Foto: Shutterstock
Šai zupai vislabāk izmantot cepamās sēnes – gailenes, bekas, baravikas. Ja grib pavisam pa vienkāršo, tad – kaut ar šampinjoniem!
90Minūtes
15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
350 gcepamās sēnes2 gab.burkāni1 gab.sīpols2 gab.ķiploka daiviņas1 gab.puravs2 gab.selerijas kāti100 gvalrieksti80 mlsauss baltvīns80 mlsaldais krējums100 gsviests1 ĒKcitrona sula2 gab.lauru lapas pēc garšaskaltēts timiāns un salvija pēc garšassāls, svaigi malti melnie pipari svaigi zaļumi pasniegšanai (dilles, pētersīļi)

Sagatavošana

1

Dārzeņus nomazgā un nomizo.

2

Burkānus un sīpolu sagriež nelielos kubiņos, seleriju un puravu smalki sakapā.

3

Katliņā izkausē 50 gramus sviesta un apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs – apmēram 4 minūtes.

4

Pievieno sīpoliem burkānus, selerijas, puravu, timiānu un salviju, pārlej ar baltvīnu un, ik pa laikam apmaisot, karsē apmēram 6 minūtes.

5

Sēnes notīra, sagriež nelielos gabaliņos un apcep pannā 50 gramos sviesta. Divas trešdaļas cepto sēņu pievieno dārzeņiem katlā un pārlej ar 2 litriem ūdens. Pievieno sāli pēc garšas, vāra, līdz virums uzmet burbuli, tad samazina plīts karstumu un uz lēnas uguns vāra 40 minūtes. 10 minūtes pirms vārīšanās beigām zupai pievieno lauru lapas.

6

No zupas izņem lauru lapas un zupu ar blenderi sakuļ biezzupā.

7

Ķiploku sarīvē uz smalkas rīves vai izspiež ķiplokspiedē. Riekstus ar blenderi sasmalcina. Gan ķiploku, gan smalcinātos riekstus, gan malā atliktās ceptās sēnes pievieno zupai. Pielej saldo krējumu, un samaisa. Ja nepieciešams, papildina ar sāli un pipariem. Uz lēnas uguns vāra apmēram 6 minūtes.

8

Pasniedzot pārkaisa ar smalki sagrieztiem zaļumiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!