Foto: Shutterstock

Kad apnikušas mūžīgās desmaizes un veikalā nopērkamie bieži vien pārsālītie šķiņķi, jādomā citas sviestmaižu aizdara alternatīvas. "Kaut gan katru dienu gatavoju siltas pusdienas un vakariņas, vīram brokastīs labāk patīk maizītes. Vai kāds vēl mājās gatavo ruletes, viltoto zaķi vai cepeti?" jautā kāda portāla Cālis.lv lasītāja. Lasot tālāk, varēsi smelties daudzveidīgas mājās pagatavojamu sviestmaižu papildinājumu idejas, ko iesaka portāla Cālis.lv kulinārijas foruma apmeklētāji.

"Ja taisu viltoto zaķi, tad tā, lai kādas pāris dienas pietiek arī brokastu maizītēm. Dažreiz uztaisu aknu pastēti, tā visiem ļoti garšo – ar saputotu sviestiņu. Kaut kad jaunībā taisīju arī ruletes = apkārt cūkgaļu, iekšā gaļas pastētes ar želatīnu."

"Ļoti reti, bet šad tad uztaisu auksto gaļu - tā noteikti ir veselīgāka par veikala desām. Tikai laikietilpīgi gan."

"Rudenī savāru "kabaču ikrus", ko vīrs "likvidē" lielos daudzumos."

"Cepu tādas plakanas, maizītes lieluma kotletītes. Maizi klāt kotlešu masai nelieku. Cūkgaļas kakla karbonādi parasti nosienu ar diegu pirms cepšanas, lai pieņem apaļāku formu. Citreiz sacepu smuku, ne pārāk treknu cauraudzīti. Galertu arī, protams, vāru vai vistas auksto gaļu."

"Aknu pastēti taisu - man viena veca kaucmindiete iemācīja, ka pastēte ir jāizlaiž caur gaļas mašīnu vismaz 5 reizes, un tiešām - tā pastēte tad ir tik vijīga un garšīga, ka var veselu bļodu bez maizes apēst.Tad citreiz es vēl vāru tādu auksto gaļu kā laukos - gaļu nevis sagriež, bet samaļ. Želatīnu lieku mazāk, lai gaļa ir mīkstāka, tad to var griezt šķēlēs un likt uz maizes. Vēl viena lietiņa - cūkas filejas rulete. Fileju izklapē, tad liek iekšā vārītus burkānus, vārītu, sasmalcinātu olu, ceptus sīpolus, var arī papriku likt vai spinātus - kas garšo. Nosien ar diegu, apcep uz pannas un liek sautēties."

"Vīramāte regulāri vāra gaļas ruleti. Nopērk jau tādu gatavu gaļas gabalu, kuram nav ādas, ir maza speķa strēmelīte un liesumiņš, tad visu tur iesmērē ar garšvielām un ķiplokiem. Satin cieši jo cieši, ietin marlītē un vāra buljonā."

"Pati gatavoju auksto gaļu, pastēti, viltoto zaķi, cepeti. Pēdējie divi prasa maz piepūles gatavojot. Arī karbonādes sacepam vairāk, kā apēst vakariņās un var likt no rīta uz maizes. Tāpat vistas fileju, vai vienkārši vārītu vistas gaļu."

"Vistas fileja - iemarinēta pēc sirds patikas, apcepta uz pannas un tad līdz galam izcepta cepeškrāsnī."

"Mums mājās cieņā ir vārīta mēle. Dažreiz, ja lielāks cepetis iegadījies un nav apēsts pusdienās, tad arī to šķēlējam un liekam uz maizes."

"Mazliet ķepīgi, bet dikti gardi. Vistas stilbiņu (ar visu kāju) atkaulo, ar gaļas āmurīti izklapē un pilda ar ko sirds kāro - žāvētas plūmes, aprikozes, rieksti, paprika, siers, burkāns, zaļumi utt. satin ruletītē, aptin ar diegu, ietin folijā. Var pievienot pāris ķiploku daiviņas, ja patīk. Vāra sālsūdenī, karstas izņem no folija un paliek zem sloga, kamēr atdziest. Ledusskapī iekšā un pēc kāda laika uz maizes liekamais gatavs - gards, ka nenoēsties. Var gatavot arī no vistas filejas, bet tad jārēķinās, ka tāds pasauss sanāks."

"Jaunlopa gaļu izvāra ar garšvielām (buljons paliek zupai). Gaļu atdzesē, tad vai nu sagriež, vai saplucina, un uz rupjas maizes ar mārrutkiem ēd. Liesi, ja gribas tievēt un garšīgi arī. Cepešmaizes ar marinētu gurķi ir manas mīļākās sviestmaizes."

"Aukstas aknu kotletes uz maizes ar marinēta gurķa šķēli."

"Taisu falšo zaķi ar visādiem pildījumiem (sēnes, zaļumi, ola, burkāns - kas pa rokai) un vistas aknu/siržu pastētes."

"Ja ir cepeškrāsns, tad var sacept gaļas gabalu garšvielās, ja nav, tad var vārīt gaļu arī garšvielās un likt uz maizītēm, papildinot ar mārrutkiem."

"Cepta ola vai maizē iecepta ola."

"Sasmalcina sīki, jo sīki siļķīti. Samaisa ar mīkstu sviestu, dillēm un citiem zaļumiem, pēc vēlēšanas. Uz folijas izveido desiņu no tās masas, satin un ledusskapī iekšā."

"Pašsālīta laša, foreles fileja."

"Maigāku cauraudzi izvāra garšvielās, krāsnī apcep un rezultātā sanāk gards cepetis, ko likt uz maizes."

"Biezpiens sajaukts ar ķimenēm vai sīpoliem, vai puravu. Klāt pievieno sāli, skābu krējumu vai kefīru, vai lakto, vai kausētu sieru."

"Uz maizītes ļoti labi garšo "fiksie" salāti, kuri sastāv no vārītām, sagrieztām olām un krabju nūjiņām, ko samaisa ar majonēzi un smērē uz maizītēm."

"Avokado, krabju nūjiņas un majonēze."

"Lielie šampinjoni, kas sagriezti šķēlēs un sacepti kā karbonāde - apviļāti olā un miltos."

"Omlete, kas izcepta kā bieza pankūka. Tur var iemaisīt ļoti daudz labu lietu - vārītus puķkāpostus, brokoļus, burkānus, gaļu u.c."

"Samaisa biezpienu ar krējumu un piedevām pēc vēlēšanās - zaļumi, mārrutki, krabju nūjiņas, diedzēti graudi - kas nu garšo. Masu pilda paprikā (pēc iespējas šaurākā, garenākā) un liek ledusskapī. No rīta griež šķēlēs un liek uz maizes. Krāsaini un veselīgi!"

"Karstmaizes: biezpienu sajauc ar olu, pierīvē sieru, ja slinkums uzliek siera šķēli (lieku daudz ķiploku) un cep cepeškrāsnī."

"Sacep burkānus, sīpolus, žāvētu gaļu (cauraudzīti) un izmaļ caur gaļasmašīnu. Smērē uz maizes."

"Sarīvē sieru un desu, olu, kečupu, majonēzi un garšvielas. Masu liek uz maizes un cep cepeškrāsnī."

""Egviči": tostermaizes, Filadelfijas siers, vārīta ola, tomāts, pipariņi."

"Ķilavmaizītes: uz maizītes kārto ķilaviņas (parasti ņemu "Sievas buču"), sagrieztas vārītu olu ripiņas, pilīti majonēzes un pārkaisa ar sagrieztiem lociņiem."

"Siļķu pasta ar Filadelfijas sieru: mazsālītas siļķu filejas eļļā sablendē ar Filadelfijas sieru, ķiploku, maltiem pipariem un mazliet citrona sulu. Ļoti garšīgi uz grauzdētas baltmaizes."

Vistas galerts jeb aukstā gaļa

Foto: Shutterstock


Mūsmājās aukstā gaļa ir cieņā, tāpēc to varu vārīt gana bieži - vienmēr būs pieprasījums! Apvienojot patīkamo ar lietderīgo, mēdzu pirkt veselu vistu un vārīt gan vistas zupu, gan auksto gaļu.

Lasīt vairāk

Pupiņu pastēte


Gardām svētku vakariņām - ātri pagatavojama pupiņu pastēte 6-8 personām.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis mājas gaumē


Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte


Foto: Shutterstock
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Vārīta mēle


Vārīta mēle - svētku galda cienastam.

Lasīt vairāk

Garda aknu pastēte – Lindas Leen recepte


Dziedātāja Linda Leen līdz šim bija domājusi, ka pastētes pagatavošana ir ļoti sarežģīts process, taču aizvadītās nedēļas nogalē viņai izdevies pašai pagatavot šo gardo ēdienu.

Lasīt vairāk

Kūpinātas cūkgaļas ievārījums


Ja pasaulē ir tāda lieta, kas pat slinkākajam kulināram liek sarosīties ēdiena gatavošanai, tas noteikti ir tirgus apmeklējums. Zaļumi, svaigi cepta maize, lauku vistu olas, un, protams, pēdējā laikā tik aktuālie kūpinājumi – smaržas, garšas un krāsas aicina visu pēc kārtas likt groziņā. Lai gan nevienam nav šaubas, ka visu iegādāto itin viegli var nolocīt tāpat, īpašām garšām noskaņotie var mēģināt no kūpināta cūkas cauraudzīša pagatavot ievārījumu.

Lasīt vairāk

Aknu pastēte bērniem


Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.

Lasīt vairāk


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!