Foto: Shutterstock
Dārzos zied ķirši un plūmes, bet dobēs jau labi paaugušās skābeņu lapas. Pavasarī tās ir vismaigākās un veselīgākās, skābeņskābes tajās vēl maz un tieši šobrīd tās ir vispiemērotākās visdažādākajiem skābeņu ēdieniem. Vēlāk, kad lapas nobriedīs, tās kļūs daudz skābākas un asākas. Jaunās skābenes var ēst arī svaigas, tām nav noteikti jābūt termiski apstrādātām.

Salāti ar skābenēm
Gatavojot zaļos dažādu lapu salātus, pievieno sauju arī mazās, jaunās skābenītes. Šādi salāti vislabāk saderēsies ar krēmīgajām jogurta un majonēzes mērcēm. Skābeņu salāti tāpat kā zupa lieliski saderas ar cieti vārītu olu.

Ziemas krājumu gatavošana
Saldēšana ir visātrākais paņēmiens, kā sagatavot skābenes ziemai. Lai ziemas produktu krājumi aizņemtu saldētavā mazāk vietas, lapiņas pirms tam blanšē. Karstajā ūdenī lapiņas sakrītas un aizņem daudz mazāk vietas.

Nomazgā skābenes un nogriež kātus. Liek caurdurī un uz īsu brīdi iemērc vārošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledusaukstā ūdenī (tieši no straujās atdzesēšanas atkarīgs vērtīgo vielu saturs – jo straujāk rīkosies, jo mazāk zudumu). Pēc tam notecina lieko ūdeni, masu sapilda trauciņos pa porcijām un sasaldē.

Ja saldētavā vietas pietiek, kastītēs vai maisiņā liek svaigas lapiņas. Steidzīgas saimnieces tās var pat nesagriezt – ziemā izņem no saldētavas, ar rokām saspiež maisiņu, un skābenes salūst gabaliņos.

Cepts lasis skābeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!