāja, ka viņa rauga mīklu parasti iejauc ar sviestu, bet pildījumam līdzās tradicionālajai kūpinātajai gaļai ar sīpoliem izmanto arī rīvētu sieru ar zaļumiem vai pašas sautētus kāpostiņus. Un pīrādziņus cep līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī, līdz tie "iesauļojas" zeltaini brūni.

"Vecmāmiņas nekad neregulēja temperatūru, jo tolaik nebija šādas iespējas, bet viņām bija liela pavarda pieredze un viņas bija pielāgojušās izmantot tādus apstākļus, kādi nu tie tolaik bija. Jā, pamatā ir tā, ka pīrādziņus cep nedaudz augstākā temperatūrā nekā citus mīklas izstrādājumus, bet tas nozīmē, ka temperatūra ir virs 180 grādiem, bet tiem nevajadzētu būt vairāk par 200 grādiem, lai pīrāgam nabagam abi gali nebūtu apdeguši. Karstums pīrādziņam ātrāk izskrien cauri mazās formas dēļ, jo pati rauga mīkla jau ātri gatavojas," skaidroja Zanda Žentiņa.

Foto: Shutterstock

Labi garšo arī pīrāgi ar vārītu mēli vai aknu pastētes pildījumu

Laila Trektere – izdarīga saimniece un vairāku pavārgrāmatu autore – parasti pildījumam izmanto žāvētu cauraudzīti, ko mēdz dēvēt arī par melno gaļu. "Gaļai lieku klāt tikai sasmalcinātu sīpolu, sāli un piparus, man neprasās pievienot ķimenes un vēl sazin ko, kā citi mēdz eksperimentēt. Cauraudzītis ir klasika, bet mums ģimenē garšo arī pīrāgi ar sautētiem svaigajiem kāpostiem un olu, ar vārītu mēli – kā plānajām pankūkām – un ar paštaisītas aknu pastētes pildījumu – mēli var norīt, cik gardi, it īpaši, ja pastētei sautēšanas procesā pievieno piņģerotiņu konjaka."

Lai neiztecētu sulīgais pildījums, runājot ar "Tasty", saimniece akcentēja, ka viens variants ir pīrāgus likt uz plāts ar savienojuma vietu uz leju, bet iesācējiem daudz ērtāk būs sarullēt pīrāgus radziņa formā.

Kad pīrāgi saformēti un salikti uz plāts, Laila tos iesmērē ar olu un kādu brīdi "atpūtina": "Cept pīrāgus bez otrreizējas uzraudzēšanas ir viena no izplatītākajām iesācēju kļūdām. Šķiet, mīkla uzrūgusi, sataisām pīrādziņus un šaujam krāsnī! Bet tādējādi mīklai ir šoks un pīrādziņi sanāk pārāk cieti. Pareizi jādara tā: sataisītos pīrādziņus uz pannas vēl 15–20 minūtes "atpūtini", lai tie uzrūgst vēlreiz, tikai pēc tam liec tos krāsnī."

Foto: Shutterstock

Mīklai jāpievieno arī nedaudz kardamona

Kaucmindietes mazmeitas Līgas Drukas-Smalkās pīrāgu noslēpumi ir šādi: "Ja ir pa rokai, mīklai pievienoju arī nedaudz kardamona, jo tas pīrāgiem piešķir īpaši patīkamu garšu."

Vaicāta par vēl kādiem īpašiem knifiem, saimniece skaidroja, ka viņa miltus vienmēr izsijā, pienu uzsilda līdz apmēram 37 grādiem un mīklu gatavo bez olām, jo tās pīrāgus padara cietus. Ola tiek izmantota tikai pīrādziņu pārziešanai. Un, kā izrādās, olas vietā pārziešanai var izmantot arī pienu.

Izceptus pīrādziņus vienmēr pārklāju ar lina dvielīti, tas man tā kopš bērnības ir iegājies, jo atceros, ka šādi rīkojās arī mana vecmamma, mamma un krustmāte.
Līga Druka-Smalkā

Saimniece teica, ka parasti pildījumam izvēlas tradicionālo salikumu – sasmalcinātu žāvētu gaļu un sakapātus sīpolus: "Tas mūsmājās ir iecienītākais pildījums. Ir mēģināts pildīt pīrādziņus arī ar kāpostiem, rīsiem ar olu un lociņiem, bet žāvējums pārspēj visus variantus, citi mums tā neiet pie dūšas."

Iedvesmojies! Zemāk atradīsi "Tasty" mutē kūstošu pīrāgu receptes, ko svētkos pagatavot pašu spēkiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!