Foto: Privātais arhīvs
Atlokiet piedurknes un uzvelciet priekšautu, jo mēs tūlīt uzsāksim kulinārijas piedzīvojumu, kas apvienos Latvijas lauku šarmu ar (daļēju) Parīzes konditorejas izsmalcinātību! Vārītas olas, dārzeņi, garšaugi – tarte būs tik vilinoša, ka ar katru kumosu tā atgādinās par pavasara rītiem ar tikko svaigi ceptu konditorejas izstrādājumu smaržu.

Šī sāļā olu, dārzeņu un garšaugu tarte ir vairāk nekā ēdiens. Tas ir ceļojums cauri garšām un laikam — no mīklas pamatnes izveidošanas līdz pēdējai tartes šķēlītei. Tā skaļi atgādina par mīlestību, ko izsauc ēst gatavošana, par pavasara velšu svētkiem un vienkāršajiem dzīves priekiem, ko sniedz ar rūpību un mīlestību pagatavota maltīte.

Uzsildam cepeškrāsni, sagatavojam visas sastāvdaļas, noasinām nažus un laižam šajā kulinārijas piedzīvojumā!

Svarīgi! Tartei ir speciāli paredzētas veidnes, bet derēs arī jebkura kūkas veidne, kurai var noņemt (vai nocelt) apakšējo daļu.

90Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
MĪKLAI:185 gmilti110 gsviests1 TKcukurs0.33 TKsāls1 TKūdens PILDĪJUMAM:3 gab.cieti vārītas olas150 gspināti200 gsparģeļi1 bunte zaļumu (lociņi, dilles, pētersīļi)100 gskābais krējums150 gsaldais krējums2 gab.olas0.5 TKmalts muskatrieksts ķirštomātu ķekars75 gfetas siers

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu. Uzsildi cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2

Vidēji lielā bļodā ber miltus, cukuru un sāli, apmaisa. Miltu masas vidū izveido iedobi.

3

Izkausē sviestu (ūdens peldē, katliņā uz mazas uguns vai mikroviļņu krāsnī).

4

Ielej izkausēto sviestu bļodā, kur miltos izveidota iedobīte, pielej arī ūdeni un apmaisa, līdz mīkla saķep un/vai veido lielas drupačas. Ja mīkla šķiet sausa, var pievienot vēl nedaudz ūdens.

5

Kamēr mīkla vēl ir silta, divas trešdaļas no tās salipina ap sagatavotās pīrāga veidnes malām. Vienmērīgi piespied to ap sāniem un bīdi to no malām uz veidnes vidu. Sānu malām jābūt nedaudz biezākām par pamatni, lai tarte stingrāk turētos kopā. Atlikušo mīklu izmanto, ieklājot veidnes dibenā.

6

Izmantojot glāzi ar plakanu apakšu, piespiež mīklu pie pannas, lai tā turētos stingrāk.

7

Ar dakšiņu sadursta mīklas apakšu, lai tā cepšanas laikā nepūstos.

8

Liek veidni ar mīklu krāsnī cepties uz 10 minūtēm. Pēc tam izņem to ārā, nolīdzina vēlreiz, ja mīkla uzpūtusies, un liek to vēl krāsnī uz 5–7 minūtēm. Tad ļauj tai atdzist, pirms papildina ar pildījumu.

9

Sagatavo pildījumu. Noloba un sagriež cieti vārītās olas pēc iespējas smalkāk. Tāpat dara ar garšaugu bunti.

10

Uzvāra katliņā ūdeni un noblanšē spinātus (1–2 minūtes) un sparģeļus (3–4 minūtes), pēc tam noliek atsevišķi.

11

Citā traukā lej skābo krējumu, saldo krējumu, iesit 2 olas un pievieno muskatriekstu, sāli un piparus pēc garšas. Sakuļ, lai viss labi sajaucas.

12

Ņem veidni ar izcepto mīklu. Tajā pilda sparģeļus, spinātus, olas, garšaugus. Visu nolīdzina.

13

Pārlej ar krējuma masu un nedaudz pielīdzina ar karoti.

14

Dekorēšanai sadrupina un pārber tartei fetas sieru un mazās šķēlītēs sagrieztus ķiršu tomātiņus.

15

Liek krāsnī cepties 200 grādos aptuveni 25–30 minūtes, līdz pildījums sabiezējis un siers kļuvis viegli brūns.

16

Tarti atliek malā un ļauj tai atdzist pirms pasniegšanas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!